En person falder om med et hjertestop. Ambulancen er ikke lige om hjørnet, men må snirkle sig gennem gader, og måske er der også flere alvorlige ulykker, der konkurrerer om hjælpen. Tiden går.

Allerhelst skal hjælpen være fremme inden for få minutter, hvis et hjertestop ikke skal medføre varige mén og i værste fald død. Men nu viser et nyt studie fra Dansk Hjertestopregister, at det faktisk er underordnet, om du bor midt i det tætpakkede København eller i et mere tyndbefolket område.

Chancen for at overleve er nemlig den samme.

»Der er helt naturligt områder i Danmark, hvor ambulancen har længere responstider end andre steder, men vi kan se, at der ikke umiddelbart er forskel på chancen for at overleve hjertestop i tæt og tyndere befolkede områder.«

Det fortæller Kristian Bundgaard Ringgren, der er læge og forsker på Hjertemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Forskningsresultatet kommer efter, at det i en række af artikler er blevet beskrevet, hvordan flere personer har ventet umenneskeligt lang tid på en ambulance og flere tusinde 112-opkald i hovedstadsområdet er gået tabt i 2021.

Men på trods af de længere responstider, viser undersøgelsen, der altså kun fokuserer på hjertestop, at vidner og frivillige førstehjælpere, såkaldte hjerteløbere, i 80 procent af tilfældene træder til.

Og det er altafgørende.

Ofte træder de nemlig til, før ambulancen er fremme, og i sidste ende er det dem, der sikrer at patienten får den indledende førstehjælp, der gør, at chancerne for overlevelse uden mén stiger markant.

I Region Hovedstaden er der 49.431 hjerteløbere. Det svarer til 2.661 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere.