Det har kostet Gunhild Kirk Johansen milliarder, at hun i 2007 lod sin bror få alle rettighederne til Lego-varemærket.

De stenrige arvinger til legetøjskoncernen Lego blev for nylig kastet ud et familiært stormvejr, da Lego-grundlæggerens oldebarn Anders Kirk Johansens skilsmissestrid blev stof for en række danske medier.

Skilsmissen kommer til at koste Anders Kirk Johansen 50 millioner kroner, men der er penge nok på kistebunden. Der kunne dog have været langt flere, hvis ikke hans mor, Gunhild Kirk Johansen, i 2007 tog en særdeles dårlig økonomisk beslutning, da hun lod sig købe ud af legetøjskoncernen af sin bror, der til gengæld betalte hende et milliardbeløb.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om Gunhild Kirk Johansens salg af Lego-varemærket til sin bror Kjeld Kirk Kristiansen. Og om hvorfor det har været en særdeles dårlig økonomisk beslutning.


Det har kostet Gunhild Kirk Johansen milliarder, at hun i 2007 lod sin bror få alle rettighederne til Lego-varemærket.

De stenrige arvinger til legetøjskoncernen Lego blev for nylig kastet ud et familiært stormvejr, da Lego-grundlæggerens oldebarn Anders Kirk Johansens skilsmissestrid blev stof for en række danske medier.

Skilsmissen kommer til at koste Anders Kirk Johansen 50 millioner kroner, men der er penge nok på kistebunden. Der kunne dog have været langt flere, hvis ikke hans mor, Gunhild Kirk Johansen, i 2007 tog en særdeles dårlig økonomisk beslutning, da hun lod sig købe ud af legetøjskoncernen af sin bror, der til gengæld betalte hende et milliardbeløb.

Foto: Palle Peter Skov
Foto: Palle Peter Skov
Vis mere

For siden den beslutning blev truffet, er Lego blevet mange flere milliarder værd, og mens hun har set sin brors formue vokse, er hendes egen milliardformue mere eller mindre stagneret.

De seneste tal for familiernes formue kan findes i regnskaberne fra de selskaber, der fungerer som familiernes pengetanke. Mens Kirk Kristiansen-grenen i pengetanken Kirkbi kan indkassere et overskud på 13,4 milliarder kroner i 2015, må Kirk Johansen nøjes med et overskud på 108 millioner kroner i pengetanken Kirk Kapital.

Journalist og forfatter Søren Jakobsen, der bl.a. har skrevet bøgerne ’Lego-arven og ’Arvingerne’, som blandt andet handler om Lego-arvingerne, forklarer, at Gunhild Kirk Johansen fraskrev sig alle rettigheder til Lego-varemærkerne, da hun lod sig købe ud af broderen. En beslutning der har kostet milliarder.

»Det skete i kølvandet på en stor krise i Lego, hvor bankerne krævede, at familien selv skulle flytte penge over i virksomheden. Det forskrækkede helt klart Gunhild Kirk Johansen, som i 2007 lod Kjeld få rettighederne til alt, hvad der har med Lego at gøre. Til gengæld fik hun et milliardbeløb med sig,« siger Søren Jakobsen.

Dengang, i 2007, splittede Gunhild Kirk Kristiansen og hendes bror, Kjeld Kirk Kristiansen, deres formuer i to selskaber. Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, sønnen Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og datteren Agnete Kirk Thinggaard, bandt deres Lego-arv i pengetanken Kirkbi, som ejer varemærket Lego og alle aktiviteter i forbindelse med Lego.

Gunhild Kirk Johansen sagde derimod farvel til Lego og investerede sine milliarder i pengetanken Kirk Kapital, som hun ejer sammen med sine tre sønner Casper Kirk Johansen, Morten Kirk Johansen og Anders Kirk Johansen.

Katastrofal beslutning

Set fra et økonomisk perspektiv, var det en dårlig beslutning, Gunhild Kirk Johansen traf. For siden hun overlod Lego til lillebror Kjeld Kirk Kristiansen og hans arvinger, er værdien mangedoblet. I 2007 viste papirer indleveret til Erhvervsstyrelsen, at Lego-familiernes samlede formue beløb sig til 17,9 milliarder kroner.

