Kufferterne var stort set færdigpakkede, da Holger Jensen og familien stod over for drømmerejsen til Hawaii sidste sommer. Men som så mange andre blev familien ramt af den omfattende pilotstrejke hos SAS.

Pilotstrejken kostede familien 92.000 kroner i ekstra omkostninger. Beløbet har været ude at flyve i otte måneder, og familien har ikke vidst, om eller hvornår de ville se pengene igen.

SAS har været tavse. Indtil nu, hvor de erkender fejl og har sendt pengene af sted. Det ændrer ikke på et kritisk og uskønt forløb, mener familien:

»Forløbet har været fuldstændig tosset. Det er svineri at vente så længe, når man har så mange penge ude at stå. Det er helt grotesk,« siger Holger Jensen.

Holger Jensen. Foto: Privat.
Holger Jensen. Foto: Privat.
Vis mere

Strejken betød, at SAS aflyste familiens fly fra København til Los Angeles – blot to dage før afrejse.

Og dermed stod hele ferien, til en værdi af knap 250.000 kroner, til at ryge i vasken. SAS kunne nemlig ikke ombooke til et andet fly, og det var startskuddet til en større fejde, som familien har haft med SAS lige siden.

Det lykkedes familien at komme af sted på egen hånd, men ikke uden konsekvenser.

Pludselig stod familien med ekstra omkostninger for godt og vel 92.000 kroner. Et beløb, som de har ment, SAS skal betale. Men SAS har ikke været til at få fat i.

Holger Jensen har siden deres hjemkomst forsøgt at komme igennem til SAS, både telefonisk og via mail. Lige lidt har det hjulpet, hvorfor han har rettet henvendelse til Dansk Rejsehjælp i bestræbelserne på at få erstatningen hjem.

»Hvis vi ikke havde gjort det her, havde vi jo mistet det hele. Det er ekstra udgifter, som de påført os. Alternativet med ikke at komme af sted var langt dyrere. Men vi hører ikke fra SAS, hvilket vi ikke synes er i orden. Det er altså mange penge at have stående ude,« mener Holger Jensen.

Også andre danskere, såsom Henry og Anette, som B.T. har talt med, har henvendt sig til kompensationsselskaber, fordi de har følt sig magtesløse.

»Jeg følte, vi var nødt til det. Jeg følte ikke, jeg kom nogen vegne,« siger Holger Jensen.

Politisk rådgiver ved Forbrugerrådet Tænk, rejseekspert Vibeke Myrtue Jensen, forstår familiens frustration.

»(Derfor, red.) er jeg glad på passagerens vegne for at høre, at SAS har erstattet familiens udgifter. Det er altid en god idé at oplyse på skrift i købet, hvis det er vigtigt, at man når til destinationen på et bestemt tidspunkt. Det gør det nemmere at bede om erstatning efterfølgende, hvis noget skulle gå galt,« tilføjer hun som råd.

I sommeren 2022 stod hundredvis af SAS-fly stille som følge af en pilotstrejke.
I sommeren 2022 stod hundredvis af SAS-fly stille som følge af en pilotstrejke. Foto: TT News Agency
Vis mere

B.T. har forelagt sagen for SAS. De genkender den og oplyser, at de vil efterkomme familiens krav. Onsdag er pengene sendt af sted til Holger Jensen.

Det ændrer ikke på, at der, ifølge SAS, i denne sag er sket en vurderingsfejl, som ikke må ske, siger pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji:

»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men der sker fejl i vores sagshåndtering en sjælden gang. Vi har behandlet 380.000 kunder i forbindelse med strejken, og langt de fleste har fået den kompensation og de tilbagebetalinger, de har krav på, men der er desværre i dette tilfælde sket en fejl.«

I har sagt, at berørte kunder skal henvende sig direkte til jer, da det gør tingene nemmere. Her har vi en familie, som har forsøgt netop dette, men det har ikke hjulpet for dem. Hvordan kan det være?

»Denne sag er speciel i forhold til sagens kompleksitet og har derfor været igennem forskellige afdelinger til verifikation. Et eller andet sted hen ad vejen har den siddet fast.«

»Vi kigger på dette internt for at sikre, at det ikke sker igen. Vi står dog fast på, at enhver, der har noget udestående hos os, skal kontakte os direkte for nemmere og hurtigere håndtering. Vi har ikke længere ventetid i vores telefonkøer, og vi har etableret et såkaldt fast track til at behandle de udestående sager så hurtigt som muligt.«