Læs Chris' klumme, som denne gang sætter fokus på søvn. Ved du, hvor stor betydning søvn har for sygdom, vægt og energi?


82,5 år. Så lang tid lever kvinder i Danmark i gennemsnit. For mændenes vedkommende er det knapt 79 år. For bare 100 år siden kunne kvinder og mænd i Danmark ikke forvente at opleve deres 60 års fødselsdag.

Der er sket en voldsom stigning i vores levetid. Vi har næsten fordoblet vores gennemsnitlige levealder på mindre end 200 år.Og hvad har det så med søvn at gøre? Alverden. For vi er ikke udviklet til at blive så gamle, og meget gamle mennesker har hidtil været en undtagelse fra reglen.

Når vi presser vores biologi til det yderste, bliver vi nødt til at gøre os umage med alt det, som hjælper os til at trives og bevare vores fysiske, mentale og sociale evner højt op i alderen. Det er jo ikke a great deal, hvis de ekstra leveår er fyldt med lidelse og begrænsninger.

I Danmark regner politikere og arbejdsgivere med, at vi fremover skal blive på arbejdsmarkedet i flere år end hidtil. Logikken er, at når vi lever længere, kan vi også arbejde længere.

Der kan være noget sundt i at gentænke pension, pensionsalder og den måde, vi arbejder på. Meget tyder på, at det ikke nødvendigvis er særlig godt for os at gå på pension i den nuværende udgave. Mange føler sig isoleret og savner deres betydning i et fællesskab, når de trækker sig tilbage fra jobbet.M en hvis vores stigende levealder for alvor skal veksles til flere år på arbejdsmarkedet, er det time to wake up and smell the coffee. Det kommer ikke til at ske, hvis vi ikke får langt bedre mulighed for at pleje vores trivsel undervejs mod alderdommen.

Søvnens betydning for vores overordnede trivsel kan ikke overvurderes - søvn spiller ind på stort set alle andre faktorer: sygdomme, vægt, energi, åndsevner, humør, sociale evner og mentalt overskud, og mens god og nok søvn beskytter mod stress og depression, øger for lidt søvn risikoen for begge dele kraftigt.Skal vi holde til at gå længere på arbejde og have et godt liv hele livet, skal vi blandt andet give søvnen bedre betingelser. Ellers svarer det til at købe en luksusbil, som du regner med skal holde i årevis, men som du ikke holder ved lige. Den ender som en rusten skrotbunke, længe før du havde regnet med at skifte den ud.

Alligevel behandler vi vores søvn, som var den et nødvendigt onde og vi skærer søvnen væk for at nå andre gøremål i livets hamsterhjul. I vores tidsindstillede samfund har søvnen fået et ganske lille vindue, hvor den er acceptabel og mulig. B-mennesker må slæbe sig afsted på job og til studier, længe før de mentalt og biologisk er klar til det.

Vi har skubbet søvnen ind, hvor den højst får otte timer, selv om mange - særligt børn og unge - har brug for mere tid, når de også skal nå at falde i søvn og vågne roligt. Der er sjældent plads til den middagslur, som før i tiden var almindelig efter frokosten. Det holder ikke, hvis vi skal holde hele livet. Presset på søvnen skal væk, og vi skal tage vores søvnbehov alvorligt.

Vi bliver som samfund og mennesker nødt til at give søvnen den plads i vores liv, som den bør have: Som vores trivsels vigtigste ven og allierede. Det er på tide at gå på barrikaderne for den. Længe leve søvnrevolutionen.



Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.