Evolutionært har hunde ikke haft behov for et godt farvesyn, og derfor har de muligvis svært ved at se forskel på rød og grøn, skriver forskere i nyt studie.

Hvis du løber rundt i røde sko med din hund på en grøn græsplæne og kaster en rød bold, gør du det måske ekstremt besværligt for din hund at lege med.

Et nyt studie indikerer nemlig, at hunde har svært ved at se forskel på rød og grøn – ikke ulig mange farveblinde mennesker.  Det skriver Telegraph.co.uk, ifølge Videnskab.dk.

Man har længe vidst, at hunde ikke ser godt, men det er nyt, at farverne spiller en rolle. Ifølge forskerne bag studiet, der er publiceret i Royal Society Open Source, giver det dog evolutionær mening.

Hunde i naturen er nemlig mest aktive om aftenen og tidlig morgen, hvor der ikke er meget lys, og det derfor ikke er vigtigt at kunne se farver.

Læs også på Videnskab.dk: Bliver man forkølet af at fryse?

Selvom hundene godt kunne bruge evnen til at se farver nu, hvor de er blevet husdyr og har anderledes sovemønstre, er deres evolution ikke fulgt med.

Ved at lave en rød-grøn farveblindhedstest og undersøge hundenes respons på den, viste forskerne, at hundene har svært ved at skelne farverne fra hinanden.

Læs også på Videnskab.dk: Hjerneforskning afslører: Derfor 'spøger' det, når du er alene

»Helt overordnet er demonstrationen, af at hunde er rød-grøn farveblinde, ikke kun vigtig for folk, der er direkte involveret i hundetræning, men også for ejere, der vil forbedre deres hunds færdigheder i aktiviteter som leg, der er kernen i et godt forhold mellem hund og ejer,« siger Marcello Siniscalchi, der arbejder på afdelingen for veterinær medicin på University of Bari i Italien til Telegraph.co.uk.

 

Læs mere på Videnskab.dk

IQ-test er et dårligt mål for intelligens

Mysteriet om vores fede maver