Med konceptet »Gastronomi og Mudder« inviterer Niels Bugges Hotel ved Viborg til cykling og kræs på den store klinge.

Vi er blevet lovet vaffelis, hvis vi når toppen uden at stå af cyklerne. Vi husker vores tekniktræning, flytter tyngdepunktet fremover og træder beslutsomt i pedalerne - og falder fra, én efter én, på vej op ad den bastante bakkes stejle hældning og løse grus.

På toppen venter ingen is. Til gengæld er der smuk udsigt over Dollerup Bakkers istidslandskab. Hald Sø er blikstille og isblå i den klare luft. Skoven omkring den står i efterårsflammer. Fra en tilstødende bakketop buldrer en flok køer gennem lyngen, ned mod lavningen.

Mens jeg og de andre nyklækkede mountainbikeryttere damper af med åben mund og polypper, fremtryller vores instruktør behændigt en frysepose med lidt lækkert. Peanuts, chokolade og Matadormix. Så var anstrengelsen alligevel ikke helt forgæves.

Vi bliver generelt forkælet under vores ophold i Hald Ege, lidt uden for Viborg. Under titlen »MTB GetAways - Gastronomi og Mudder« har Niels Bugges Kro & Hotel skabt et mountainbikekoncept, der tilfredsstiller både den aktive naturelsker og den magelige livsnyder. Og man kan sagtens nøjes med kun at være én af delene, forklarer arrangørerne bag.

Naturen kan også indtages til fods eller fra vindueskarmen i et af de 14 forskelligt udformede og individuelt indrettede værelser bag hotellets bindingsværk. Nogle rum har hems, nogle drømmeseng og endnu andre udsyn til stjernehimlen under loftsbjælkerne.

Et af værelserne har sågar et badekar med løvefødder, men efter 25-30 kilometers terrænkørsel er især stedets vildmarksbad et hit. I hvert fald er det den store træbalje med dampende varmt vand, de fleste af os, iført hotellets badekåber og tøfler, trisser ud til oven på dagens cykelstrabadser.

I baljen ved siden af hotellets udendørs sauna drømmer vi os til en massage lig den, der vil være at finde, når konceptet for alvor starter op. Imens får vi serveret frugt og kage, samt skænket en øl, men fadølsanlægget driller, så i stedet kommer folk hinanden ved over en flaske Thor Pilsner.

Oven på anstrængelserne smager den såmænd heller intet mindre end fremragende. Og med nakken hvilende på trækarrets kant går en stor del af snakken med at genopleve dagens indtryk fra sadlen.

Finpudsning af teknikken

Niels Bugges Hotel.
Niels Bugges Hotel. Foto: Niels Bugges Kro & Hotel
Vis mere

Som koncepttitlen understreger, er mountainbike tænkt som et hovedformål. Sammen med den lokale virksomhed Explore MTB er der sørget for, at alle kan være med. Fra morgenstunden inddeler instruktørerne sig i tre hold; nybegynder, let øvet og turbo, hvor vi melder os til efter erfaring. Deltagerne tæller alt fra de helt grønne til garvede mountainbikere og sågar et par professionelle landevejsryttere.

For udstyrsrytterne tilbyder Niels Bugges Hotel både vaskeplads, værksted og aflåst opbevaring af grejet. For de, der er kommet uden, kan både cykel, hjelm og dunk lejes for 200 kr. om dagen. Sportstøj skal alle dog selv have med.

Jeg selv springer på morgenens begynderhold, hvor vi får de helt basale ting på plads. Selv det at bremse og skifte gear. Men trods, at det på papiret kan lyde kedsommeligt, formår instruktørerne at gøre tekniktræningen sjov og lærerig for enhver. Udfordrende er det i hvert fald. Den allerførste øvelse går ud på at cykle rundt med bind for øjnene og dernæst med tunnelsyn, fremprovokeret af en »kikkert« lavet af paprør.

Især den manglende synssans skræmmer de fleste, men overraskende hurtigt lærer vi cyklens bevægelser at kende. Inden længe føler vi os som supersansende jedi-cyklister. Kraften er med os, og succesoplevelsen baner vej for hastige fremskridt på teknikområdets balancebjælker, op- og nedkørsler, hårnålesving, »drops«, »tabletops« og »pump track«. Jargonen falder også hurtigt på plads.

Begejstringen lyser ud af deltagerne

Foto: Niels Bugges Kro & Hotel
Vis mere

Inden længe går turen i slange gennem områdets ruter i forskellige sværhedsgrader. Med Viborg Kommunes ambitioner om 100 kilometers samlet mountainbikespor er banen lagt til at tilfredsstille selv de hårdeste hunde i flokken. Og selvom Danmark mere er bakker end bjerge, lader de fleste til at være trætte og tilfredse, da holdene igen samles til dagens udendørs frokost.

Glæden kan dog også skyldes, at der i konceptets ånd ikke er tale om en tarvelig madpakke i skovbunden, men friskt kokkerede lækkerier og kaffe fra espressomaskine. Indtaget under et stort telt med tæpper, klapstole og varmeovn.

Enkelte ægtefæller og kærester lader sig begejstre i en sådan grad, at de efter frokosten også springer på en sadel og hjuler med. Jeg selv har spist mig mod til og skifter til et øvet hold. Måske en tand optimistisk. I hvert fald er jeg senere på en nedkørsel tæt på at torpedere en hest, mens en anden oplever en forlæns saltomortale.

En enkelt af mine medryttere tager ligeledes en tur i søen. I de skønne omgivelser blandt lyng og gyldne blade, der hvirvler bag baghjulene, kan det til tider også være svært at holde fokus på sporet. Især sidst på dagen. Men i alle tilfælde klarer instruktørerne de værste skrammer med sindighed og stoisk humor.

Gastronomisk guf for sultne cykelentusiaster

Kalorier af den fineste slags efter en udmattende dag.
Kalorier af den fineste slags efter en udmattende dag. Foto: Niels Bugges Kro & Hotel
Vis mere

Den gode stemning går igen til aftensmaden, hvor gastronomi-delen for alvor kommer i spil. I lokaler beklædt af billeder fra stedets årlige tegnekonkurrence præsenteres vi for en treretters menu med tilhørende vin.

Kreatøren er Restaurant Skov, der holder til på Niels Bugges Hotel, og som i madguiden White Guide er fremhævet som et af Danmarks bedste spisesteder. Sammen med cykelsulten sender menuen - en fiskeforret, hovedret af vildt og en nyfortolket is og øllebrødsdessert - vores smagsløg i den syvende himmel.

Lige så hurtigt løsner vinen skjorteknapper og kjolestropper. Og da aftenen i samarbejde med den lokale spiritusimportør Mac Y afsluttes med en romsmagning, droppes langstrakte festplaner hurtigt for de fleste.

Mens enkelte tager en sidste tur i vildmarksbadet, sover størstedelen tungt i de knagende hotelsenge. De mest garvede så tungt, at de tidligt næste morgen igen er oppe og klar til at fræse områdets cykelspor tynde. Vi andre tager til takke med vores forstenede lårmuskler og en overdådig brunch. Mudder var der ikke meget af under Rejselivs besøg. Men både gastronomi og mountainbike mærkede man bestemt.

Rejseliv var inviteret af Cycling Aarhus.