Heldragten er ikke længere forbeholdt børnehavebørn, fiskere og arbejdsmænd. Faktisk gør flyverdragten netop nu comeback i det københavnske gadebillede.

Det seneste par måneder har man kunnet observere et interessant fænomen på cykelstien på vej på arbejde, på legepladser og sågar på Strøget.

De er ikke mange, men de er der. Unge kvinder - med flot hår, dyre sko og lækre tasker - iført enten vatterede termodragter eller deciderede flyverdragter.

Noget som indtil for nylig for forbeholdt fiskere eller andre, der har brug for at holde sig varme i et koldt job. Eller de få, der holder fast i deres pangfarvede udgave fra 80’erne.

Men nu er den altså tilbage, flyverdragten.

Butikken Nørgaard på Strøget har for første gang i år solgt armygrønne termodragter og fortæller, at de på få måneder har solgt flere tusinde til kvinder i alle aldre.

Indehaveren Mads Nørgaard er ikke i tvivl om, hvorfor den lidt militærinspirerede dragt er et hit.

»Den er smart og praktisk, og så er den supergod at have på, når det er vinter og koldt. Og så er der lidt antimode over den. Der er så meget mode, man skal følge med i hele tiden, men denne her er helt nede på jorden,« konstaterer han.

»Vi har solgt til alle typer – primært kvinder mellem 15 til 65. Mænd har også været interesserede, men den er lidt lille i størrelsen.«

Termodragten er hot – bogstavelig talt. Men er den også moderne? Ja, mener folk på Strøget. Journalisten i dragten var ikke overbevist.
Termodragten er hot – bogstavelig talt. Men er den også moderne? Ja, mener folk på Strøget. Journalisten i dragten var ikke overbevist.
Vis mere

Chris Pedersen, modeekspert og vært på DR K, har også lagt mærke til flyverdragtens comeback.

»Heldragter i alle afskygninger har været meget populære de senere år. De har samme komfort som joggingtøj, men er lidt pænere, fordi de er lavet af silke. Vi danskere bliver jo så glade, når noget, der er praktisk ,også får stemplet ‘trendy’,« mener han.

Han peger på, at Danmark er kendt for at have en praktisk modekultur, hvor man kan hoppe direkte på cyklen efter arbejde og derefter på legepladsen - uden at skifte tøj.

»Grundlæggende er det udtryk for, at vi bliver mere og mere dovne med vores tøj,« vurderer han.

Mig – en Mumitrold

Selv har jeg nærmest det modsatte problem. Jeg ejer ikke skyggen af praktisk tøj, går i kjoler og høje hæle året rundt og smiler overbærende, når en fornuftig type forsøger at belære mig om, at der ikke findes dårligt vejr, kun forkert påklædning.

Men kulde kan jo få enhver til at gøre op med ellers nok så faste principper, og jeg har mere end én gang kigget misundeligt på børn pakket godt ind i flyverdragter og tænkt over, at deres kropstemperatur nok er noget tættere på den anbefalede end min.

Ser min røv stor ud i denne her dragt? Ja. Svaret er ja.
Ser min røv stor ud i denne her dragt? Ja. Svaret er ja.
Vis mere

Så jeg har fået lov til at låne en termodragt fra butikken Nørgaard på Strøget for at finde svar på, hvorfor den mon er blevet moderne. Sidste gang jeg havde sådan én på, gik jeg vist i børnehave. Nu trækker jeg i den armygrønne sag af mærket Roger til 399 kroner og konstaterer to ting: For det første kan jeg ikke have min kjole på under den. Så meget for praktik. For det andet føler jeg mig som en Mumitrold – temmelig stor og klodset.

Elevatorblikke i stor stil

Det er der dog slet ikke nogen grund til, forsikrer direktør og designer Mads Nørgaard.

»Den klæder dig skidegodt! Den skal jo ikke sidde for meget til, så man ikke kan bevæge sig ordentligt. Den skal være lidt stor i det og ikke for kropsnær,« siger Mads Nørgaard.

Trods de rosende ord er jeg ikke helt overbevist, men jeg har jo en mission og begiver mig derfor ud for at teste termodragtens fortræffeligheder i vinterkulden.

Aldrig har jeg fået så mange elevatorblikke på Strøget. Både mænd og kvinder stirrer helt ublu på min olivenfarvede heldragt og hvisker til hinanden. Ikke nødvendigvis ondt, jeg hører flere siger: ‘Det var sådan én, jeg snakkede om’. Aha.

Og så til komforten. Den ER rar, det må jeg erkende. Og varm, ikke mindst. Især hvis jeg ikke havde været næsten nøgen under, og der derfor er gennemtræk fra de ellers praktiske luftlommer i siderne til mit bare maveskind.

