Dronning Margrethe har aldrig gjort sig tanker om at kvitte cigaretterne.

Det fortæller hun i sit interview til Weekendavisen, hvor avisens chefredaktør, Martin Krasnik, der efterfølgende spørger til, om hun nogensinde er tyet til »nikotintyggegummi og den slags«.

»Nej. Og nu er jeg så gammel, at det er lige meget,« lyder Dronningens svar.

Hun har dog skiftet de engelske Virginia-cigaretter, hun røg som ung, ud med filterløse smøger fra det græske mærke Karelia. Det gjorde hun i foråret 1972, da det efter faderens død gik op for hende, at de »var stærkere, end godt er.«

Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Men selvom Danmarks regent altså mener, hun har nået en alder, hvor det kan være det samme, om hun stopper eller ej, er virkeligheden altså en anden.

I hvert fald anbefalede tidligere overlæge på Rigshospitalet og rygspecialist Tom Bendix i B.T.-podcasten 'Kongehuset bag kulissen' Dronningen at lægge smøgerne på hylden.

Det gjorde han, efter Kongehuset for nylig meddelte, at dronning Margrethe gennem længere tid har døjet med smerter i ryggen og nu skal opereres 22. februar.

»Med hensyn til rygoperationer, der er der simpelthen steder i Danmark, hvor man ikke opererer rygere, fordi det går dårligere med dem end med ikkerygere. Det kan man lige så godt sige åbent her,« lød det fra Tom Bendix.

En del af årsagen er, at rygning i den grad påvirker blodforsyningen, når man er nyopereret – derfor anbefaler rygspecialisten da også, at Dronningen som minimum stopper med at ryge i perioden efter operationen.