Udskyder valg af EU-spidskandidat efter drama

Feststemningen på Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter blev lørdag aften afløst af raseri i Venstres top over en kronik, som Venstres EU-parlamentsmedlem Jens Rohde har skrevet sammen med Erik Boel, formand for Europabevægelsen. I kronikken, der er blevet offentliggjort Berlingskes hjemmeside b.dk, skriver de to at EU 'lider af sklerose', og de foreslår blandt andet et fælles EU-forsvar.

- Endvidere skal et forpligtende forsvarssamarbejde i EU traktatfæstes. Det er hul i hovedet og et stort spild af ressourcer, at de 27 EU-lande har hver sit forsvar, skriver Jens Rohde og Erik Boel blandt andet i kronikken, der ifølge bt.dks oplysninger har fået Venstres partiformand Lars Løkke Ramussen i spidsen helt op i det røde felt, da de fik nys om at kronikken var undervejs.

- Det er ikke Venstres politik, skal Jens Rohde have fået klar besked om fra Lars Løkke, erfarer bt.dk. Midt under landsmøde-middagen lørdag aften tog Venstres partisekretær Claus Søgaard-Richter fat i Jens Rohde for at han kunne forklare sig overfor Venstre-toppen.

Hele dramaet endte med, at Venstre nu har udskydt valget af EU-spidskandidaten med et år. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse sent lørdag aften.

Ifølge bt.dks oplysninger sad Jens Rohde til bords med blandt andet Anders Fogh Rasmussen, NATO-generalsekretær og tidligere statsminister, da han blev ringet op af en journalist - få sekunder senere afbrød Søgaard-Richter samtalen mellem Rohde og journalisten og gik afsted med Jens Rohde - siden har ingen set Rohde i området.

Ifølge b.dk er Jens Rohdes status som Venstre-spidskandidat til EU-parlamentet i alvorlig fare, og ifølge bt.dks oplysninger vil Jens Rohde få vredet armen om af V-toppen og blive tvunget til at lægge afstand til kronikken på V's landsmøde søndag.

Efter hvad bt.dk erfarer blev Boel og Rohdes kronik oprindelig sendt til dagbladet Politiken, som skal have haft den liggende i 14 dage uden at trykke den. Angiveligt sendte Erik Boel forleden også kronikken til Berlingske, som altså har valgt at offentliggøre den.

Ifølge flere kilder forsøgte V-toppen først at få Rohde til at stoppe offentliggørelsen af kronikken, og da det stod klart, at det ikke var muligt at stoppe kronikken, blev taktikken fra V-toppen at forsøge at undgå at indholdet af kronikken slap ud i løbet af lørdagen, hvor det kunne have taget fokus på landsmødet.

Den taktik lykkedes tilsyneladende  indtil TV2's Henrik Qvortrup fik nys om at kræfter i Venstre prøver at komme af med Jens Rohde som EU-spidskandidat. Der er voldsom utilfredshed med Rohdes arbejdsfacon blandt hans kolleger i Venstre, blandt andet EU-parlamentsmedlem Morten Løkkegaard. V-toppen skal ifølge Qvortrup for nylig have forkastet Rohdes plan for Venstres fremtidige EU-politik.

- De kastede den helt ned af brættet og sagde: Glem det, Rohde. Problemet er så bare, at Jens Rohde begår en kronik, som han har sendt til Berlingske, og den trykker de i morgen. Her giver han udtryk for stort set de samme synspunkter, som ledelsen var imod, forklarede Henrik Qvortrup blandt andet på tv2.dk.

Som direkte konsekvens udskyder Venstre nu valget af spidskandidat til Europaparlamentet til næste år. I stedet for at nægte ham at stille op, har man i stedet sparket den bold til hjørne.

Hvad mener du?
Deltag i debatten under artiklen.