Folk er overraskende søde, når jeg spørger dem om mit outfit. De fleste kalder det moderne, og kun to påpeger det åbenlyse - nemlig at dragten ikke er specielt klædelig bagfra. Tak, det er noteret. Men derudover - både praktisk og trendy? Min fotograf er overbevist. Jeg selv må konstatere, at jeg ikke er firstmover.

BT spørger: Hvad synes du om min flyverdragt?

  • Agla Stefansdottir, 32 år.
    På barsel med Elias Egil på otte måneder. Bor på Amager.

Hvad synes du om min dragt?

Agla: »Jeg synes, lommen er rigtig fin – den gør meget for looket.«

Kunne du finde på at købe en selv?

Agla: »Ja, den ser virkelig cool ud, og den ville sikkert være god til en dag på legepladsen.«

  • Mario Depicolzuane, 31 år.
    Grafisk designer fra Kroatien. Bor i København.

Hvad synes du om min dragt?

»Den ser meget moderne og militæragtig ud. Den er ikke så feminin, men mere androgyn. Jeg har ikke set nogen i sådan én før.«

Kunne du finde på at købe en selv?

»Sikkert ikke, nej. Jeg går ikke op i mode.«

  • Edda Egirsdottir, 54 år. People service ­manager. Fra Island.

Hvad synes du om min dragt?

Edda: »Jeg kan godt lide farven, den klæder dig. Og den ser meget behagelig ud.«

Kunne du finde på at købe en selv?

Edda: »Nej, ikke med min figur.«

  • Lajla Wilki, 75 år. Pensionist fra Holbæk.

Hvad synes du om min dragt?

»Altså, du er jo en smart pige. Man ser lidt bred ud bagfra, men det er jo ikke til at sige, om det er tøjet eller din kropsform.«

Kunne du finde på at købe en selv?

»Jeg har faktisk selv en, jeg bruger, når jeg går stavgang. Den er bare lidt kompliceret, hvis man pludselig skal tisse…«

»Flyverdragten er en del af pakken - også på min Tinder-profil«

Af: Mikkel Berg Pedersen | Tekst og foto

På havnen i Aarhus har hel-dragten altid været et hit

Jens Fick, 25 år. Selvstændig, Aarhus Havn. Iført en Bulloch termo-kedeldragt.

Hvorfor bruger du flyverdragt?

»Den er varm og praktisk. Når man hiver garn op, får man tit mudder på maven - det gør ikke noget, når man har den her på. Vi fisker helt vildt ude i bugten, men vi fanger ikke rigtig noget. Man bliver mest bare beskidt og fuld af alger.«

Tager du den straks af efter arbejde?

»Det er mest, når jeg er udenfor, jeg har den på, men jeg kan sagtens finde på at gå en tur op i byen med den eller tage den på, hvis jeg skal sidde ude og drikker en kop kaffe. Den er et symbol på at være en del af havnen.«

Hvad siger kvinder om ­flyverdragten?

»Jeg har ikke nogen kone eller kæreste lige nu, men jeg er sikker på, at damerne har svært ved at modstå den. Flyverdragten er en del af pakken, også på min Tinder-profil.«

Flyverdragten er blevet moderne i København. Hvad siger du til det?

»Ser man det,« lyder det med et grin.

Jørgen Bargisen, 79 år. Pensioneret ingeniør, Aarhus Havn. Iført en Bulloch-termodragt til ca. 500 kroner. Har to styk i alt. Den derhjemme har Jørgen Bargisen haft i 30 år.

Hvorfor bruger du flyverdragt?

»Fordi jeg skal arbejde på båden. Og fordi det er koldt.«

Hvor mange år har du båret flyverdragt?

»Jeg bliver snart 80, så det har jeg vel i godt 60 år.«

Tager du den straks af efter arbejde?

»Jeg bruger den også, når jeg vinterbader - så har jeg ingenting på indenunder. Det er rart, når man kommer op, at kunne tage den på dér.«

Hvad siger din kone til flyverdragten?

»Fruen derhjemme? Hun har da også en, så hun siger ikke så meget...«

Flyverdragten er blevet moderne i København. Hvad siger du til det?

»Tjaaa... dem om det.«

BTs Julie Kragh plejer at sværge til absolut upraktisk tøj og er ikke helt begejstret for udsigten til en eftermiddag i termodragt.
BTs Julie Kragh plejer at sværge til absolut upraktisk tøj og er ikke helt begejstret for udsigten til en eftermiddag i termodragt.
Vis mere