Statsminister Lars Løkke Rasmussen spiller poker om magten i Danmark på en måde, som man ikke har set på Christiansborg i mange år. Her følger nogle nye detaljer fra dramaet på Christiansborg tirsdag aften og onsdag.

Og spillet, hvor Løkke har sat regeringens overlevelse ind som den ultimative indsats, er langtfra slut. Løkke nægter ganske enkelt at lade De Konservative fyre miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Nu skal de fire borgerlige i partier i stedet i gang med et forhandlingsforløb om nye tiltag for miljøet. Mens det står på, hedder ministeren fortsat Eva Kjer Hansen, så Løkke har i første omgang afværget en fyring af sin minister.

Det er et spil, hvor den drevne Lars Løkke Rasmussen i den grad er på hjemmebane. Allerede da den konservative leder Søren Pape Poulsen tirsdag aften ringede til Løkke og orienterede ham om, at partiet ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen (V), spillede Løkke et af sine esser ud.

Han meddelte Pape, at han går af og udskriver valg, hvis K-formanden insisterer på at ville fyre Eva Kjer Hansen.

V og K er røget i totterne på hinanden, fordi De Konservative mener, at Eva Kjer Hansen i forbindelse med landbrugspakken har givet urigtige oplysninger til Folketinget.

Med sin særdeles kontante reaktion på Papes krav viste Løkke sig igen fra sin impulsive og kontante side, ligesom da han i sommeren 2014 var på nippet til at blive væltet som formand for Venstre. Dengang hev han Kristian Jensen med ned i kælderen under Odense Congress Center og lavede en aftale, der betød, at han overlevede som formand.

Nu har han sat regeringens liv ind på at redde sin miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Rygende pistol
Tirsdag indkaldte han de tre ledere i blå blok til et møde kl. 21 på sit kontor i Statsministeriet. Da den konservative Søren Pape Poulsen havde sat sig i stolen, kiggede Løkke på ham og konstaterede koldt, at hvis Pape ville fremprovokere et valg, vel vidende at Papes eget parti står til 2,9 pct. i meningsmålingerne og risikerer udryddelse, så var han da velkommen til det.

Stillet over for denne rygende pistol svarede Pape, at han var nødt til at forlade mødet for at rådslå med sit bagland. Det erfarer BT fra kilder med stor indsigt i forløbet.

Uden for de berømte glasdøre til ministeriet havde han tid til at give to fyldige interviews til tv i den bedste sendetid.

»Vi har ikke tillid til en minister, der ikke giver retvisende oplysninger til Folketinget,« sagde han.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der ellers har opbygget et godt forhold til Søren Pape Poulsen siden valget, blev virkelig irriteret over De Konservatives attitude. Også over, at han skulle sidde og vente i en time, mens Pape var i tv.

Sådan gør man ikke, når man er til møde i Statsministeriet, vurderer man i DF.

Hos K har man et andet indtryk - nemlig at der på forhånd var enighed om, at der skulle holdes en times pause på grund af Papes aftaler.

Da Kristian Thulesen Dahl og Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll ved 23-tiden forlod Løkkes kontor, havde statsministeren herefter en kort snak med Pape i enerum.

Her tilbød Løkke angiveligt at flytte Eva Kjer Hansen til en anden ministerpost, hvis det kunne mildne Papes vrede. Men den løsning afviste den konservative formand.

»Vi stoler ikke på hende,« lød svaret.

Hørte intet fra Løkke
Onsdag morgen stod det hurtigt klart, at Løkke ikke havde tænkt sig at fyre sin miljø- og fødevareminister. Og i løbet af dagen udspillede der sig på Christiansborg en timelang nervekrig, hvor spørgsmålene, gisningerne og spekulationerne var flere end svarene.

De seks medlemmer af den konservative folketingsgruppe gik frustrerede rundt på Borgen og anede ikke, hvordan magtspillet ville udvikle sig.

Da De Konservative kl. 11.30 gik ind til et gruppemøde, ventede man stadig på et udspil fra Løkke.

»Vi har ikke hørt noget,« sagde Mai Mercado.

»Der er ikke sket noget siden i går,« erkendte Pape.

I samme øjeblik gik den tidligere radikale leder og minister Marianne Jelved forbi postyret foran det konservative gruppeværelse med en frokosttallerken i hånden.

Hun kiggede på Pape og gav smilende udtryk for, at det da ikke kan være så indviklet for Pape at vælte en minister.

»Skal jeg fortælle dig, hvordan man vælter en minister? Jeg fyrede engang Fogh. Det foregik på den måde, at jeg ringede til Schlüter i hans ministerbil og sagde, at jeg ikke længere havde tillid til Fogh, så gik Fogh af,« sagde Marianne Jelved med henvisning til dramaet tilbage i 1992, hvor Fogh måtte gå af som skatteminister.

Skæbnestund
Efter 17 en halv times tavshed spillede Løkke sit andet es i et forsøg på at afværge regeringskrisen.

Det skete, da han kl. 13.37 i Statsministeriet holdt et kort pressemøde. Her kommenterede han den ’alvorlige situation’ og den ’dramatiske udvikling’, som havde udløst det iskolde klima mellem Venstre og De Konservative.

»Nu står vi i sandhed i en skæbnestund med en gordisk knude. Tingene er kørt fast,« sagde han og indbød igen partierne i blå blok til møde.

Otte minutter senere forlod han journalisterne uden at svare på spørgsmål.

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ud på eftermiddagen ankom til Christiansborg, rystede han vredt på hovedet.

»Jeg har aldrig oplevet noget så grotesk i min tid i politik. Det er uden for min fatteevne. Det er meget absurd,« sagde han og anklagede K for at overspille sine kort, så regeringen må gå af.

Hjort er en af de få, som Løkke rådfører sig med.

Det tredje es fra Løkkes hånd blev smidt, da han på mødet med Søren Pape Poulsen, Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl fremsatte et særligt tilbud til Pape.

Her foreslog han en ’tillægsaftale’ til landbrugspakken, der blev vedtaget - med konservative stemmer - i Folketinget torsdag.

Kl. 17.35 sluttede onsdagens drama, da Lars Løkke Rasmussen fik købt sig værdifuld tid. Og med tre overraskende træk i et højdramatisk døgn lykkedes det ham at redde sin miljø- og fødevareminister. Indtil videre. Nervekrigen fortsætter i de kommende dage.

Det slog Pape fast, da han forlod Statsministeriet.

»Vi har ikke pludselig fået tillid til Eva Kjer Hansen,« sagde Pape.