Foto: Keld Navntoft

Tidligere partifunktionær mistænkes for at have lækket Løkkes belastende bilag til pressen.

Venstre har lagt hovederne i blød for at finde frem til den kilde, der har lækket de belastende beviser for partiformand Lars Løkke Rasmussens tøjindkøb og Mallorca-tur til pressen.

Ifølge oplysninger til BT har Venstre-folkene mistænkt flere tidligere ansatte i Venstres hovedkvarter i Søllerød i Nordsjælland for at have udleveret de famøse bilag på tøjindkøb for 152.000 kr. hos luksusskrædderen Zornig til Ekstra Bladet. Bilag, som har bragt Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ud i det, man roligt kan kalde hans livs største krise.

Også selv om der tidligere har været store kriser - bilagssagen fra Frederiksborg Amt, hotelovernatning under falsk navn, GGGI-sagen og datterens flyvetur til Rio de Janeiro. Men den nyeste bilagssag er den værste - dels fordi den kommer oven i de andre, og dels fordi den har skabt en storm af vrede i Venstres bagland, som ikke er set før.

Det skyldes især, at det typiske Venstre-medlem fra Jylland traditionelt er påholdende og sparsommelig og lægger vægt på at svare enhver sit. Man synes grundlæggende, det er helt vanvittigt at bruge så mange penge på tøj.

Tidligere ansat

Efter afsløringerne i pressen har Venstres organisation følt sig overbevist om, at lækken måtte stamme fra en betroet person, der har eller havde adgang til selv følsomme oplysninger i partiorganisationen.

Særligt en person - en midaldrende mand, der indtil for nylig var ansat i en central stilling i partiorganisationens maskinrum med ansvar for økonomi og administration - er de seneste dage kommet under massiv mistanke i Venstre for at stå bag lækken, erfarer BT.

Den pågældende mand vurderes til at kunne have et muligt hævnmotiv i forhold til Venstre, fordi hans ansættelse ophørte, da partiorganisationen for et par år siden fattede mistanke til ham for at have pyntet på en række eksamensbeviser i forbindelse med sin ansættelse i Venstre.

Anmeldt til politiet

Det førte i andet halvår af 2012 til, at partifunktionæren blev anmeldt til Nordsjællands Politi for dokumentfalsk. Efter at have efterforsket sagen besluttede politiets jurister at rejse tiltale mod manden efter straffelovens paragraf 171 om dokumentfalsk.

Ved en domsmandssag ved Retten i Lyngby er manden anklaget for at have ændret på tre eksamensbeviser, da han over for Venstres partiorganisation skulle dokumentere sine uddannelsesmæssige forhold i sit daværende job.

BT er i besiddelse af anklageskriftet.

Manden nægter sig skyldig i den alvorlige tiltale, som anklagemyndigheden foreløbig har forsøgt at bevise ved blandt andet at føre tre vidner i retten - heriblandt den øverste administrative leder for Venstres partiorganisation, partisekretær Claus Richter.

Risikerer fængsel

Hvis den tidligere Venstre-ansatte kendes skyldig i tiltalen, kan han risikere en ubetinget frihedsstraf, men i nogle tilfælde bliver dokumentfalsk også straffet med helt ned til bøde, hvis de personlige forhold og sagens omstændigheder taler for det.

Den pågældende person var ansat på det tidspunkt, da tøjindkøbene blev foretaget i slutningen af 2009 og hele 2010, men er senere opsagt.

Det er uklart, om han i givet fald skulle være kommet i besiddelse af bilagene ved at stjæle dem fysisk - de lå ifølge BTs kilder i en aflåst skuffe på partisekretær Claus Richters kontor i Søllerød - eller elektronisk, hvis han har fundet dem i en mailkorrespondance el.lign.

BT har forsøgt at kontakte den tidligere Venstre-medarbejder både pr. telefon og på hans hjemmeadresse for en kommentar, men uden held.

Den tidligere V-ansattes forsvarer, advokat Kristina Marstrand, var ikke særligt meddelsom, da BT i går kontaktede hende telefonisk. Faktisk trak hun sig skyndsomt ud af samtalen, straks vi havde præsenteret os:

Ingen kommentarer

- Jeg har sindssygt travlt og har ikke så meget at sige. Jeg tror godt, at jeg ved, hvem det er, du ringer omkring, men det har jeg desværre ikke mulighed for at udtale mig om.

Det drejer sig om din klient (navnet udeladt, red.)?

- Ja, men jeg har ikke nogen muligheder for at udtale mig om mine klienter. Så jeg vil egentlig bede dig om at lade være med at kontakte mig. Jeg har ingen kommentarer til jer pressefolk, lød det fra Kristina Marstrand.

Venstre har ikke meldt sagen til politiet, selv om Søren Pind kalder Ekstra Bladets artikler for hælervarer. Forud for en partilederdebat hos TV2 mandag aften i Odense sagde Lars Løkke Rasmussen:

- Det skal siges, at denne sag har vi ikke selv styret, men nogen har på ulovlig vis stillet bilag til rådighed for medierne.

Ifølge BTs kilder er man ikke interesseret i en politianmeldelse, fordi det vil trække sagen i langdrag i medierne.

Det har heller ikke været muligt at få en officiel kommentar fra Venstre til mistanken mod den tidligere ansatte.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.