Morten Messerschmidts onde ånd, kvinden, der bragte Meld og Feld frem i lyset, Rikke Karlsson, måtte i sidste uge indrømme, at hun også har brudt EU-regler. Hun har måttet beklage, at hun har lønnet sin søn og sin sekretær  i strid med reglerne.

Nu viser det sig også, at hun har ansat formanden for teosofisk forening i Aalborg, B. Kim Pedersen, som rådgiver i EU-forhold ti timer om måneden.

Teosofi er et spirituelt, religiøst-filosofisk system udviklet af Helena Petrovna Blavatsky, der grundlagde Det Teosofiske Samfund i New York i 1875. Der er tale om en esoterisk, spiritualistisk lære, som giver sine tilhængere dybere indsigt i åndelighedens natur, og beskæftiger sig med parapsykologiske fænomener, såsom clairvoyance, telekinese og astrallegemer. Teosoffer mener at alle religioner er variationer over menneskelige forsøg på at nå frem til samme universelle visdom.

På sin egen hjemmeside præenterer B. Kim Pedersen sig sådan:

»Jeg arbejder med den åndelige verden. Jeg har igennem mange år arbejdet med trancekanalisering, og har undervist i teosofi, esoterisk astrologi og psykologi, samt holdt foredrag om livets mysterier. Derudover har jeg beskæftiget mig med en bred vifte af forskellige åndsvidenskabelige teorier, Martinus, kabbalah, tarot, ritualer, ceremonier og meget andet.«

Ifølge selvet.dk er trancekanalisering »en ændret tilstand af bevidsthed, hvor et åndeligt væsen udnytter selve kanaliseringen som et middel til kommunikation med det jordiske rige«.

Rikke Karlsson bekræfter, at hun selv har været medlem af teosofisk forening som ung, og at hun stadig er optaget af de tanker. Men hun benægter, at hun har hyret B. Kim Pdersen som åndelig vejleder.

»Teosofi er en filosofisk verdenslære, som jeg varmt kan anbefale. Kim er formand for Teosofisk forening i Aalborg, men det har ikke noget med sagen at gøre. Han er sindssygt vidende på Europa og europæisk politik, og det er det, jeg bruger ham til. Jeg har jo ikke noget netværk eller partiapparat. Jeg har også behov for at finde ud af, hvad der sker i dansk politik, og hvad de har snakket om i Deadline, og det bruger eg ham til. Han ved utroligt meget om europæisk politik og zapper alt muligt igennem. De andre politikere har jo også en masse forskellige assistenter. Hvad nu hvis en af dem er katolik?«

Tror du selv på teosofien?

»Ja, det vil jeg nok sige. Jeg var medlem af teosofisk forening i en årrække, da jeg var ung.«

Rådgiver Kim dig ikke religiøst?

»Nej, det er helt grotesk. Han er lærer ved aftenskoler, og teosofi er bare et verdenssyn, hvor man anerkender alle verdens religioner på et filosofisk plan. Jeg er et spirituelt menneske der lader mig lede af mit hjerte og hvordan jeg føler, tingene er. Og så kan man grine af det hvis man vil,« siger Rikke Karlsson.

B. Kim Pedersen siger til BT:

»Jeg er lokal assistent, og det vil sige, jeg følger med i dansk politik for hende, så hun kan spørge mig hvad der sker herhjemme politisk. Det gør vi over telefonen. Hun kan ikke nå at følge med i det hele.«

På din hjemmeside står der en masse om clairvoyance og trancekanalisering, og det har jo ikke meget med EU at gøre?

»Nej, det er en anden side af mig. Teosofien mener at alle religioner har en sandhed, som er bevidsthedsimpulser, som er givet i foraskellige tider. Teosofien er nok tættest på den græske filosofi, Platon og Aristoteles og deres forståelse af kosmos. Jeg havde en oplevelse, da jeg var 26 år, hvor jeg hørte en meget klar indre stemme, og kom i kontakt med andre planer.«

Rådgiver du Rikke Karlsson i åndelige spørgsmål?

»Det er da klart at det diskuterer vi. Rikke har en forståelse af det åndelige livssyn. Men det er en lille del af rådgivningen. Måske 12 minutter om måneden. Jeg følger meget med i Deadline og Orientering osv.. Nogle kalder teosofi en sekt, men vi har ikke et religiøst system. Man kan komme ind i teosofien på mange måder - hvis man er interesseret i buddhisme, shakraer eller clairvoyance, så er der noget. Jeg bruger de oversanselige evner, lidt som i udsendelserne Den 6. sans. Jeg er en sparringspartner for Rikke, og jeg er faktisk meget pro EU, hvor hun er mrere skeptisk. Mit politiske engagement ligger mere i folkeoplysningen. Jeg er medlem af Europa-bevægelsen.«

Men I har vel mødt hinanden i Teosofisk forening?

»Ja i en åndsvidenskabelig sammenhæng, ja, det tror jeg. Jeg har kendt Rikke i i hvert fald 20 år.«

Et andet dansk medlem af Europa-Parlamentet, Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen siger, at man politisk og moralsk kan diskutere, om det er en fornuftig måde at bruge pengene på.

»Dette her er et godt argument for mere åbenhed, så borgerne kan vurdere, hvordan politikerne bruger deres skattekroner,« siger Rina Ronja Kari.

Nick Aiossa fra Transparency Internationals EU-kontor siger, at han på det foreliggende grundlag ikke kan afgøre, om Rikke Karlssons ansættelse af en spirituel rådgiver er ulovlig.

»Og det er netop problemet, for der er ikke nogen gennemsigtighed i reglerne om, hvem man må ansætte. Det har vi efterlyst mange gange. Lokale assistenter må kun arbejde for parlamentsmedlemmer og ikke fungere som kampagnemedarbejdere. Det samme burde gælde for en spirituel rådgiver. Men det er ikke første gang, det sker. Tidligere har et britisk parlamentsmedlem ansat en præst. Problemet er, at vi ikke har adgang til interne retningslinjer, der kan retfærdiggøre, om deres rådgivning er vigtig,« siger Nick Aiossa.