Forsvarets besparelser på ammunitionen forarger forsvarsordfører fra Konservative, Rasmus Jarlov, og han kalder det bekymrende og uforsvarligt, at soldaterne ikke får krudt til kanonen. Henrik Dam Kristensen (S) tror næsten ikke på historien.

Den konservative politiker, Rasmus Jarlov, står klar til at kæmpe for flere midler til forsvaret, efter BT forleden kunne afsløre, at der bliver sparet på ammunitionen til uddannelse af soldaterne. I hans øjne er den nuværende situation meget bekymrende.

»Jeg synes, det er for fattigt, at vi skal uddanne folk dårligere. Det viser noget om, at når man skærer så meget ned, så begynder man at kunne mærke det, og det danske forsvar er i en meget bekymrende tilstand,« siger han.

Udtalelsen kommer efter, at BT mandag kunne fortælle, at forsvaret sparer på ammunitionen. Det kommer efter de seneste års besparelser på knap 3 millioner kr. og de kommende 900 millioner, som forsvaret skal effektivisere frem til sommer.

Besparelserne har også kostet 2.649 fuldtidsansatte i forsvaret.

Ifølge den tidligere chef for Hærens Kampskole, oberst Lars R. Møller, kan restriktioner på ammunitionen betyde forskellen på liv og død i kampsituationer.

»Det kan koste liv, men man undersøger ikke, om manglende skydetræning er skyld i tab, og derfor er det omkostningsfrit for dem, der tager beslutningen om at spare på ammunitionen, for de bliver ikke stillet til ansvar,« vurderer Lars R. Møller.

Oberst Lars Møller mener, at det kan koste liv, når man sparer på ammunitionen i forsvaret.
Oberst Lars Møller mener, at det kan koste liv, når man sparer på ammunitionen i forsvaret. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Vis mere

Og Rasmus Jarlov understreger da også, at situationen er alvorlig:

»Jeg er ikke tilfreds med, at vi sender soldater af sted, som vi ikke har kunnet tilbyde bedre forhold under uddannelsen. Det synes jeg er sikkerhedsmæssigt uforsvarligt og ikke spor betryggende, når vi vil have mest muligt ud af vores soldater,« siger han.

Hos Socialdemokratiet er forsvarsordføreren noget overrasket over historien. Han tror næsten ikke, at det kan være sandt, siger han.

»Det lyder næsten som en molbohistorie. Men når vores soldater skal udsendes, skal de selvfølgelig have den rigtige træning, hvilket også indebærer våbentræningen. Man har kun de rette kompetencer, hvis man har fået lov til at skyde, så det skal selvfølgelig bringes i orden,« siger Henrik Dam Kristensen.

Henrik Dam Kristensen (S) mener, at soldaterne skal have den nødvendige skydetræning, hvis de skal udsendes.
Henrik Dam Kristensen (S) mener, at soldaterne skal have den nødvendige skydetræning, hvis de skal udsendes. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Han mener, at der er penge nok i ’systemet’ til, at soldaterne kan opnå den bedst mulige skydetræning.

»Hvis de ikke får den nødvendige skydetræning, hører det ikke nogen steder hjemme, så det tror jeg, vi må spørge lidt ind til,« siger Henrik Dam Kristensen.

Også fagforeningen Hærens Konstabel- og Korporalforening vil se nærmere på ammunitionsbesparelserne, der går ud over deres medlemmer.