Vandring i Kaukasus, storbyferie i Boston og på cykel i Toscana. Her er rejseredaktionens bud på otte steder, du ikke må gå glip af i 2015.

Botswana

At se på dyr går aldrig af mode, men vil man gerne have en mere eksklusiv oplevelse af mødet med løver, elefanter og næsehorn, skal man glemme Kenya og Sydafrika og i stedet tage til Botswana. Her har regeringen en turistpolitik, der begrænser antallet af turister, hvorfor  man i høj grad har dyrene for sig selv. Og selvsamme dyreliv er - af samme årsag - mere vildt.

Det er lidt dyrere at tage på safari i Botswana end på de mere kendte afrikanske safaridestinationer, bl.a. fordi her ikke er ret mange veje, hvorfor man kommer rundt til de forskellige lodges - som i øvrigt for manges vedkommende er af den mere luksuriøse slags med plads til kun få mennesker - med privatfly.

Okavango-deltaet - et af verdens største vådområder - er et must at besøge, og nej, ikke kun for fuglelivet, selv om det er så spektakulært, at selv de mest fugleignorante bliver fascineret, men også for den meget store bestand af løver.

Boston i New York.
Boston i New York. Foto: Flickr
Vis mere

Boston

New York er langt fra den eneste amerikanske storby, der er værd at opleve, og her på redaktionen vil vi rigtig gerne anbefale Boston knapt fire timers kørsel nord for New York.

Byen er noget mindre end New York - her bor cirka tre millioner mod New Yorks godt otte. Det mærker man dog ikke umiddelbart, det, man til gengæld mærker, er den tilbagelænede stemning, der er i byen.  Her er mange grønne områder - specielt i bymidten, der for nogle år siden blev ændret fra en stor trafikåre (der nu er under jorden) til et hyggeligt grønt anlæg med bl.a. græs og springvand.

Ingen amerikanske storbyer har historie, der kan måle sig med den europæiske, men Boston har dog noget, der smager lidt af historie. Det var hertil, britiske pilgrimme ankom i 1600-tallet og deres efterkommere har haft en stor rolle i bl.a. den amerikanske borgerkrig. Boston er derfor det helt rigtige sted for historieinteresserede - en selvguidet tur på The Freedom Trail fører bl. a. gennem brostensbelagte kvarterer som Beacon Hill og til monumentet på Bunker Hill, stedet for det første store slag under borgerkrigen.

Myanmar.
Myanmar. Foto: Iris
Vis mere

Myanmar

Sydøstasien er meget mere end strande i Thailand og surfing på Bali i Indonesien, regionen er også en såkaldt skattekiste af kulturelle oplevelser - templer, pagoder, stupaer, klostre og møder med en befolkning, der for de flestes vedkommende har en helt anden tilgang til livet end den vestlige.

Et af de steder, der i allerhøjeste grad er et indblik i en anden kultur, er Myanmar, det tidligere Burma. Landet har været lukket land for turister i over 50 år og er først for nylig åbnet op, hvorfor indbyggerne (endnu) ikke har lært, at (mange) turister vil have cola og aircondition, hvilket betyder, at man på en rejse her kan opleve det, der med en lidt slidt kliché hedder autenticitet. Samtidig er der med den allestedsnærværende buddhisme pagoder og munke alle vegne - og masser af ældgammel historie at blive fascineret af.

Kaukasus.
Kaukasus. Foto: Iris
Vis mere

Kaukasus

Her på redaktionen er vi - ligesom tendensen viser, at en stor del af resten af den danske befolkning også er - glade for aktiv ferie, og især af den slags, hvor det er benene, der er aktive. Vi vandrer glad og gerne i Alperne, i Norge, i Nepal, på caminoen og alle andre steder, hvor det bare handler om at gå.

Vi vil dog især anbefale at gå steder, hvor der ikke går så mange andre, så man kommer tættere på naturen og ikke drukner i andre turister. Et sådant sted er Kaukasusbjergene, den 1.100 km lange bjergkæde, der ligger i et 160 km bredt bælte mellem Sortehavet og det Kaspiske Hav, og blandt andet kan blære sig med Europas højeste top, Elbrus på 5.642 meter.

