Thomas Vinterbergs 'Jagten' har høstet godt med internationale priser og fået massiv ros af anmelder-korpset. Men nu afløses den begejstrede tone i filmverden med voldsom kritik i den danske andedam.

Det er debattør og læge Vibeke Manniche, der langer hårdt ud efter filmen, som handler om en børnehavepædagog (Mads Mikkelsen, red.), der uskyldigt bliver anklaget for pædofili.

- Der er uden tvivl mange pædofile og krænkere, som bifalder 'Jagten'. For nu kan de henvise til, hvor galt det dog går, når man mistænkeliggør stakkels 'uskyldige' mænd. Det sker ikke mindst på bekostning af, at man i filmen lader enhver forstå, at det selvfølgelig er barnet, som taler usandt, siger hun til Politiken.

Hun påpeger videre, at filmens historie, hvor en lille pige fortæller en løgn til børnehavelederen, fordi hun føler sig afvist af pædagogen, giver et misvisende billede af de reelle problemstillinger.

- Sandheden er, at vi - de professionelle - igen og igen overser seksuelle krænkelser af børn. Ikke lytter godt nok til børnene. Tror de fantaserer, når de forsøger at fortælle os, hvad der pågår af grumme overgreb, siger hun, og fortsætter:

- De udfordringer vi står med, når det handler om pædofili, er ikke at for mange mistænkeliggøres og dømmes på et falsk grundlag, det er, at alt for megen pædofili og overgreb finder sted gennem årevis, og uden at vi opdager det.

Anderledes positivt tog formanden for pædagogernes fagforbund BUPL, Henning Pedersen, imod filmen, da bt.dk onsdag havde ham på besøg til en livechat med brugerne. Han mener, at filmen giver et godt indblik i frygten for pædofili-beskyldninger, som i stigende grad hersker blandt mandlige pædagoger i Danmark.

- Personerne bliver karikaturer, men filmen som sådan giver et meget godt billede af, hvad der sker med et menneske, der bliver presset ud i en helt ekstrem situation, og som bliver drevet til så drastiske ting, som det sker i filmen, sagde Henning Pedersen.