Han har forsvaret Jønke, Brian Sandberg, Susan K og terror-tiltalte. Nicklas Bendtner, Yahya Hassan og Tys-tys-kilden. Alle har ret til et forsvarer, men alle har ikke ret til Michael Juul Eriksen. Der er sager, som den aarhusianske stjerneadvokat aldrig vil røre.

Hans dag begynder klokken 04.30 med en løbetur på 10 kilometer. Uden musik i ørerne så han kan rense hjernen og koncentrere sig om sine sager. Så sætter han sig i sin Volvo og kører til Svendborg for at forsvare en bandeleders skudoverfald på en fængselsbetjent. Klokken 17 er han er på vej mod København. Han skal lave interview i anledning af sin nye bog ‘Forsvar - alle har ret til en god advokat’. Bagefter skal han på arrestbesøg. Han har en to-minuttersregel, som går på, at alle skal have et svar fra ham eller hans kontor inden for to minutter.

»Stresseksperter er nok ikke enige, men det stresser mig mere, hvis jeg ikke får lov til at svare. Jeg er aldrig et sted uden min telefon. Klienterne tænker ikke i kontortid. Hvis de har et problem, så ringer de. Jeg blev engang ringet op klokken to om natten af en klient, der stod nede på Crazy Daisy og ikke kunne komme ind, fordi han havde de forkerte sko på.«

Han rækker ud efter sin telefon, som ligger på mødebordet. Han ved, der ligger en skrivelse og irriterer ham, men han lader den ligge. Selv i piskende regnvejr er udsigten fra 9. sal storslået. Han har kontor her i Havneholmen Tower i Københavns havn, men base i Aarhus.

I mere end et årti har den 47-årige Michael Juul Eriksen slidt gulvene tynde i retssale, mens han har plæderet for sine klienters uskyld. Den drabstiltalte lægedatter i Suldrup-sagen, Hells Angels-talsmanden Jørn ‘Jønke’ Nielsen og eks-rockeren Brian Sandberg. En terrortiltalt i Krudttønde-sagen, en hacker-tiltalt i CSC-sagen og tys-tys-kilden i Se og Hør-sagen. Professionelle fodboldspillere Nicklas Bendtner og Leon Andreasen, reality-deltageren Susan K og digteren Yahya Hassan.  Michael Juul Eriksen er manden, man ringer til, hvis man en dag ender bag tremmer.



»Jeg er overhovedet ikke idealistisk. Det motiverer mig at konkurrere og vinde. Jeg kæmper et hundrede procent for min klient, og i det ligger der selvfølgelig også, at man kæmper for retfærdighed.«

Vinderinstinktet blev udviklet i hans tidlige år. Han voksede op i Nordjylland, i nogle år boede han og familien i Aalborg-forstaden Gug.

»Det var et ret hårdt miljø. I en ung alder var jeg en decideret en rod. Det var helt klart sundt for mig, at jeg kom fra den by, ellers havde mit liv udartet sig anderledes.«

Familien flyttede til Pandrup, 30 kilometers kørsel nordvest for Aalborg. Michael Juul Eriksens far var oprindeligt boghandler, han begyndte at læse bøger, og hans talegaver gjorde ham til klassens talsmand og repræsentant i elevrådet. I gymnasiet satte han sig for, at han ville læse jura bagefter.

Den første opgave, han afleverede på jurastudiet blev kopieret og runddelt som opgavesæt, han fik tre ud af fire mulige 11-taller ved eksamen det første år, og det rygtedes, at Michael Juul Eriksen var ham, der kunne det hele. Så gik han ‘all in’.

»Jeg kan ikke afvise, at jeg har været til en enkelt jurafest på første år, men derefter droppede jeg det helt. På det tredje og hårdeste år fulgte jeg også undervisningen igen på andet år og afleverede opgaver igen, alene ud fra tanken om, at jo mere jeg laver, jo bedre bliver jeg. Det tror jeg ikke, at der er mange, der gør. Jeg var som en eliteidrætsmand.«

Han griner. Ryster på hovedet på spørgsmålet om, han fortryder, han ikke drak flere øl.

»Jeg er glad for, at jeg ikke brugte en masse tid på fester. Det andet var sjovere. Det gav mig en grundviden, som jeg stadig bruger i dag.«

Under studiet fik han job på skatteretskontoret Tommy V. Christiansen i Aarhus. I flere år sad han med skattesager, men efterhånden tog de straffesager ind, og det store gennembrud kom, da han fik frikendt en HA-rocker i Danmarkshistorien største narkosag i 2005.

