Løkkes 2025 plan kan splitte samarbejdet mellem DF og S, eller skaffe ham endnu en ydmygelse

Lars Løkke og Kristian Jensen går all in med deres nye 2025 plan, som er en skrabet og luftig version af den tidligere 2025-plan, der ikke kunne få flertal i Folketinget.

Den nye er designet til at være mere spiselig for Dansk Folkeparti. Og hvis det lykkes Løkke at få Kristian Thulesen Dahl på krogen, så er alliancen mellem DF og S brudt, og så har regeringen fået serveretten tilbage i dansk politik. Siger DF derimod nej tak til Løkkes lokkemad, vil det være endnu en pinlig ydmygelse af regeringen, der viser, at den ikke kan få opbakning til sine planer for Danmarks fremtid.

Lars Løkke fremlagde i august 2016 en mere ambitiøs 2025-plan for den daværende rene Venstre-regering, men den smuldrede lige så stille, og til sidst måtte Løkke opgive at hæve pensionsalderen efter pres fra DF. I mellemtiden har DF og Socialdemokratiet fået et godt samarbejde, der flere gange har spændt ben for regeringens politik.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) indrømmer at man satser på, at få Thulesen på krogen.

»Man må også lytte til fuglenes sang, Derfor er den selvfølgelig designet til at vi skal kunne få flertal for den. Hvis nu vi havde sat os ned og lavet en plan i en borgerlig-liberal studiekreds, havde den nok set anderledes ud,« siger Brian Mikkelsen.

Den radikale leder Morten Østergaaard mener, at regeringen i denne plan fastholder de samme mål som i den helhedsplan, som Venstre kom med sidste efterår. Men at man har lagt det ubetingede største redskab, den højere pensionsalder, der skulle skaffe halvdelen af den ønskede vækst i beskæftigelsen, væk.

»Så går denne plan fra at være ambitiøs til at være et luftkastel. Det minder om en bil, der er flad på alle fire dæk og hvor lydpotten trækker hen af vejen, og så står man klar med sprinklervædske. Det kommer økonomien ikke op at køre med i det omfang, der kræves, hvis vi skal kunne investere i børn og unge og i uddannelse,« siger han.

»Det man foreslår med efterlønnen, giver under 1.000 i ekstra beskæftigelse. Det er meget småt, når målsætningen er at øge beskæftigelsen med 60.000. Med det nu droppede forslag om at hæve pensionsalderen havde man trods alt nået halvdelen af målet,« tilføjer Morten Østergaard.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger:

»Vi har lyttet til kommentarerne til den tidligere plan og til vores eget regeringsgrundlag og fremlagt en ambitiøs plan. Det er ikke rigtigt at vi er handlingslammede. Vi får gennemført stribevis af lovforslag i disse dage, og det kan jeg sagtens stå på mål for.«

Hvordan det falder ud, er alt for tidligt at sige. DFs topfolk var i går forbeholdent positive, mens S slet ikke får adgang til forhandlinger.

»Det er alt for tidligt at sige, hvor det bærer hen,« siger DFs gruppeformand Peter Skaarup.

»Vi møder op til forhandlingerne. Topskattelettelser vil vi ikke have, men der er fornuftige takter i, at det skal kunne betale sig at spare op til pension,« siger Peter Skaarup.