Fyrede topchefer på Aarhus Universitetshospital blev forgyldt med store bonusser op til den kræftskandale, der formentlig har kostet flere liv.

Penge, der blev udbetalt samtidig med, at patienter i en anden afdeling på samme hospital fik amputeret deres ben, selv om det kunne have været undgået.

Det viser en gennemgang af bonusser udbetalt til regionsledelsen i perioden juli 2019 til og med april 2023.

I perioden modtog direktør for Aarhus Universitetshospital Poul Blaabjerg 310.010 kroner i bonus, mens lægefaglig direktør Claus Thomsen fik udbetalt 309.180 kroner.

Tillægget kom oven i en gennemsnitlig månedsløn med pension i 2022 på 164.806 kroner for Poul Blaabjerg og 112.516 kroner for Claus Thomsen.

Tirsdag morgen 2. maj blev begge topchefer i Region Midt fyret.

Fyringen skete, efter at DR har kunnet afsløre, at 313 alvorligt syge kræftpatienter har ventet for længe på en operation for mave-tarm-kræft på Aarhus Universitetshospital.

Afdelingsledelsen var flere gange advaret om, at kræftpatienter ventede for længe, og at det kunne få fatale konsekvenser for patienterne.

Alligevel reagerede de ikke.

Af en ny ekstern undersøgelse af forløbet fremgår det, at Aarhus Universitetshospital har begået retlige fejl 'med fuldt overlæg', og at hensynet til hospitalets økonomi har vægtet højere end patienternes rettigheder.

Men på trods af, at økonomi har været et argument for at fratage patienter rettigheder, så har det ikke haft betydning for lønniveauet i ledelsen eller udbetalingen af bonusser. I 2022, hvor man har sparet livsgivende behandling væk, har de to nu fyrede direktører fået 145.300 kroner i bonus hver.

Ud over bonusser har de to direktører fået fratrædelsesgodtgørelser på samlet 7,5 millioner kroner efter fyringen.

Region Midt oplyser, at de to direktører hver især fik 127.050 kroner i bonus, fordi der var en vakance i hospitalsledelsen.

»Honoreringen ses som et alternativ til at konstituere en person i den vakante stilling (til fuld løn),« fremgår det.

Derudover fik de to direktører hver 18.250 kroner i forbindelse med de årlige lønforhandlinger for 2022.

I årene før kræftskandalen udspillede et lignende scenarie sig på den karkirurgiske afdeling på samme hospital og med samme ledelse, og også dengang blev der udbetalt bonusser.

Behandlinger, som kunne forebygge, at patienter skulle have amputeret deres ben, kom for sent i gang, og 47 patienter har årligt ifølge regionens egen undersøgelse fået amputeret ben, selv om det muligvis kunne være undgået.

I juni 2019 modtog direktionen på Aarhus Universitetshospital et brev fra Dansk Karkirurgisk Selskab, hvor de advarede om den spareplan, som Region Midt havde udarbejdet.

»Stigende ventetider til karkirurgisk behandling øger risiko for koldbrand og amputation,« stod der blandt andet.

Alligevel holdt ledelsen fast i spareplanerne, og i september 2019 var der bonusser til den nu fyrede direktion på Aarhus Universitetshospital.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg modtog 60.555 kroner og lægefaglig direktør Claus Thomsen fik 60.425 kroner.

Bare tre måneder senere i december 2019 modtog de to direktører igen bonusser på henholdsvis 67.822 kroner og 67.200 kroner ud over deres normale løn.

Men de to forhenværende direktør er langtfra de eneste ledere i Region Midt, som er blevet belønnet under de to skandalesager.

B.T. har gennemgået niveauet af bonusser til den øverste ledelse i de fem regioner i perioden juli 2019 til august 2022. Her står det klart, at Region Midt er langt mere gavmild over for koncernledelsen og direktionen end de andre regioner.

25 ud af 33 personer i ledelsen i Region Midt modtog samlet 2,5 millioner kroner i bonusser i perioden, mens samme ledelseslag i Region Sjælland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden fik henholdsvis 72.000, 32.000, 30.000 og 30.607 kroner.

Forvaltningsekspert og professor ved Roskilde Universitet Bent Greve undrer sig over, at der konsekvent udbetales bonusser til så mange i Region Midtjylland.

»Normalt vil man udbetale bonusser, hvis man har gjort noget særligt eller noget overraskende, og det virker bemærkelsesværdigt, at så mange skulle have overperformet i ledelsen i Region Midt over så lang tid.«

Han kalder de bonusser, som de andre regioner udbetaler i forbindelse med eksempelvis et jubilæum, fuldstændig efter bogen.

»Det er helt uproblematisk.«

B.T. har siden tirsdag 2. maj forsøgt at få et interview med regionsdirektør Pernille Blach Hansen og formand for Regionsrådet Anders Kühnau. Det har endnu ikke været muligt.

Region Midts presseafdeling fortæller desuden:

»Der er intet, der tyder på, at Region Midtjyllands lønniveauer inklusive engangsbeløb er afvigende i forhold til de øvrige regioner.«