Parløbet mellem Peter Kofod Poulsen (DF) og Trine Bramsen (S) satte justits-ministeren skakmat

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) havde erkendt nederlaget, da han mandag morgen satte sig til forhandlingsbordet for at afgøre sagen om den ny politiskoles fremtid.
Han lagde ud med at sige, at han var uenig, men at han også godt kunne tælle.

Og det måtte regeringen tage til efterretning, forklarede han ifølge BTs oplysninger.

Sagen om politiskolens placering et sted i Jylland har udviklet sig til en farce, siden forhandlingerne begyndte for 14 måneder siden, og toppolitikere i regeringen erkender blankt, at det er blevet en tabersag.

Et samarbejde mellem DFs retsordfører, Peter Kofoed Poulsen, og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, har udviklet sig så frugtbart, at det i mange tilfælde er dem, der bestemmer over retspolitikken her i landet – og ikke justitsministeren.

Først tvang de den nytiltrådte konservative justitsminister til at indkalde til forhandlinger om en ny rocker-bande-pakke. Så trak de tæppet væk under Herning som regeringens foretrukne hjemby for politiskolen, og i går sagde de så nej til, at den skulle ligge i eksisterende bygninger.


Borgmester rasende


Hernings borgmester, Lars Krarup (V), er rasende. Han har personligt forsøgt at få DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, i tale adskillige gange de seneste dage – uden held.

»Jeg har mailet ham, og du kan selv se, hvordan jeg har prøvet at få fat på ham via Facebook og Twitter, men jeg har intet svar fået. Larmende tavshed. Det er mig og Herning, der er taberen i dag. Og politiet er taberen. For vores projekt ville have været bedst for dem,« siger Lars Krarup.

Peter Kofoed Poulsen siger, at det var eksisterende bygninger, man snakkede om for 14 måneder siden.

»Jeg gider ikke svare på, hvad en faktaresistent politiker med halvandet års erfaring hævder,« lyder det fra Lars Krarup.



I hvert fald fik DF for nogle måneder siden besked om, at regeringen foretrak nybyggeri, og det var DF ved at tabe næse og mund over. Bl.a. fordi eksisterende bygninger ifølge rapporten er billigere. Men den, der ler sidst, ler bedst. Og det gør DF og S.

»Mødet i dag gik heldigvis langt bedre, end hvad vi har været vidne til de sidste 14 måneder,« siger Peter Kofoed Poulsen.

»Jeg håber, vi hurtigt kommer i gang. Vi har en rapport, der viser, at vi har glimrende eksisterende bygninger stående, som er velegnede til projektet. Så hvorfor kaste det offentlige ud i et projekt til over en halv mia. på en bar mark?«

Mener det seriøst


Driller I regeringen – er det reelt DF og S, der bestemmer retspolitikken?

»Det er ikke drilleri. Vi mener det meget seriøst og holder bare fast i den aftale, vi lavede for 14 måneder siden. Men det er da rigtigt, at vi i nogle sager har sammenfaldende interesser med Socialdemokratiet. Og hvis det betyder, vi får mere politik igennem og mere indflydelse til DF, så er det jo bare godt,« siger Peter Kofoed Poulsen.



Trine Bramsen (S) mener, at regeringen er sendt tilbage til start.

»Det er elendigt politisk håndværk. Regeringen har hverken sørget for at have sine argumenter eller sit parlamentariske grundlag på plads. De snublede og var for stædige til at indrømme det,« siger hun.

Tre byer i kamp om politiskole


Vejle er favorit, men Holstebro og Skanderborg er med i opløbet

Vejle er favorit til at vinde slaget om den ny politiskole, lyder vurderingen fra kilder tæt på beslutningsprocessen.

Med Herning ude af spillet skal regeringen i dag vælge mellem de tre kandidater, der har fået topkarakter af Rigspolitiet. Foruden Vejle er det Skanderborg og Holstebro. Når Vejle er favorit, hænger det dels sammen med, at den ejendom, kommunen har tilbudt, ligger tæt på gode trafikforbindelser, og dels at ejendommen kan være klar til brug i løbet af et års tid.



Det sidste er afgørende for regeringen. Man lægger stor vægt på, at den ny politiuddannelse i Jylland kommer i gang allerede til næste år, og det krav kan hverken Holstebro eller Skanderborg indfri.
I sidste øjeblik kastede Venstres gruppeformand Søren Gade sig i går ind i debatten med et forslag om, at hans egen valgkreds i Holstebro har glimrende faciliteter til at huse skolen.

»Der er jo flere muligheder i Jylland, også i den nordlige del. Men Midt- og Vestjyllands Politis hovedkvarter ligger altså i Holstebro, og det må jo så give Holstebro nogle fordele i forhold til andre byer,« siger Søren Gade til TV Midtvest.

Spørgsmålet er, om Venstre også i spørgsmålet om den endelige placering af skolen må trække det korte strå. Ud over at være Rigspolitiets favorit har Vejle en skjult joker i ærmet. Byen ligger tæt på Thyregod, hvor DF-formanden Kristian Thulesen Dahl er valgt. Og i denne sag har DF haft fat i den lange ende.

Bygning på 7.105 kvm, der tidligere har huset sygeplejeskole.

Vejle


Bygning på 7.105 kvm, der tidligere har huset sygeplejeskole.

Hvad taler for: Ejendommen ligger geografisk godt, tæt på motorvejsnet. Bygningen er i god stand og ledig. Ombygning kan gå i gang med det samme og være færdig til januar 2018, vurderer kommunen. Rigspolitiet mener dog, at klargøringen vil tage 40 måneder.

Hvad taler imod: Ejendommen ligger langt fra togforbindelser og mangler overnatningsfaciliteter.

Bygning på 11.127 kvm, der i dag anvendes som skole.

Holstebro

Bygning på 11.127 kvm, der i dag anvendes som skole.

Hvad taler for: Ejendommen bedømmes til at være en rimelig økonomisk løsning. Der skal ikke foretages større bygningsmæssige indgreb.

Hvad taler imod: Ejendommen er først ledig i juli 2017, og det vil tage 27 måneder at færdiggøre ombygning og bygge overnatningsfaciliteter.

Skanderborg

Bygningsareal ukendt.

Hvad taler for: Bygninger er i god stand ude og inde. Der kan etableres 73 værelser.

Hvad taler imod: Det vil tage 48 måneder af færdiggøre bygningsanlæg.