Højere bidragssatser skal hjælpe Nykredit med at opfylde kommende kapitalkrav. Men koncernen har mulighed for at skåne kunderne ved at udbyde flere aktier ved den planlagte børsnotering, lyder det fra eksperter.

Stormen omkring Nykredits bebudede prisstigninger på boliglån vil ingen ende tage.

Onsdag krævede et flertal i Folketinget, at Nykredits ledelse lagde al dokumentation frem, der skal bevise, at det er nødvendigt at hæve bidragssatserne for at polstre sig til kommende kapitalkrav.

Professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Finn Østrup, blander sig nu for første gang i den rasende debat. Ifølge Finn Østrup er det slet ikke nødvendigt at lade kunderne betale for de øgede kapitalkrav.

Nykredit har nemlig mulighed for at rejse hele den nødvendige kapital ved den planlagte børsnotering.

»Argumentet for at hæve bidragssatserne for at opfylde kapitalkravene holder ikke. Nykredit siger, at kunderne gennem bidragssatserne skal betale den kapitalopbygning, der skal finde sted i Nykredit. Men det behøver de ikke, fordi Nykredit kunne hente kapitalen på en anden måde,« siger Finn Østrup og uddyber:

»De kunne optage endnu mere kapital over aktiemarkedet. Så behøvede de ikke at forhøje bidragssatserne.«

Ikke grundlag for at hæve bidragssatser

Børsnoteringen af Nykredit blev 10. februar 2016 godkendt af Foreningen Nykredit, der i dag ejer 89,7 procent af aktierne. Ifølge planen skal Foreningen Nykredit beholde aktiemajoriteten efter børsnoteringen, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.

»De nuværende ejere af Nykredit har fordel ved at få kunderne til at betale gildet i stedet for, at man udvander sin egen andel – at man går ud på aktiemarkedet og får nogle nye ejere ind i Nykredit,« siger Finn Østrup.

Bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull er enig i, at det ikke er nødvendigt for Nykredit at hæve bidragssatserne.

»Der er ikke nogen kapitalkrav, som er vedtagne i dag, som Nykredit ikke kan indtjene sig til. Jeg kan i hvert fald ikke få øje på dem, uanset hvor lang tid jeg leder,« siger han.

Han mener dog, at det billede, som Finn Østrup tegner, er en smule mere komplekst.

»Hvis Nykredit, som de ønsker, skal polstres med 15 milliarder kroner ekstra, er jeg enig i, at de kan hente dem på aktiemarkedet i stedet for at hæve kundernes bidragssatser. Men jo mere de henter, jo mindre bliver foreningens ejerandel, og det strider imod deres prisprogram, som går på, at foreningen skal være en meget stor ejer. Hvis man sælger for mange aktier, bliver de fremtidige tilbagebetalinger nemlig endnu mindre,« siger Lars Krull.

Berlingske har forgæves forsøgt at få koncernchef Michael Rasmussen og næstformand i Foreningen Nykredit Nina Smith til at stille op til interview.

Topchef: »Ikke på min vagt«

På Facebook holder Michael Rasmussen dog fast i, at det er nødvendigt at hæve bidragssatserne for at imødekomme øgede kapitalkrav fra EU.

»Ikke på min vagt,« fastslår han og uddyber:

»Vi står ved en skillevej. Enten kan vi vælge at gå den vej, vi har valgt – nemlig børsnoteringsvejen. Det er ikke nogen let vej, da den kræver, at vi sænker omkostningerne og hæver priserne. Men den skaffer Nykredit den kapital, vi har brug for,« skriver han på Nykredits Facebookside.

»Vi kunne også have valgt en vej, hvor vi var tvunget til at skære helt ind i vores kerneforretning. Det ville betyde dårligere lånemuligheder for boligejere og erhvervsdrivende, og vi ville ikke længere kunne understøtte vækst og beskæftigelse i Danmark. Samtidig ville vi være nødt til at hæve priserne markant mere, end vores kunder oplever lige nu. Den vej ønskede vi ikke at gå,« understreger han.

Stort kundemøde aflyst

Michael Rasmussen måtte onsdag aflyse et planlagt kundemøde i Odense på grund af »personlige årsager«. På mødet skulle topchefen ellers stå ansigt til ansigt med flere utilfredse kunder og forklare, hvad der ligger til grund for bidragsstigningerne.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt samtlige partier bag bankpakkerne fredag til en drøftelse af realkreditinstitutternes bidragssatser. Forud for fredagens møde har et politisk flertal krævet, at Nykredit lægger al dokumentation frem, der skal bevise nødvendigheden af højere bidragssatser.