Naturen her er en blanding af blide bakker og barske bjerge, så her er noget for både hardcore-vandrere og kondifattige besøgende. Man skal ikke regne med overnatning af vestlig standard, og skiltningen er ikke altid helt i top - men det er en del af charmen. Og som et ps. er det (stadig) billigt at holde ferie i denne del af verden.

Fransk Polynesien.
Fransk Polynesien. Foto: Flickr
Vis mere

Fransk Polynesien

Maldiverne, Caribien, Bali. Der er masser af steder i verden, hvor vandet er azurblåt, strandene kridhvide og snorklingen eller dykningen fænomenal på grund af koralrevene under havoverfladen. Men skal det være helt ekstraordinært og et sted, naboen garanteret ikke har været, kan pilen kun pege langt ud i Stillehavet til Fransk Polynesien.

Øgruppen ligger nærmest så langt væk fra Danmark, som man kan komme - til gengæld bliver det ikke meget mere paradisisk end på især de bryllupsrejsendes foretrukne ø, Bora Bora. Øen er kun knap 30 kvadratkilometer stor og der er ikke ret meget andet at foretage sig end at slappe helt af under palmerne. Vil man have lidt mere liv, ligger Tahiti med blandt andet vulkaner og den hyggelige by Papeete kun en kort flyvetur derfra.

Korsika.
Korsika. Foto: Flickr
Vis mere

Korsika

Den franske Middelhavsø er på en gang rå og blid. På øens indre er der forrevne klipper og bjerge, langs kysten er der smukke strande og blåt hav, og spredt ud over det hele er der hyggelige byer. Og nå ja, så er maden og vinen fransk og lavet med gode lokale råvarer.

Øen dækker et areal på 8.600 kvadratkilometer - til sammenligning er Sjælland cirka 7.000 kvadratkilometer stort, så på en uge kan man både nå at vandre (snup eksempelvis en lille bid af den legendariske GR20 rute, der går fra nord til syd), cykle, bade, smage vin, og slentre rundt i for eksempel den fine gamle by Bonifacio på øens sydlige spids.

Besseggen i Norge.
Besseggen i Norge. Foto: VisitNorway
Vis mere

Norge

Det kommer næppe som nogen overraskelse for ret mange, at Norge har en fabelagtig smuk natur. Og man behøver ikke bevæge sig ret langt op i det langstrakte land for at opleve den. Til gengæld skal man ud af bilen eller af båden, hvis man vælger den også anbefalelsesværdige sejltur langs kysten, for for alvor at få den ind under huden.

Der er masser af muligheder, en klar anbefaling herfra er den vanvittig flotte tur over Besseggen i nationalparken Jotunheimen. Besseggen er en højderyg i ordets bogstaveligste forstand, undervejs mod toppen går man på en ikke mere end et par meter bred sti), og højdeskræk er en dårlig idé. De fleste i nogenlunde god form kan dog klare turen. Tip: Tag den en hverdag, den er meget populær hos nordmænd på weekendtur.

Toscana.
Toscana. Foto: Flickr
Vis mere

På cykel i Toscana

En af de helt store rejsetrends i 2015 (selv om det nu også har været på programmet i 2014 og i virkeligheden mange år før det) er cykelrejser. Vi vil se verden på to hjul, vil vi. Nogle bare på en del af ferien, nogle hele tiden og helst meget bakket og med pulsen næsten konstant i vejret.

Der findes ikke ret mange turistmål med respekt for sig selv, der ikke står klar med jernheste, men et af de steder, rejseredaktionen især gerne vil slå et slag for, at man oplever på cykel, er Toscana. Regionen er ikke uden grund en af Italiens mest berømte, og at kunne trille stille og roligt rundt mellem vinmarker, gennem olivenlunde og stoppe op, når man kommer igennem en særlig smuk (og det er de fleste) middelalderlandsby.

Man behøver ikke være i superform for at cykle her - men vil man gerne være sikker på at kunne være med, kan man mange steder leje elcykler.