Fredag blev den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Hun er herefter blevet dømt til fængsel på livstid - en dom hun dog valgte at anke på stedet. Sygeplejersken har selv gennem hele sagen erklæret sig uskyldig og hævdet, at hun var genstand for ondsindet sladder.

Sagen er en af de mere spektakulære drabssager i nyere tid, og det har givet anledning til at se en smule tilbage i arkiverne.

Kigger man tilbage i Danmarkshistorien rummer den eksempler på flere danskere, der har været part i opsigtsvækkende mordsager.

Denne artikel blev første gang udgivet den 20. september 2015

Her er en liste over de fem mest uhyggelige anholdte danskere:

Robert Hansen fremviser stolt ét af sine jagttrofæer.
Robert Hansen fremviser stolt ét af sine jagttrofæer. Foto: Fra bogen 'Fair Game'
Vis mere

Navn: Robert Hansen

Fakta: Født 1939 i Iowa, USA, som søn af Christian og Edna Hansen. Moderen var amerikaner, mens faderen var indvandret fra Danmark få år tidligere.

Efter 30 år bag tremmer i den amerikanske stat Alaska døde den danske seriemorder Robert Hansen i 2014 - efter et års sygdom. Og der er nok ingen, der vil savne den 75-årige mand med mere end 37 kvindemord på samvittigheden.

Mens hans kone og to børn enten sov eller var udenbys - ofte på ferie i Danmark - jagtede Robert Hansen således byens strippere og prostituerede. Han havde nemlig fundet ud af, at politiet var mindre tilbøjelige til at opklare mord på disse.

Efter flere dages voldtægt og anden mishandling brugte Robert Hansen sit eget lille sportsfly til at transportere de desperate ofre til et øde område i Alaskas vildnis. Her slap han dem frysende løs, hvorefter han jagtede og dræbte kvinderne med riffel eller bue og pil.

Thor Nis Christiansen.
Thor Nis Christiansen.
Vis mere

Navn: Thor Nis Christiansen

Fakta: Født i Danmark i 1957 af danske forældre, inden hele familien slog sig ned i USA. Først i Los Angeles og senere i danskerkolonien Solvang få år senere.

Thors far, Nis, drev en restaurant i Solvang. Her arbejdede den blonde dansker en overgang efter skoletid, inden han som 17-årig pludselig begyndte at drikke heftigt. Han stak af hjemmefra, tog på få år så meget på, at han til sidst vejede 130 kilo – og begyndte åbent at fortælle sine drukkammerater om sine sexfantasier: Han ville slå en kvinde ihjel og have sex med liget.

I april 1979 gjorde Thor noget ved sagen. Han samlede en tilfældig kvinde op i sin bil – og skød hende uden forvarsel i hovedet med en pistol. Hun undslap og overlevede mirakuløst med en kugle i kraniet. Et halvt år efter så hun tilfældigvis Christiansen stå og hænge uden for en bar i nærheden, og ringede straks til politiet. Da efterforskerne gik ham på klingen, indrømmede han, at han i mellemtiden havde skudt og dræbt i alt fire unge kvinder. Alle blaffere, der bagefter blev voldtaget.

Thor Nis Christiansen forsøgte at blive erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, men endte med at blive idømt livsvarigt fængsel i 1980. Året efter blev han stukket ned og dræbt under en gårdtur i det legendariske Folsom Prison. Gerningsmanden blev aldrig identificeret.

Peter Lundin blev i 2001 dømt til livstid for drabet på sin samlever Marianne Pedersen og hendes to sønner, Dennis og Brian, på henholdsvis 10 og 12 år.
Peter Lundin blev i 2001 dømt til livstid for drabet på sin samlever Marianne Pedersen og hendes to sønner, Dennis og Brian, på henholdsvis 10 og 12 år. Foto: BAX LINDHARDT
Vis mere

Navn: Peter Lundin

Fakta: Født 15. februar 1972 i Roskilde, i dag efter navneforandring kendt som Bjarne Skounborg. Søn af Ole Bostrøm Lundin (1935-2014) og den tyskfødte Anna Schaftner Lundin (1932-1991).

Peter Lundin, eller Bjarne Skounborg, som han nu kalder sig, fik i 2001 en livstidsdom for det brutale drab på sin daværende kæreste Marianne Pedersen og hendes to sønner, 10-årige Dennis og 12-årige Brian. Natten mellem den 16. og 17. juni 2000 dræbte og parterede han sin samlever Marianne Pedersen og hendes to sønner, Dennis og Brian i deres hus på Nørregårdsvej 26 i Rødovre. Han har siden afsonet i Statsfængslet Østjylland og Anstalten ved Herstedvester, hvor han er indsat den dag i dag.

Foto: Frank Bøgh
Vis mere

Navn: Dagmar Overby

Fakta: Født 23. april 1887 i Assendrup ved Vedslet – 6. maj 1929 i København

Fra 1916 til 1920 slog hun mindst ni spædbørn ihjel under dække af at ville passe de små, som ikke var født i en familie.

Det første mord fandt sted på et pars bopæl i Jægersborggade i 1916. Hun havde igennem en annonce fået kontakt med en kvinde, som havde født sit andet barn, og Dagmar var villig til at adoptere dette barn og modtog derfor 12 kroner af barnets moder. Samme dag kvalte Dagmar Overby barnet og kastede det i wc'et på Assistens Kirkegård. Under sin retssag forklarede hun, at hun ikke vidste, hvorfor hun havde gjort det. I de følgende år myrdede hun mindst syv børn og sikkert mange flere. Hun tilstod i retten, at hun havde myrdet 16 børn, men i landsretten blev der kun ført bevis for ni af drabene.

Dagmar Overby var som 12-årig allerede på kant med loven. Hun blev sendt væk, men vendte tre år senere tilbage til forældrene, som boede i Århus. Dagmar Overby kom ud at tjene, men det gik galt, og hun blev anklaget for tyveri og fik sin første dom på Fyn i 1909. Senere fik hun job i en restaurant og blev her gravid med en tjener, og hun fødte sit første barn. Dette barn døde, muligvis under mystiske omstændigheder. I de følgende år fødte hun flere børn, dels med en agent og dels med en husmand. Det var det sidste barn, hun erklærede at have sat væk. Efter at hun havde fået endnu et barn, flyttede hun i 1915 til København, hvor hun åbnede en slikbutik i Holmbladsgade. Her mødte hun en fyrbøder, som hun også fik barn med, men som døde af ukendte årsager.

Navn: Helle Sara Peters

Fakta: Født 1965. Blev den 1. februar 2001 ved Østre Landsret i Odense idømt 16 års fængsel, efter at være erklæret skyldig i to drab.

En slagterdatter fra Fyn, myrdede sammen med sin elsker, sin mand. Manden var i forvejen hjælpeløs på grund af en blodprop og krævede daglig pasning og pleje. Det gad Helle ikke være en del af mere, og derfor skulle manden dø, mente hun. Helle hævede dog hans pension og lidt til i nogle år, hvor liget af manden lå under fliserne i haven.

Manden blev fundet, da en anden efterforskning viste, at Helle sammen med en ny samlever havde dræbt en ældre herre på 82 år. I forbindelse med sit liv som escortpige havde Helle fundet ud af, at den 82-årige havde sorte penge liggende i sit hjem.

Dem ville Helle gerne have fingre i, og som hun sagde til sin samlever, så “vidste hun godt, hvordan man afliver svin” - hvorefter hun skar halsen over på manden og stjal 700.000 kroner fra liget. Hun fik efterfølgende fængselsdom på livstid.