Jeg ved godt, at det kun er film, men det løber mig alligevel koldt ned ad ryggen, da jeg går ind i den mørke grotte. Det var lige her, troldkvinden Melisandre fødte skyggemonstret, der siden dræbte Renly Baratheon.

Hvis du ikke aner, hvad jeg taler om, behøver du ikke læse videre (medmindre du altså elsker smuk og/eller vild natur). Er du derimod helt med på, hvem Melisandre og Renly er, så velkommen til denne tur rundt i Nordirland i sporet på »Game of Thrones«.

Den første sæson var HBO-serien med danske Nikolaj Coster-Waldau i en bærende rolle som Jaime Lannister fortrinsvis kendt blandt et lille og dedikeret publikum af fantasy-feinschmeckere, men nu, hvor sæson 4 netop er afsluttet, er »Game of Thrones« blevet en megasucces, hvor hver ny sæson slår seer-rekorder.

»Game of Thrones«-forfatteren George R. R. Martin har hentet en del inspiration til sin fortællings univers i ur-fantasyromanen »Ringenes Herre«, og på samme måde som film-trilogien trak hundredtusinder af turister til New Zealand, hvor den blev optaget, satser turistmyndighederne i »Game of Thrones«-landene på at tiltrække turister.

Kroatien, hvor middelalderbyen Dubrovnik lagde kulisse til seriens kongeby King’s Landing, var hurtigt ude med guidede ture, Malta – der var dothraki’ernes land, og dermed meget vigtig i fortælle-sporet om dragemoderen Daenerys Targaryen – har også markedsført sig på serien, og senest er Nordirland for alvor kommet til med organiserede ture rundt til »Game of Thrones«-locations samt forskellige aktiviteter.

Og det var sådan set på tide. For ikke alene er stort set alle indendørs-scener optaget i HBOs store filmstudier i nordirske Belfast med hundredvis af nordirske filmfolk involveret i produktionen, også nogle af seriens naturmæssigt mest spektakulære scener er optaget her. Og det er ikke spor tilfældigt. Nordirland har dybe skove, bløde bakker, vilde klippekyster, gamle borge, stormomsuste bugter og solbeskinnede grønne enge.

Alt det, der hører til i et rigtigt eventyr.

Syd for Belfast

Tollymore Forest Park
The Haunted Forest

En lille times bilkørsel syd for Belfast ligger det store Tollymore Forest Park-område, der gemmer på flere vigtige »Game of Thrones«-steder. Det er blandt andet her, introscenen med The White Walkers er optaget, og det er også her, ved et lille vandløb, at Stark-familien finder de ulveunger, der siden bliver Robb og Brans følgesvende og totemdyr.

Den bedste måde at opleve det imponerende skovområde er på cykel – og helst en mountainnbike, for skovstierne snor sig gennem et særdeles bakket område. Man kan leje cykler via Clear Sky Adventure og enten tage på en guidet tur eller få et kort med »Game of Thrones«-stederne og så selv køre derudad.

Mens jeg ærligt talt har lidt svært ved at genkende den lysning i skoven, hvor fyren fra The Night’s Watch først ser de uhyggelige zombie-agtige White Walkers, er ulveunge-stedet som hentet ud af filmen. Hvilket det også er. Man stillede simpelthen bare lys og kameraer op og optog så scenen her.

Inchabbey
Robb Starks hærs lejr

Næste stop er ruinerne af middelalderklostret Inch Abbey.

Det var her, Robb Stark og hæren fra nord havde slået lejr, da han fik besked om, at Kong Joffrey havde henrettet hans far, hvorefter Robb drog i krig for at hævne drabet.

Castle Ward
Winterfell, The Crossing, The Twins, de hængte pigers træ.

Ikke langt fra Inch Abbey ligger 1600-tals borgen/herregården Castle Ward, der »spiller« Robb-familiens borg Winterfell i serien. Og her er der mulighed for at give den »Game of Thrones«-gas.

