Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kontorer, gange og toilletter i nogle af statens helligste institutioner har været genstand for en regulær rengøringsskandale, kan B.T. afsløre.

Det handler ikke om dårlig eller manglende rengøring, problemet er langt større end snavs i krogene og spindelvæv i loftet.

Medarbejdere fra virksomheden Rengoering.com har arbejdet uden sikkerhedsgodkendelser og i andre tilfælde uden at have opholdstilladelse i Danmark. Virksomheden gør blandt andet rent i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Østre Landsret.

De kan altså have været helt inde i kernen af den danske stat for at gøre rent, uden at der har været styr på sagerne.

Det rejser det grundlæggende spørgsmål: Hvordan pokker kan det lade sig gøre, at staten lukker personale ind i de helligste haller uden at have styr på, hvem de er?

Som eksempel kan B.T. fortælle, at en mand brugte sin kones adgangskort og lønnummer til at komme ind og gøre rent på Slotsholmen. Uden at være sikkerhedsgodkendt eller registreret hos virksomheden Rengoering.com.

Det er jo en regulær skandale, at der er så løse forhold i en virksomhed, der leverer tjenester til en lang række ministerier og domstole. Har staten overhovedet styr på, hvem der går rundt på gangene, når medarbejderne er gået hjem? Åbenbart ikke.

Der er ikke noget, der tyder på, at medarbejderne har brugt deres ulovlige adgang til at begå tyveri eller andre kriminelle forhold. Men tanken er nærliggende. Kunne fremmede magter og andre personer med onde hensigter have brugt rengørings-adgangen til at skaffe sig materiale, som den danske stat bestemt ikke er interesseret i at dele?

Det er jo ikke Bilkas varelager, Rengoering.com's medarbejdere har gjort rent i. Det er helt inde i centrale dele af det danske statsapparat. Hvis sikkerheden ikke er i orden der, hvor er den så?

Aftalen med rengøringsfirmaet er opsagt, ti personer er anholdt, og sagen bliver efterforsket af politiet, men sikkerhedsbristen er sket. Nu skal der ryddes op, og hullet i systemet skal lukkes grundigt ned. Nogen må finde et svar på, hvordan pokker det kan lade sig gøre?

Svaret skal bruges til at undgå, at det sker igen, for næste gang er det ikke sikkert, at det 'bare' er udenlandsk arbejdskraft, der gør ulovligt rent. Risikoen for, at det er en meget større katastrofe næste gang, er reel.