Lyt til artiklen

Den første sne er faldet i både de norske og svenske skiområder - og vist også smeltet igen.

Men snart er den der for at blive liggende på løjperne - sneen. Snekanonerne er så småt i gang rundt omkring, men hvornår de første skiområder åbner, afhænger af de kommende ugers vejr. I Trysil i Norge åbnede man for eksempel 29. oktober i 2005, mens det var 29. november sidste år.

Imidlertid er danskerne i skihumør. Der er bestilt flere skirejser til både Norge og Sverige end tidligere år.

Læs også:  Norges længste nedfart

Den svenske turistorganisation, VisitSweden, oplyser, at der har været stigninger i antallet af danske bookinger på mellem ti og 30 pct. i de forskellige skiområder.

For eksempel er der 25 pct. flere danske bookinger i Idre Fjäll i det nordvestlige Dalarna, hvor man giver snegaranti.

Fra Norge kommer samme melding: Flere danske bookinger. Innovasjon Norge, som turistorganisationen hedder, oplyser, at skiområderne i Telemarken har haft 13 pct. flere end sidste år på samme tid, mens der i Hafjell og Kvitfjell er fem pct. flere.

Her mener man, at kursen på den norske krone, som er faldet omkring 20 pct. i forhold til i sommer, er medvirkende. Kursen ligger nu på niveau med den svenske, så en norsk eller svensk krone koster omkring 0,80 dansk krone.

Læs også: Familieferie på ski i Sverige

I SkiStars-skísportsstederne, som omfatter fem store svenske og norske skiområder, er det især de billige januar-uger, Valles vinteruger med ekstra børnerabatter, som har de danske skifamiliers interesse.

Men i år oplever man også en stigende interesse i vinterferieugerne syv og otte, hvor der i år på nuværende tidspunkt er solgt 17 pct. ferie skiferier til danske familier.

»Her er der ekstra mange familievenlige aktiviteter, og sneforholdene plejer at være helt i top,« siger Skistars PR-chef, Linda Morell.