Først er det lidt svært at genkende Winterfell i Castle Ward. Det bliver bedre, da vi ser en lille film, der viser, hvordan special effects-folkene har lagt lag på lag af computeranimation oven på de eksisterende bygninger.

Men jo, dér er vejen, som kong Robert kommer til Winterfell ad, og dér er tårnet, som Jaime Lannister kaster Bran ud fra, da drengen ser Jaime have sex med sin tvillingesøster Cersei.

På Castle Ward/Winterfell kan man iført kostumer blandt andet lære at skyde med bue lige dér, hvor Robb og Bran øvede, man kan spise middelaldermad, og man kan bruge stedet som base for cykelture ud i det nærliggende område, der huser i alt ni »Game of Thrones«-locations på Castle Ward-området.

For eksempel kan man se »The Crossing«, hvor Robb må love at gifte sig ind i Frey-familien for at få lov til at krydse den mægtige tvillingetårne-bro (den var desværre også computerskabt), ligesom man kommer forbi det træ, hvor Brienne of Tarth og Jaime Lannister ser de tre piger, der er hængt i en stor tværgående gren, og hvor Brienne viser sine frygtindgydende kampevner – man genkender straks stedet.

Nord for Belfast

Cairncastle
Desertørens endeligt

Hvor området syd for Belfast er præget af skove og et forholdsvist blidt landskab, er området mod nord barskt på en meget smuk måde.

Vores første stop er ved det bakkede Cairncastle, der er populært blandt hikere og har flere afmærkede ruter. Det er her, Eddard Stark var nødt til at halshugge den unge dessertør fra The Night’s Watch. Og da Bran, Rikon, Osha, og Hodor drager mod nord efter Theon Greyjoys overfald på Winterfell, er det gennem dette område.

Cushendun
Skyggemonstrets grotte

Længere oppe ad kysten kommer man til en lille undseelig flække, der endnu ikke helt har forstået, hvad der har ramt dem.

»Game of Thrones«-turisterne strømmer nemlig til for at komme ind i grotten, hvor Melisandre fødte skyggemonstret. Scenen er ikke – hvad man måske ellers skulle tro – optaget i et studie, man faktisk lige her i den kolde og klamme grotte. Og udenfor kan man da også nemt genkende den lille vig, hvor Davos Seaworth roede Melisandre ind. Spooky...

Larrybane
Renlys lejr

Det er her ved de imponerende hvide kalkstens-klinter, at Renly Baratheons hær havde sin lejr, og her Brienne slog Ser Loras i duel og vandt sin plads i Renlys livvagt, selv om hun var en kvinde. Og så er det jo også her, Renly og hans bror Stannis mødtes og erklærede hinanden fjendskab. Hvilket endte med at koste Renly livet. Uanset om man kender serien eller ej, bør man opleve Larrybane. Her er umådeligt smukt med de stejle klipper, småøerne ud for kysten og de lange hvide sandstrande.

Ballintoy
Lordsport Habour, The Iron Islands

Dette sted genkender man også med det samme. Lordsport Habour er den lille havn, hvor Theon Greyjoy ankommer til The Iron Islands, hvorfra han som barn blev taget som gidsel af Stark-famlien, og hvor han møder sin søster Yara, der udnytter, at han ikke genkender hende. Her er lige præcis så barskt med mørkegrå og skarpe klippeskær, som man husker det – ikke mærkeligt, at Greyjoyerne er så hårde i filten...

The Dark Hedges
Aryas flugtvej

Her hænger seriens og virkelighedens geografi altså bare ikke sammen, men det gør ikke noget, for her hersker en forunderlig magisk stemning. I »Game of Thrones« flygter den lille Arya Stark sammen med The Night’s Watch-rekrutterne fra King’s Landing – som ligger i Kroatien – gennem alléen med de sammenviklede trækroner – der altså ligger i Nordirland.

Men det er jo også »kun« film, selv om man på turen rundt i Nordirland flere gange tager sig selv i at tænke: »Det var lige hér, det skete.«