Træt af ligegyldige ferier? Dansk rejsebureau lancerer nu en rejse med chancen for at være en af de første danskere, der bestiger en Himalaya-top.

Der er rejser, som alle tager på, og så er der de ekstreme af slagsen, som kun de eventyrlystne køber billet til. 
Er man til sidstnævnte, kan man godt støve soveposen af og begynde at forberede sig på omgivelser meget langt fra wifi og andre moderne bekvemmeligheder. Og i stedet overveje, hvordan det er at bevæge sig op ad et bjerg, få mennesker - og ingen andre danskere - før har været.

Rejsebureauet Mountain Adventures lancerer nu en rejse til en af bjergkæden Himalayas såkaldt "hvide pletter". Pletten er det tidligere kongerige Lo i området Øvre Mustang højt oppe i Himalayas bjerge. Et kongerige, der kun giver tilladelse til 1.000 besøgende om året.

Øvre Mustang er lidt større end Lolland og Falster, og ligger på den gamle karavanerute mellem Nepal og Tibet. Befolkningen er etniske tibetanere, religionen er buddhisme og specielt hovedstaden Lo Manthang er spækket med ældgamle tibetanske templer og klostre.

Første dansker
Det er dog ikke kun kulturen, der gør rejsen unik - det er især muligheden for at være blandt de første danskere, der klatrer op på toppen af det 6.328 meter høje bjerg, Saribung.

Det sker yderst sjældent, at man som "almindelig" dansker, der ikke er bjergbestiger, har chancen for at være den første, der planter et flag på toppen af et bjerg i Himalaya. Det kan lade sig gøre, fordi Saribung ikke er et såkaldt teknisk svært bjerg at bestige - selv om man skal bruge isøkse og være iført klatrejern og -sele på det sidste stykke mod toppen, behøver man ikke have adskillige års erfaring med bjergbestigning på cv'et.

På vej til og fra Saribung går man gennem dybe dale og isolerede landsbyer, hvor livet har ændret sig meget lidt gennem de sidste århundreder, og hvor der er meget langt til civilisationen, som de fleste kender den.

Øvre Mustang ligger på den nordlige del af Himalayakæden, hvorfor ikke bare kulturen, men også landskabet er typisk tibetansk - nøgent og vindblæst og med et klima, der om vinteren er så ekstremt, at noget af befolkningen søger mod de lavere højder i regionen. Selve Lo ligger i en højde af mellem 2.750 og 6.700 meter, og på det sidste stykke op mod toppen af Saribung går man på et højplateau, som er evigt dækket af is og sne.

Udsigt til høje bjerge
Turen er ikke for tøsedrenge - det kræver god fysisk form at deltage. Til gengæld får man oplevelser, naboen garanteret ikke gør, inklusiv storslåede udsigter til mere end 35 bjerge over 6.000 meters højde, bl.a. Annapurna, verdens tiende-højeste bjerg.

Turen tager 31 dage og med som rejseleder er Mountain Adventures grundlægger, René Andersen, som gennem de sidste 27 år har ledet mere end 35 Himalaya-ekspeditioner og -ture i højder over 5.000 meter. Rejsen finder sted i oktober 2015, og det kræver en god fysisk form at deltage - og villighed til at melde sig til hurtigt, for der er kun plads til ti eventyrere på ekspeditionen. Prisen er 38.600 kr. per person.