I en kælder på et billigt hotel midt i København, med sit mørklødede hoved fyldt op af endnu dunklere tanker, og med en bombe, der skulle få alting til at gå i sort. Lige dér gik et eller andet fuldstændig galt for den person, som hele Danmark nu kender som den etbenede 'bombemand'.

I dag ved vi stadig uendelig lidt om den fransktalende og arabisk udseende mand, som fredag eftermiddag og aften udløste terroralarm over Danmark.

Omvendt er den smule vi ved, viden som kan få det til at isne ned ad ryggen og lede tanker hen på den grusomste frygt af alle.

Lørdag blev han – hårdt kvæstet – fremstillet i Københavns Dommervagt.

Og skal man tro politiets sigtelser havde manden fremstillet en bombe, som skulle sprænges i luften på et endnu ukendt sted.

Ifølge Ekstra Bladet er der imidlertid i mandens besiddelse fundet et kort, hvor der er sat en ring rundt om Jyllands-Postens hovedsæde i Viby ved Århus, hvilket indikerer, at avisen var målet for mandens aktion. Disse oplysninger er dog ikke bekræftet af politiet eller af Jyllands-Postens ledelse.

Hvis manden sigtes og dømmes for at ville sprænge en bombe, kan det resultere i fængsel på livstid.

Samtidig havde manden bevæbnet sig med en skarpladt pistol og yderligere to fyldte magasiner – alt rigeligt til, at han i går blev fængslet frem til 4. oktober.

På krykker i dommervagten

Selv politiet er tilsyneladende forvirret over, hvem han er. Bombemanden. Ham som humpede ind i dommervagten. På krykker, uden højre underben, i hvide bukser udlånt fra Rigshospitalet og med en grå hættetrøje på sin spinkle overkrop.

Mest bemærkelsesværdigt var ansigtet: Et forfærdeligt rod af små sår, hvide plastre og et højre øje så lukket og hævet, at det ene og alene så ud til at blive på sin plads i hovedet på grund af de sorte sting, en læge havde syet det sammen med.

Det var som var 'noget' detoneret direkte op i hans åbne ansigt.

- Han kan ikke huske det.

- Det kan han heller ikke huske, som tolken gentog, da manden blev spurgt om navn og fødselsdato.

Også på det tredje spørgsmål, spørgsmålet om han kunne huske, at en hundefører klokken 15.38 havde anholdt ham i Ørstedsparken, gav han op over for. Kiggede blot ned i bordet og rystede let på hovedet.

Måske kunne han virkelig ikke huske det. Måske fløj hans tanker bare tilbage til, da han for nogle dage siden indlogerede sig på Hotel Jørgensen, tæt på Nørreport Station. På sit gæstekort skrev han, at han var født i Luxembourg i 1983.

Braget fra bomben

Måske tænkte han på, da han gik ned i hotellets kælder og ind på et toilet. Eller måske var det, som fyldte hans hoved, kun braget fra hans bombe, som klokken 13.35 pludselig eksploderede og kvæstede ham og sprængte toilettet.

Efter braget søgte han mod Ørstedsparken, hvor politiet fik fingre i den mand, som de efter eget udsagn helt ind til sent fredag aften troede var en 'almindelig kriminel'.

Først da gik virkeligheden op for dem.

- Vi har desværre endnu ikke fastlagt mandens identitet, som chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørn Saabye, i går konstaterede, inden han satte flere ord på.

- Manden er omkring 40 år og har et europæisk, måske nordafrikansk udseende, og han er engelsktalende. Han taler udmærket engelsk med os, men vil ikke udtale sig, sagde Jørn Saabye.

Bombemanden selv nægter sig skyldig.