En tidligere Forfatterskoleelev fortæller om krænkende oplevelser under studietiden. Forfatterskolen medgiver, at der har været problemer - men understreger, at man nu har fået en adfærdspolitik, der også omhandler seksuel chikane. Ifølge bestyrelsesformand bakker man nu entydigt op om de »krænkede elever«

Flere kvinder står nu frem med beretninger om overgreb og chikane på Forfatterskolen.
Tidligere i år delte den tidligere forfatterskoleelev Kristina Nya Glaffey sine erfaringer med vold og sexchikane fra studietiden. I denne weekend var det så Nanna Storr-Hansen, der gennem et offentligt Facebook-opslag, beskrev et forløb, der krænkede hende.

Sagen omhandler skolens tidligere rektor, Pablo Llambías, der kurtiserede eleven under en julefrokost. Senere, da de fulgtes væk fra festen, inviterede han Nanna Storr-Hansen med hjem, hvilket hun afviste. I løbet af natten sendte han flere smser, der blandt andet opfordrede hende til tage en taxa hjem til ham.

Nanna Storr-Hansen holdt fast i sit nej, men hun oplevede, at forløbet prægede hendes senere ophold på skolen, fordi rektoren »ikke var bevidst om sin egen position som rektor og lærer«. Blandt andet var det ubehagligt for hende, at han flere gange tog direkte kontakt via sms.

Sagen førte indirekte til, at Pablo Llambías forlod Forfatterskolen i foråret 2015.

Hverken Kristina Nya Glaffey eller Nanna Storr-Hansen har ønsket at tale med Berlingske, men i kommentarsporet på Facebook giver flere forfattere udtryk for, at de har oplevet krænkende oplevelser under deres studietid. Redaktionen har også været i kontakt med flere andre tidligere elever, der fortæller, at de har været udsat for chikanerende oplevelser med skolens lærere. Det er deres vurdering, at sexchikane har været del af »en generel kultur« på Forfatterskolen.

Historierne ærgrer Forfatterskolens bestyrelsesformand, Bodil Marie Stavning Thomsen, der understreger, at man er i gang med at rydde op og skabe en bedre arbejdskultur.

I begyndelsen af november offentliggjorde Forfatterskolen således en adfærdspolitik med nye retningslinjer omkring sexchikane.
Heri står blandt andet, at sexchikane ikke kun er fysiske overgreb, men »også verbale overgreb, dvs. nedgørende eller udskammende tale, og seksuelt præget pression.«

»Jeg synes, at vi har gjort det, vi kunne gøre. I den konkrete sag tog Pablo Lambias sin afsked, og skolen tog hånd om situationen. Men selvfølgelig kan vi ikke være offentlige omkring det, når det drejer sig om en personalesag,« siger Bodil Marie Stavning Thomsen, der heller ikke ønsker at udtale sig mere om det konkrete forløb.

Til gengæld vil hun gerne svare på, hvordan den nye adfærdspolitik først kom i 2017. Nanna Storr-Hansens oplevelser stammer fra 2015.

»Jeg tror, at skolen har forsøgt at håndtere det så godt, man kunne. Men det er klart, at kulturen også har ændret sig. Derfor vil vi da også gerne erklære vores støtte til de krænkede elever, der måtte være og til hele #metoo-bevægelsen. Kulturer ændrer sig jo, fordi man gør opmærksom på de problemer, der er, og nu er der folk, der lytter. På den måde får vi gjort op med den skam og angst, der har været«.

Kan du garantere, at der ikke kommer flere #metoo sager fra Forfatterskolen?
»Jeg har været formand for bestyrelsen i to år, og der har ikke været sager, mens jeg har været der.«

Men hvad med ældre sager fra før 2015?
»Det kan jeg jo ikke vide. Mig bekendt har der ikke været noget. Så vidt, jeg ved, er der en god kultur på skolen nu«.
Berlingske har været i kontakt med den tidligere rektor, Pablo Lambias, men han ønskede ikke at kommentere sagen.