Statsministerens nærmeste fortrolige Claus Hjort Frederiksen har mistet indflydelse - imens rykker andre tættere på Fogh.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen står foran døren til Venstres gruppeværelse på 2. sal på Christiansborg. Statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer gående ned ad gangen. Hjort vender sig væk, som om han er optaget af noget andet. De to gamle venner hilser ikke på hinanden i døren.

Den lille episode fandt sted for et par uger siden, lige efter at Hjort havde sendt to løse missiler afsted i medierne. Først udtalte han, at Venstre vil afskaffe lukkeloven, og et par dage senere hed det sig - igen med Hjort som ophavsmand - at Venstre vil gå til valg på lavere skatter.

Begge forslag er lodret imod regeringens politik, og især forslaget om at afskaffe lukkeloven fik de Konservative op på barrikaderne.

Banket på plads
Skideballen faldt prompte dagen efter på et ministermøde, hvor Fogh i utvetydige vendinger mindede Hjort om, at der er forskel på at være i regering og i opposition.

»Når man har regeringsansvar, så gælder der en helt særlig forpligtelse til, at de udspil, man kommer med, ligger inden for rammerne af det regeringsprogram, regeringspartierne har aftalt,« sagde Fogh.

Opsangen er et eksempel på, hvor langt væk, Claus Hjort er fra den rolle, han havde, da regeringen tiltrådte i 2001.

Som mangeårig sparringspartner først for Uffe Ellemann Jensen og så for den kvikke lærling Fogh og som chefarkitekt bag valgsejren, satte Hjort sig i ministerstolen med en helt anden tyngde end sine kolleger.

Og han blev også regnet for Foghs nærmeste fortrolige og rådgiver. De to holder stadig møder på tomandshånd næsten hver uge, og de ses privat. Men selv om Hjort på ingen måde er ude i kulden, har han ikke den centrale position, han tidligere havde.

Til gengæld er en anden topminister, indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i fuld gang med at styrke sin position som Foghs højre hånd.

Lars Løkke på turné
De seneste måneder har han rejst Danmark tyndt og besøgt næsten hver en flække i kongeriget. Påskuddet er den store kommunale strukturreform. Men sidegevinsten er, at hele Venstres bagland lærer den joviale næstformand at kende. Og det giver Løkke en uvurderlig styrke i kommende forhandlinger og magtkampe.

Oven i købet er det en strategi, der tidligere er benyttet med held af Fogh. Da han selv var næstformand i Venstre, satte han en ære i at have besøgt hver eneste vælgerforening i hele landet og spist middag og overnattet privat hjemme hos dens formand.

Mens regeringen er i midtvejskrise og en lang række meningsmålinger giver sejr til Socialdemokraterne, er det afgørende vigtigt at opfange signalerne i baglandet. Og det er denne viden, Løkke nu kan videregive til Fogh.

Faktisk er det den viden, der tidligere gjorde Hjort til en unik sparringspartner. Da han var partisekretær brugte han tit lørdag formiddag på at ringe rundt til kredsformændene og lige høre, hvordan det gik. Men det har han ikke tid til længere, og derfor er hans rolle nu også reduceret til fagminister på linie med de øvrige.

To andre topfolk kæmper med Hjort og Løkke om statsministerens opmærksomhed. Finansminister Thor Pedersen og pressechef Michael Kristiansen.

Thor snublede
Thor Pedersens rolle som central rådgiver dalede kraftigt allerede for halvandet år siden, da han rodede sig ud i en kedelig sag om bopælspligt.

Og mens Hjort havde travlt med at lære sit ministerium og Folketinget - som han stadig ikke er medlem af - at kende, blev der mere og mere ensomt omkring Fogh. Og Michael Kristiansen blev i højere og højere grad statsministerens eneste daglige rådgiver og fortrolige.

Men Michael Kristiansen, der ellers har fungeret som perfekt spindoktor, fik ridser i lakken i forbindelse med TV-programmet »Fogh bag facaden«.

Hans katastrofale fejlbedømmelse af scenerne i programmet, hvor Fogh ydmyger Per Stig Møller, var helt ødelæggende for Fogh, og internt var Hjort ikke sen til at kritisere Michael Kristiansen for dårlig rådgivning i forbindelse med TV-dokumentaren.

Thor Pedersen er steget i statsministerens agtelse, efter at han rodede kastanierne ud af ilden for Claus Hjort i dagpengesagen, mens Fogh var i Mexico. Og Michael Kristiansens position er for stærk til, at han kan blive rystet af nogle enkelte fejlvurderinger.

Men for statsministeren er resultatet, at der bortset fra Lars Løkke ikke er meget hjælp at hente i ministerkredsen, når der skal tænkes helt nye tanker der kan bringe regeringen ud af det aktuelle hængedynd.

karker@bt.dk

smo@bt.dk