Det var en personlig dronning, der bevægede sig på grænsen af det tilladte i et interview med udenlandsk presse om weekendens terrorangreb, vurderer kongehusekspert.

Det var et chok, men ikke nødvendigvis en overraskelse.

Sådan siger Hendes Majestæt Dronningen om weekendens terrorangreb på et pressemøde med hollandske journalister forud for et statsbesøg fra Hollands konge Willem-Alexander og dronning Maxima.

Læs også:

»Hvis man ser realistisk på det, så fik hændelserne i Paris i januar os til at tænke: »Bliver vi de næste?« Og det blev vi. Så alle var chokerede, men mange var ikke overraskede, for sådan er verden åbenbart blevet. Man må indse, at der er mennesker, der er villige til at gøre ting, man ikke kunne forestille sig for blot få år siden, men sådan er det nu,« siger Dronning Margrethe, der på pressemødet også roser den danske befolkning:

»Jeg er meget stolt af mine landsmænd, for de har håndteret det utroligt flot.«

Interviewet er Kongehusets første efter det 13 timer lange attentat, der ramte Danmark lørdag og natten til søndag.

Læs også:

Søndag udsendte Kongehuset en officiel meddelelse fra Hendes Majestæt, og kronprins Frederik mødte op til mindehøjtideligheden ved Krudttønden mandag, men interviewet med udenlandsk presse er første gang, at et medlem af Kongehuset sætter ord på terrorangrebet, der kostede to civile livet og sårede fem politibetjente.

Et på flere måder udsædvanligt interview, vurderer kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er usædvanlige meldinger, men det er også en usædvanlig situation. Dronningen plejer ikke i samme grad at lukke op for sine inderste tanker og dele dem med offentligheden. Der plejer hun at være mere tilbageholdende, men hun gør det utvivlsomt, fordi vi netop har en speciel situation. Derfor vælger hun at gøre det anderledes, end hun plejer, og dermed signalere, at hun bekymrer sig for det danske samfund og befolkningens ve og vel,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Dan Uzan

På pressemødet kommer majestæten også ind på spørgsmålet om integration og påpeger, at vellykket integration for hende at se afhænger af den enkeltes åbenhed over for det land, man kommer til.

»Det er nok hverken nemmere eller sværere end i andre lande, for uanset hvilken nationalitet man oprindeligt har, når man kommer til et andet land, vil der være forskelle, og at finde sig til rette i et andet land og en anden kultur vil ikke nødvendigvis være nemt, men heller ikke nødvendigvis en uovervindelig forhindring. Jeg tror, det er et spørgsmål om viljen til at være åben over for, hvor man kommer til,« siger Hendes Majestæt Dronningen og bruger sin mand, Prins Henrik, som et godt eksempel.

Et citat, hvor Dronningen bevæger sig på grænsen for, hvad hun kan sige som monark uden at blive partipolitisk, mener Lars Hovbakke Sørensen:

»Det er klart en meget markant udtalelse, men dronningen bevæger sig lige præcis inden for den grænse, som hun også plejer at bevæge sig inden for. Hun siger nogle ting, som er et udtryk for nogle klare, markante holdninger, men uden at blive direkte partipolitisk, for partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti vil være enige i, at det er vigtigt, at man er villig til at lade sig integrere i det land, man kommer til.«