København skruede for nylig op for cykelby-konkurrencen med en kunstnertegnet cykelbro på Christianshavn. Nu går Amsterdam til modangreb med en gul bagagebærer.

Der er hård konkurrence om at være kendt som Europas cykelby nr. 1. Ikke kun af hensyn til de lokale indbyggeres livskvalitet, men også fordi det tiltrækker rigtig mange turister.

København har således ved bevidst at satse på konstant at forbedre vilkårene for cyklister længe været med helt øverst i cykelby-toppen. Senest med åbningen i august i år af Cirkelbroen over Christianshavns Kanal – en cykel- og gangbro, der både er nyttig og smuk at se på, idet den er tegnet af den verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Og det har virket. Turisterne er gennem flere år strømmet til.

Læs også: 5 skønne cykelferier

En del nyder bare at være i en storby, der ikke er én stor stressende trafikprop, andre er tiltrukket af vi danskeres afslappede og grønne livsstil, og andre igen tager selv turen ud i Københavns gader på to hjul for på den måde at opleve bylivet meget tættere på, end hvis man sidder i en turistbus eller et metrotog.

Men Københavns cykelby-ærkerival Amsterdam har kastet et nyt våben ind i kampen, som danskerne vil få svært ved at lave et modsvar til – nemlig noget så enkelt som en gul bagagebærer.

»Yellow Backie« hedder fænomenet, der er igangsat af cykeludlejningsfirmaet Yellow Bike, men som nu omfatter foreløbig 200 helt almindelige indbyggere i Amsterdam.

Læs også: 20 tips til Amsterdam

I modsætning til herhjemme er det i Holland lovligt at køre med passagerer på bagagebæreren, og derfor er man vant til at have en ven, sin kæreste, en skolekammerat eller et familiemedlem med bag på cyklen. Princippet i »Yellow Backie« er, at man monterer en gul bagagebærer – og den får man gratis - på sin cykel som tegn på, at man også gerne tager turister med på bagagebæreren helt gratis.

Turister kan - endnu ikke - bestille en tur, for det er helt op til cykel-ejeren, hvornår hun eller han har lyst til at tage en passager med, men når man ser en cykel med en gul bagagebærer, råber man simpelthen »Backie!«, og så må man se, om der er bid. Man kan enten bare køre med den vej, som cyklisten alligevel skal – og det skal nok give én nogle nye og anderledes Amsterdam-oplevelser – eller man kan forhøre sig, om cyklisten har tid og lyst til at køre én et bestemt sted hen.

Vi venter spændt på Københavns modtræk.

Læs mere på »Yellow Backie«'s Facebookside.