En opgørelse, som Berlingske Businees lavede i september 2015, estimerer, at Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre arvinger tilsammen er gode for 122,7 milliarder kroner. Dermed er familien suverænt Danmarks rigeste.

Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner findes et stykke længere nede på listen over Danmarks mest velhavende familier. Familien Kirk Johansen har ifølge Berlingske Business’ opgørelse en samlet formue på 8 milliarder kroner, altså langt mindre end den anden gren af familien.

»Legos overskud voksede nærmest fra det øjeblik, Gunhild Kirk Johansen trådte ud. Samtidig har hendes del af familien ikke været lige så dygtige kapitalforvaltere som den anden gren af familien, der bare er blevet rigere og rigere. Alt det har Gunhild Kirk afskåret sig selv og sine arvinger fra. Forretningsmæssigt kan man godt kalde det en katastrofal beslutning,« siger Søren Jakobsen.

En stor del af forklaringen på Kirk Kristiansens økonomiske succes, kan tilskrives koncerndirektør Jørgen Vig Knudstorp, der overtog posten som leder af Lego fra Kjeld Kirk Kristiansen.

Han har vendt krisen i koncernen til succes og beklæder nu posten som chef for Lego på 12. år.

»Han er en troldmand, der har tryllet Kirk Kristiansen-familiens formue større og større,« siger Søren Jakobsen.

Nært familieforhold

Trods den store forskel i formuerne, er der ikke tegn på, at det har betydet spittelse mellem de to grene af Lego-arvinger. Det har Anders Kirk Johansen, Gunhild Kirk Johansens yngste søn, givet udtryk for i et interview med det anerkendte finansmagasin Forbes, som er citeret i Søren Jakobsens bog, ’Arvingerne’.

»Den gav os øget frihed og en masse livskvalitet. Personligt synes jeg, at det har været et af de bedste generationsskifter, jeg kan komme i tanke om, og i dag har vi det simpelthen så godt sammen i familien,« sagde Anders Kirk Johansen til Forbes.

Skilsmisse kan skabe splid

Normalt gør Lego-familierne Kirk Kristiansen og Kirk Johansen, hvad de kan for at holde sig ude af medierne, de stiller kun sjældent op til interview, og når det en sjælden gang sker, så taler de ikke om deres privatliv.

Derfor kom det også som en stor overraskelse, da Anders Kirk Jo-hansens fraseparerede hustru, Anja Kirk Johansen, i slutningen af maj stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om parrets bitre skilsmisse, hvor rigmanden vil have hende og deres to døtre til at flytte ud af sit pragtpalæ i København, hvor de bor.

Foto: Alex Tran
Foto: Alex Tran
Vis mere

En handling, der ikke blot fik Anja Kirk Johansen til at inddrage sine snart tidligere svigerforældre i striden. Hun kontaktede også den anden gren af familien, Kirk Kristiansen, i et desperat forsøg på at få dem til at hjælpe.

»Jeg har skrevet en mail til familien, altså begge grene. Den her familie har skabt sin formue på legetøj til børn, og jeg finder det trist og chokerende, at man ikke vil hjælpe sine egne børn,« lød det fra Anja Kirk Johansen i interviewet med Ekstra Bladet, hvor hun beskriver skilsmissestriden som ’et mareridt’.

Hvordan familien har reageret på den omtalte e-mail, melder historien ikke noget om, men ifølge Søren Jakobsen er det næppe blevet positivt modtaget, at Anja Kirk Johansen har udtalt sig om skilsmissen i pressen, og at hun har draget sin snart tidligere mands stenrige onkel og hans familie ind i striden.

I Danmarks rigeste familier er der tradition for, at den slags stridigheder ordnes internt, uden offentligheden bliver inddraget.

»Det er blevet modtaget med forfærdelse, for lige nøjagtig sådan noget, det gør man bare ikke i den familie,« siger Søren Jakobsen.

Anders Kirk Johansens skilsmisse står i skærende kontrast til den skilsmisse, hans kusine Sofie Kirk Kristiansen var igennem, da hun i 2014 blev skilt fra sin daværende mand, Christopher Kiær Thomsen.

»Det blev ordnet i stilhed, og hvis der var en strid, så var det ikke noget, der blev delt med offentligheden,« siger Søren Jakobsen.