Der var en stor misforståelse, der førte til, at en 34-årig gymnasielærer og en nu afdød 74-årig mand 21. december endte i en blodig dødskamp i den 74-åriges lejlighed i en sydjysk by.

En dødskamp som den 74-årige Ernst Ellebye tabte, idet han 18 timer efter afgik ved døden.

Det forklarer gymnasielæreren, der torsdag står tiltalt for manddrab, ved retten i Sønderborg.

Læs også:

Her forklarede han, at han ved midnatstid var kommet beruset hjem fra en julefrokst på gymnasiet og var kommet til at gå ind i den forkerte opgang, hvilket han dengang ikke var klar over. Inde i opgangen opdagede han, at han var kommet til at tage en af kollegaernes jakke på, og at han derfor ikke havde fået sine nøgler med hjem.

Læs også:

- Imens jeg står uden for lejligheden og overvejer, om jeg så skal gå op at sove på loftet, så går gardinet op og en mand siger 'skrid'. Jeg bliver mega forskrækket.

Gymnasielæreren forklarer, at han troede, det var et indbrud, og at han derfor ville ind i lejligheden og få fat i en telefon, så han kunne alarmere politiet.

- Jeg begyndte at sparke til døren, men det virkede ikke. Så jeg tog tilløb og bragede mod døren med fuld kraft. Det næste, jeg husker, er, at jeg stryger så hurtigt ind i lejligheden, at jeg ender henne i enden af entreen tre-fire meter længere fremme. Ud af øjenkrogen får jeg øje på en mand inde i mit soveværelse, og han står med en kæmpe kniv. Jeg tænkte: 'Fuck. Han vil slå mig ihjel.'

Læs også:

BT kender den sigtedes identitet, men fordi der er nedlagt navneforbud i sagen, kan vi hverken skrive hans navn, navnet på arbejdspladsen eller hvilke fag, han underviser i. Den tiltalte forklarer, at den 74-årige stod imellem ham og udgangen, og at han gik til angreb med kniven.

- Idet jeg vendte mig om, stak han ud efter mig. Jeg kastede mig ned på gulvet, og han huggede ud efter mig igen.

Gymnasielæreren sidder roligt i vidneskranken og er meget detaljeret i sin forklaring til anklageren. Herefter udviklede situationen sig til en dramatisk og blodig kamp til døden, forklarer han.

- Jeg tænkte, at jeg skulle ind på kroppen af ham, så han ikke kunne stikke mig. Jeg tænkte, at han ville slå mig ihjel, og at hvis ikke jeg får kniven fra ham, så dør jeg. Mens vi kæmper, slår jeg ham flere gange, så hårdt jeg kan i ansigtet, men han går ikke ud, fortæller den tiltalte, mens der bliver totalt stilheden i retssalen, hvor flere pårørende er mødt op for at høre lærerens forklaring på, hvorfor Ernsts Ellebye skulle dø.

Læs også:

- Mens vi ligger på gulvet og kæmper, ser jeg, at der er blod ud over det hele. Jeg forsøger at holde hans arme og sparker ham tre gange med knæet i maven, før jeg registrerer, at han slipper kniven. Herefter bliver alt sort, jeg kan ikke huske, hvad der så sker, siger han.

Han hævder, at det næste han husker først er, da politiet ankommer.

- Da de kom, blev jeg sindssygt glad for, at jeg havde overlevet. Men så blev alt kaos, betjentene råbte helt vildt, de råbte 'hvem bor her', og så råber jeg, at det gør jeg fand'me.

Det var først under en politiafhøring klokken 5.30, at det går op for den tiltalte, at han var gået op i den forkerte opgang.

- Da betjenten siger til mig, at jeg ikke havde været i mit husnummer, så krakkelerede alt for mig, og så brød jeg helt sammen af gråd.

Hans forklaring stemmer dog ikke ligefrem overens med de skader, som man efterfølgende fandt på den dræbte, der menes at være trampet i brystkassen og stukket adskillige gange med kviven, herunder i hovedet og i hjernen.

De misforhold havde den tiltalte følgende forklaring på:

- Det eneste, jeg kan forestille mig, er, at da jeg giver ham knæet i maven, så kan han have fået kniven i hovedet af den vej, siger han og afviser at skulle have trampet den ældre mand i brystet.

Under afhøringen nævnte han heller ikke noget om, at den ældre mand skulle være gået til angreb.

- Jeg kan ikke huske, hvad jeg har sagt til den afhøring, siger han.

I alt ni personer skal vidne i sagen, herunder den dræbtres søn. Sagen forventes afsluttet den 3. december.