Hvorfor skiller Danmarks største, mægtigste og mest muskuløse fodboldklub sig ud af det blå af med sin administrerende direktør? Et af svarene er, at et executive board med Niels-Christian Holmstrøm og bestyrelsesformand Bo Rygaard rykker tættere på de væsentlige beslutninger.

Tirsdag eftermiddag præcis klokken 14.38 detonerede selskabet bag FC København, PARKEN Sport & Entertainment A/S (PS & E, red.), årets hidtil største og mest iørefaldende bombe i dansk fodbold. Anders Hørsholt, der siden 2010 har været koncernchef i selskabet og topboss i FC København, er fratrådt med øjeblikkelig virkning.

Hørsholt, der er kendt som en af dansk fodbolds mest magtfulde skikkelser og lidt af en hård nyser, forlader FC København ad bagdøren. I udmeldingen, der ramte fondsbørsen tirsdag eftermiddag var der ingen ord fra hovedpersonen selv, ligesom hans bedrifter og årsagen til hans afgang ikke blev nævnt med ét eneste ord i den pressemeddelelse, der fulgte med. Her blev det blot konstateret, at Hørsholt fratræder og nu afløses af Jan Harrit. Harrit kan nu både kalde sig direktør for Lalandia og koncerndirektør for PS&E, der udover FC København også har badelandet som en del af porteføljen.

Så hvorfor skal en tro partisoldat som Anders Hørsholt skylles ud med badevandet fra Lalandia? En af forklaringerne er, at FC Københavns bestyrelse rykker tættere på dagligdagen og får flere dagligdagsopgaver.

Ifølge BTs oplysninger nedsætter FC København et udvidet executive board med den tidligere sportschef Niels-Christian Holmstrøm og bestyrelsesformand Bo Rygaard i spidsen for hver deres område med Holmstrøm som ansvarlig i sportslige spørgsmål og Rygaard som ansvarlig i kommercielle spørgsmål. FC København har allerede i dag et bestyrelsesudvalg med Holmstrøm i spidsen, der tager stilling til for eksempel indkøb af spillere, når Ståle Solbakken indstiller og begrunder nye køb. Det udvalg bliver fremover mere synligt og aktivt i hverdagen og overtager en del af de opgaver, Anders Hørsholt hidtil har bestredet.

Et par timer efter den første meddelelse gav bestyrelsesformand Bo Rygaard den officielle forklaring til Ritzau uden dog at fortælle om det executive board, BT nu kan afsløre.

»Der er ingen dramatik i Anders' afsked. Det er en velovervejet ting, og jeg har brugt en del tid sammen med Anders på, hvordan den bedste vej frem var for selskabet.« lød det fra Rygaard.

»Vi er meget tilfredse med selskabets udvikling, så der er ingen større ændringer på vej,« sagde bestyrelsesformand derudover.

Rygaard fastslår, at der ikke er tale om en fyring. Tværtimod skulle Anders Hørsholt tilsyneladende selv have været med til at skrive sig selv ud af FCK-manuskriptet.

»Vi skilles som venner og i fin, fælles forståelse,« understregede Rygaard, som samtidig forklarede timingen med, at FC København om et par uger får ny kommerciel direktør i form af den tidligere DBU-chef Katja Moesgaard.

»Afskeden kommer nu, hvor en ny direktør kommer ind i selskabet, så det er et naturligt tidspunkt at lave skiftet på. Hun kommer til at dække mange af de områder, som Anders tidligere har dækket,« sagde bestyrelsesformanden, der nu for alvor tvinges i vælten for første gang siden sin tiltrædelse i foråret 2015.

Lige så usynlig Rygaard har været for den brede, fodboldinteresserede offentlighed, lige så synlig har den tidligere direktør for blandt andet Nordisk Film ifølge BTs kilder imidlertid været internt på direktionsgangene i PARKEN Sport & Entertainment.

BT forsøgte tirsdag uden held at få netop Anders Hørsholt i tale. Det samme var tilfældet med FCK-ejer Erik Skjærbæk og Bo Rygaard. BT var derimod i kontakt med store dele af bestyrelsen – deriblandt næstformand Niels Christian Holmstrøm – samt Katja Moesgaard og manager Ståle Solbakken. Men herfra var udmeldingen samstemmende ’ingen kommentarer’.

Medarbejderne i PARKEN Sport & Entertainment orienteres onsdag formiddag om hvilken betydning Anders Hørsholts afgang får for selskabets fremtid.