I dag har han Danmarks største strafferetskontor med 50 ansatte. Han kræver det samme af dem som sig selv. De skal være tilgængelige døgnet rundt. En ansat forsøgte at krybe uden om grundlovsforhøret i Krudttønde-sagen, fordi vedkommende skulle forberede sig til Landsretten. Han fik at vide, han kunne vælge mellem grundlovsforhøret eller at pakke sine ting.

»Jeg forventer meget af mine ansatte. Det gør jeg. Der er også mange, der ikke har klaret den. Nogen har væddet om, hvor længe jeg selv holder i det tempo, men jeg synes egentlig bare, det er motiverende. Jeg tænker tit, at hvis bare jeg vinder den næste sag, så er det nok.  Men der kommer altid en ny.«

Hans advokatvirksomhed er kendt for at tage utraditionelle metoder i brug og kaste store ressourcer efter at ‘efterforske’ sagerne, som kommer i deres hænder. Det vækker opsigt - og af og til også rygter.

»Jeg har opnået en succes, som gør, at jeg skal være ekstra forsigtig. Når man kommer så højt op af rangstigen, venter folk blot på at kappe hovedet af en. Der er blevet udgydt en del rygter om mig gennem tiden. F.eks. at jeg bestak arrestanter for at få sager, men jeg har aldrig betalt en rød øre for at få en sag.«

Han smiler, da han tilføjer:

»Erkendelsen af, at vi bare gør det bedre ligger åbenbart ikke lige for.«

Michael Juul Eriksen er i modsætning til flertallet af advokater ikke beneficeret, dvs. udpeget af Justitsministeriet til at blive beskikket ved retssager. Han får kun de sager, hvor en sigtet specifikt beder om at få ham som forsvarer, og det sker ikke sjældent. Standardtaksten for at tage et grundlovsforhør er 1.690 kr. og 12.500 kr. for en dag med 5-6 timers forberedelse. På spørgsmålet om, han er blevet millionær, svarer han med et slet skjult smil: ‘Man tjener okay’.

»Jeg lider ingen økonomisk nød. Jeg ved godt, at mange tror, vi tjener kassen, men man skal ikke blive forsvarer for pengene. Da vi så taksterne for at være beskikket forsvarer, overvejede vi at fortsætte med skattesagerne.«

Han bliver kaldt stjerneadvokat og kendisadvokat i medierne, men titlen ‘rockeradvokat’ vil han ikke kendes ved.

»Jeg er ikke husadvokat for bestemte grupperinger. Det er en manglende respekt for min arbejde at kalde mig rockeradvokat. Jeg er rådgiver for mine klienter, ikke deres ven. Jeg vil ikke have sagerne, fordi jeg er på god fod med dem. Jeg vil have dem, fordi jeg er dygtig. Jeg er ikke på knus med mine klienter, jeg sender ikke gaver til eller kommer til deres fødselsdagsfester.«

Forsvarsadvokat Karoline Normann høstede stor negativ opmærksomhed, da hun i 2010 gav den firdobbelte morder Peter Lundin et knus. Michael Juul Eriksen uddeler ikke knus, men klienter er sprunget ham om halsen i eufori. F.eks. den terror-frikendte I.A., som var mistænkt for at bistå Omar El-Hussein under attentaterne ved Krudttønden og Synagogen.

Ellers sørger han for at holde det private privat. Han har en hustru, to børn og et hus i Aarhus, men mere vil han ikke sige den side af sit liv.

»Jeg er meget privat af natur og jeg har faktisk aldrig været særlig udadvendt. Det er jeg stadig ikke. Jeg er en enorm dårlig bordherre. Så skal jeg sidde og spørge til ting, jeg ikke skal bruge til noget. På den måde er jeg ikke interesseret i at vide noget om andre.«

Handler det om, at du har trang til at beskytte dit privatliv?

»Jeg har aldrig følt mig utryg eller oplevet noget ubehageligt, men jeg kan godt lide at beskytte mit privatliv.«

Under en drabssag i Nykøbing Falster oplevede han og hans fuldmægtige Berit Ernst så hysteriske tilråb på domsdagen, at hans fuldmægtige smed stiletterne for at kunne løbe ned til bilen og køre væk. Han overvejede, at om han skulle anmelde det, men lod det ligge.  I Vestjylland oplevede han tilsvarende under en drabssag en hadsk stemning fra de pårørende til en ung dræbt kvinde.

»Deres følelser oversteg enhver form for fornuft, og det kunne jeg sagtens forstå. Det var vanvittig synd for dem, men min opgave var at forsvare ham. Hvis nogen får det bedre af at reagere mig, så kan jeg godt bære det.«

Sager med ‘almindelige mennesker’ rører ham mest, sager med børn kan han ikke holde ud.

