Set udefra virker det, som om DR i øjeblikket handler i panik for at bremse et voksende politisk uvejr og en brølende økonomisk mejetærsker i næste medieforlig.

Søndag bebudede DR, at tidligere mediedirektør Gitte Rabøl har opsagt sin stilling. Dermed håber hun og DR naturligvis at standse uroen om hendes ansættelse som ”mangfoldighedskonsulent” til samme løn, som hun fik som mediedirektør: Over to millioner kroner.

Alene ordet ”mangfoldighedskonsulent” gav bange anelser om et job, der ville være svært at definere, endnu sværere at udfylde – og til en millionløn kaste DR ud i yderligere modvind. Gitte Rabøl skal have ros for selv at trække stikket og dermed hjælpe DR ud af kattepinen, men hun fortjener ikke en sådan exit fra DR. DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, har alle dage været kendt for sin politiske musikalitet, men har her været tonedøv. Og dermed bragt Gitte Rabøl og DR i en uværdig situation.

I næsten samme vejrtrækning bebudede den omsuste mediemastodont i går, at X-factor synger på sidste vers - og stopper efter 2018. Der kan være megen fornuft i at stoppe det populære program efter 10 års massiv seersucces, men igen får man ikke indtryk af en velovervejet beslutning, men en, der snarere er udløst af et massivt politisk pres, selv om DR betoner, at der ingen sammenhæng er imellem lukningen og det politiske stormvejr.

Michael Christiansen kan glæde sig over, at kulturminister Mette Bock udtrykker sin fortsatte tillid til ham, for hans ellers så sikre politiske hånd har rystet i de seneste kontroversielle sager. DR har brug for et sikkert kompas i de kommende politiske forhandlinger og nedskæringer.

I det kommende medieforlig er det afgørende, at politikerne i deres iver for at definere DR’s Public Service-opgaver ikke beskærer DR på en måde, så medievirksomheden står afpillet tilbage som ren lektielæsning for danskerne. For DR’s formål er også at kunne samle danskerne i folkets tjeneste - at skabe en fælles reference og få danskerne til at samle sig af lyst og ikke af pligt.

Grund

Andre læser også