Formand for socialcheferne Ole Pass foreslår i Jyllands Posten søndag, at man skal opfinde helt simple job til de omkring 100.000 kontanthjælpsmodtagere, der har problemer med at finde et job. Fx som at feje på stationer.

Også socialrådgivernes tidligere formand, Bettina Post mener, at der er grupper, der godt kan tåle bare at blive sat i sving i stedet for at skulle tvinges gennem et stressende uddannelsesforløb.

- De har ikke det intellektuelle beredskab til at tage en uddannelse og skal ikke stresses med uddannelseskrav. For dem kan lykken være gjort med en Føtex-uniform med navneskilt og enkle arbejdsopgaver som at sørge for, at tingene står pænt på hylderne, siger hun til Jyllands Posten.

Venstre afviser simple job

Økonomisk kan det ikke lade sig gøre at lade enkle servicejob som gadefejer være et springbræt til det ordinære arbejdsmarked for ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere. Men idéen er fin, lyder det fra Venstres arbejdsmarkedsordfører.

Oppositionspartiet Venstre bifalder idéen om at kunne sluse de ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet gennem simple servicejob som at feje stationer, sådan som formand for socialcheferne Ole Pass foreslår i Jyllands-Posten.

Men ifølge arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) er der ikke penge til en sådan arbejdsform i Danmark, og derfor kan det næppe blive en realitet.

- Jeg er enig med Ole Pass i, at det mest fornuftige ville være at skabe job, som er målrettet denne gruppe som springbræt til det ordinære arbejdsmarked. Men problemet er, at det koster for meget. På den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på, har vi ikke en indslusningsløn. Alle skal have mindstelønnen, som er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter. Og så bliver det pludselig dyrt, så de alt for høje lønomkostninger holder den store gruppe uden for arbejdsmarkedet,« siger hun. 

Er du kontanthjælpsmodtager? Ville lykken for dig være at få en Føtex-uniform eller en kost i hånden? BT vil gerne høre din historie på 1929@bt.dk

Ifølge Jyllands-Posten har omkring 100.000 kontanthjælpsmodtagere andre problemer end manglende arbejde, og skulle blot en mindre gruppe af disse sluses ud gennem gamle servicejob, som i dag er blevet sparet væk, ville det ifølge Venstre skabe et parallelt kunstigt arbejdsmarked. »Det er vi ikke tilhængere af, for det er alt for dyrt på sigt,« siger Ulla Tørnæs (V)

Mens Dansk Arbejdsgiverforening også afviser opfordringen fra socialchefen med samme økonomiske begrundelse som Venstre, er socialrådgivernes tidligere formand Bettina Post er enig med Ole Pass. Hun mener, at det burde være en samfundsopgave for både private og offentlige virksomheder at genopfinde nogle af disse mere enkle job.

Er løsningen på at få de cirka 100.000 kontanthjælpsmodtagere ud i arbejde at skabe nogle simple servicejob? Deltag i debatten herunder