Hvor svært er det at forstå?

De danske udbudsregler skal sikre, at statslige institutioner får den bedste ydelse til den bedste pris, ligesom det skal forhindre vennetjenester. Derfor skal reglerne overholdes. Det burde give sig selv.

Alligevel har BT over adskillige måneder afsløret, at Rigspolitiet i en årrække lovstridigt undlod at sende konsulentopgaver for et samlet trecifret millionbeløb i udbud.

Det er i sig selv en skandale, at en syg kultur kunne få lov til at udfolde sig, uden at nogen greb ind. BT’s afsløringer har medført, at Rigspolitiet er i gang med at stramme de interne regler op, ligesom et eksternt revisionsfirma skal gennemgå indkøbsprocedurerne. På Folkemødet på Bornholm stillede Rigspolitiet velvilligt op til en BT-debat for at forklare om den store oprydning. Så langt så godt.

Men nu viser det sig, at ikke kun Rigspolitiet havde svært ved at overholde udbudsreglerne. En ny redegørelse afdækker, at det også gælder tre regioners konsulentkøb, som Rigsrevisionen har gransket.

I hele 45 procent af 104 konsulentkøb – næsten hver anden sag - har regionerne ikke overholdt udbudsreglerne. Det er rystende høje tal, og uvidenhed er ikke nogen undskyldning, sådan som formanden for statsrevisionerne også konstaterer det andetsteds i avisen i dag.

Man kan kun gisne om, hvorfor offentlige myndigheder ser så lemfældigt på lovgivningen – som om den kun var vejledende.

Det er afgørende for folks tillid til det offentlige, at deres mange skattekroner forvaltes ordentligt og bedst muligt. Hverken vennetjenester, tilfældigheder eller skandaløs uvidenhed om lovgivningen skal afgøre, hvem der får en ordre til ofte mange millioner kroner.

Det burde være til at forstå – uanset hvor indviklede reglerne måtte opleves.

Grund

Andre læser også