Tavshed er ikke altid guld.

Gang på gang har store befolkningsgrupper i den vestlige verden i de seneste par år snydt politikere, kommentatorer, medier og meningsmålinger og har stemt ganske anderledes, end alle ventede.

De har stemt til højre, de har stemt på partier, der er kritiske over for globaliseringen, åbne grænser, magten og eliten. Og de er kritiske over for udlændingepolitikken i forhold til folkevandringen af migranter og flygtninge.

Donald Trump red ind i Det hvide Hus på ryggen af stolte gangere, der ville forsvare det USA, som de kender og er bange for at miste - sammen med deres job.

De vil ikke finde sig i det længere, og stemmesedlen er deres demokratiske vej til et oprør. Mange af dem føler sig oversete, udgrænsede og glemt af både politikere og presse. I den forstand er BT en del af eliten. Som faggruppe tilhører vi journalister den privilegerede del af Danmark, har ligesom vores storbynaboer let adgang til et højt specialiseret sundhedsvæsen og råd til at nyde de mange kulturtilbud, som befinder sig helt tæt på os.

Men BT har også en enorm rækkevidde. Vi når ud til ca. en million unikke browsere om dagen alene på BT.dk – vores læsere bor både øst og vest for Storebælt. Det er en gigantisk publicistisk platform og en enestående mulighed for at bygge bro. For vi er et af de få medier i Danmark, der rent faktisk når ud til de mennesker, som alle taler om – og som selv taler om, at de aldrig får ordet.

Nu giver vi dem ordet. For BT er en moderne populæravis for hele Danmark og ikke bare for en bestemt menighed, der befinder sig i den ene eller anden osteklokke.

Derfor har vi også sendt journalist Susanne Johansson og fotograf Bax Lindhardt rundt i Danmark for at indramme det folkefærd, som gør oprør imod eliten. De kommende søndage hen over sommeren kan du følge og høre stemmerne fra udkanten og få deres diagnose af Danmark anno 2017.

I den forbindelse har vi fået Gallup til at spørge danskerne om deres syn på bl.a. politikerne i Folketinget. Næsten halvdelen af befolkningen - 46 procent - føler sig afkoblet fra politikerne på Christiansborg, føler sig ikke repræsenteret i Folketinget – f.eks. ikke forstået eller ikke en del af samme værdifællesskab. Det er rystende høje tal, for hvem skal man stemme på, hvis man ikke kan spejle sig i nogen af dem, der står på stemmesedlen til et demokratisk valg? Når så store befolkningsgrupper føler sig politisk hjemløse, er vi som samfund nødt til at stoppe op og lytte.

Det gør vi i denne serie. Lytter. Jeg håber, at du undervejs også har lyst til at deltage i debatten om, hvordan vi heler det delte Danmark. Vi afslutter serien med et debatmøde i august, hvor abonnenter vil få gratis adgang efter princippet om først til mølle.

God læselyst.
Jens Grund,
Ansvarshavende chefredaktør