»Det værste, jeg kan forestille mig er forældremyndighedssager, hvor der kæmpes om børn. Det vil være mere belastende for mig end en drabssag. Jeg kan sidde med billeder, hvor hjernen er taget ud. Det rører mig ikke overhovedet. Men drabssager med børn kan jeg ikke holde ud. Jeg så engang liget af et barn i en sag. Det var hårdt.«

Sager om børneporno afslår han i døren. Bevismaterialet vil være for svært at gå igennem.

»Du skal kunne leve med, at hver gang du forsvarer en, så er der risiko for, at en skyldig går fri. Det har jeg ærligt talt lidt svært ved, når vi kommer til de sager. Vi fik tilbudt Tøndersagen, men sagde nej.«

Men alle har ret til en forsvarer?

»Det fik han også. Han havde bare ikke ret til at få mig.«

Gimi Levakovic
Sigøjnerbossen slap for udvisning i Højesteret i 2016.
»Det kæmpede politiske pres overraskede mig. Jeg husker, hvordan Søren Pind, som TV2 fulgte under sagen, slukker for fjernsynet, da jeg kommer på og udtaler sig om mig. Han siger ikke noget grimt, men det undrer mig, at en justitsminister står og udtaler sig om en forsvarsadvokat.«

Jørn 'Jønke' Nielsen
Jørn 'Jønke' Nielsen Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

Jørn ‘Jønke’ Nielsen
HA-rockere blev frikendt i Højesteret for vold under et knivstikkeri i 2007. Undervejs blev han mentalundersøgt.
»Hvis formålet med mentalundersøgelsen var at nedgøre ham, lavede man et kæmpe selvmål, for i beskrivelserne kunne man læse, hvordan Jønke havde taget sig af de andre på psykiatrisk afdeling og arrangeret grillfesterne for dem. Han fik det mest normale resultat, man kan få.«

Brian Sandberg
Brian Sandberg Foto: Teitur Jónasson
Vis mere

Brian Sandberg
Frikendt for drabsforsøg i Landsretten i 2012.
»Her laver vi vores egen form for efterforskning. Vi spotter vidnets svage punkt, som er, at Sandberg skulle have deltaget i et planlægningsmøde ved Emdrup Sø. Derfor krævede vi alle teleoplysninger to uger tilbage og fik dem analyseret og vist dem frem for retten på en overskuelig måde. Det indgik også i begrundelsen for hans frifindelse.«

Louise Laursen
Louise Laursen Foto: Claus Søndberg
Vis mere

Suldrup-drabet
Lægedatter Louise Laursen blev frikendt for drabet på sin mor Hanne Lene Flachmeyer i 2007.
»Anklagemyndigheden gik efter at lave et karaktermord på min klient. Hun var ekstremt mærket af tiden i fængslet. Derfor fik jeg lavet tøj til hende, og hun lånte bl.a. min farmors taske, så hun ikke tabte agtelse i nævninges øjne.«

RB PLUS Terrorfrygt: Flere lurer på sidemanden- - ARKIVFOTO 2015 af politiet, der leder efter spor i Krudttønden efter terrorangrebet tidligere lørdag d. 14. februar- - Se RB 9/2 2016 13.28. Et år efter angrebet i København svarer flertal i ny rundspørge, at de er mere opmærksomme i det offentlige rum. Men frygten har ikke vundet, vurderer forsker. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016)
RB PLUS Terrorfrygt: Flere lurer på sidemanden- - ARKIVFOTO 2015 af politiet, der leder efter spor i Krudttønden efter terrorangrebet tidligere lørdag d. 14. februar- - Se RB 9/2 2016 13.28. Et år efter angrebet i København svarer flertal i ny rundspørge, at de er mere opmærksomme i det offentlige rum. Men frygten har ikke vundet, vurderer forsker. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Krudttønde-sagen
Terrortiltalte I.A. frikendt i Københavns Byret for bistå Omar El-Hussein under terrorattentaterne i 2014.
»Jeg sad til en Queen-koncert, da jeg fik opkaldet fra politiet om, at han vil have mig. Jeg kunne ikke komme ud, og jeg kunne ikke sende mails, men det lykkedes mig at få arrangeret at en anden kunne tage afhøringen. Jeg sov ikke særligt meget den nat, inden jeg stod op og tog til København til grundlovsforhøret og derefter videre til Sandbergs erstatningssag.«

Nicklas Bendtner
Nicklas Bendtner Foto: Alan Walter
Vis mere

Nicklas Bendtner
Idømt bøde på 842.000 kroner og frakendt kørekortet for at have kørt spirituskørsel, mod færdselsretning og uden gyldigt kørekort i 2013.
»Der var et vanvittigt presseopbud, da vi ankom til retten, og strategien var at erkende det, der var sket og acceptere bøden. Det lykkedes at få hans sag afsluttet inden for et døgn.«