»Er endnu engang glad for, at jeg ikke bor i Sverige...«

Sådan skrev udenrigsminister Kristian Jensen tirsdag på Facebook knyttet til en artikel om, at beige plaster er blevet anklaget for racisme i Sverige.

Kommentaren har fredag trukket overskrifter i flere svenske medier, der skriver, at "Kristian Jensen disser Sverige." Hos blandet andet Aftonbladet påpeger en professor i politisk videnskab sågar, at den danske udenrigsminister burde komme med en undskyldning.

Læs også:

»Det er uværdigt, at en udenrigsminister udtaler sig sådan om et naboland. Han burde komme med en undskyldning til det svenske folk,« siger professor i politisk videnskab Drude Dahlerup fra Stockholm Universitet til Aftonbladet

Drude Dahlerup kommer selv fra Danmark og mener, at danske politikere i stigende grad  forsørger at få indenrigspolitiske point ved at male karikatur af Sverige.

»Det er en tendens i dansk politik,« siger Dahlerup.

Kristian Jensen forklarede onsdag til TV2, at kommentaren på Facebook var skrevet med et glimt i øjet.

»Jeg er glad for at bo i et land, hvor vi debatterer vigtigere ting end farverne på plastre,« lød det fra Kristian Jensen.

'Spytter på folket'

Over for Dagens Nyheter er Drude Dahlerup dog stadig kritisk over for kommentaren fra den danske udenrigsminister.

Læs også:

» Måske har han ikke forstået sin nye rolle. Han spytter på hele det svenske folk, når han udtaler sig sådan her. Det her strider imod diplomatisk etikette mellem lande og udenrigsministerier,« siger Drude Dahlerup.

Den svenske debat om racisme blussede tirsdag op, da bloggeren, Paula Dahlberg, i et svensk radioindslag, kritiserede, at der kun findes en farve plaster i Sverige - nemlig beige. Her efterlyste hun alternativer til at matche hudfarver, der var mørkere eller lysere end denne farve.

Læs også:

Det seneste års tid har vores svenske naboer flere gange fået racisme galt i halsen. Først skulle Astrid Lindgrens børnehistorie om Pippi Langstrømpe laves om, da man ikke syntes, det var på sin plads at bruge ordet 'negerkongen' ligesom gardinerne i forlystelsesparken 'Astrid Lindgrens Verden' tog gamle gardiner ned, hvor to sorte børn viftede med palmeblade.