- Du kan jo altid bare få et job i Netto

Den påstand støder mange arbejdsløse akademikere på i jagten på et arbejde. At der nok skal være et job til dem, hvis de gider tage det.

Det er Michael Harly, der er uddannet dataingeniør, træt af at høre på. Derfor gik han sammen med Min A-kasse i gang med at teste om det nu kunne være rigtigt. Kan man altid bare få et job i Netto?

I filmen du kan se øverst i artiklen, følger man Michael Harly, der sender ansøgninger til 123 Netto-butikker i hovedstadsområdet i håbet om, at det kunne give ham et job.

SE FILMEN OVER ARTIKLEN


Men det hele var forgæves. Det blev ikke til et job i Netto og han blev kun kaldt til samtaler i to af butikkerne. Beskeden fra Nettobutikkerne var, at han ikke havde de rette kvalifikationer til at arbejde i detailbranchen.

- Det understreger jo bare mit kritikpunkt, at akademikere de får svært ved at komme ind i detailbranchen. Hvis man skifter jobbranche markant, så får man meget svært at komme ind, da de hellere tager dem, der kender til branchen i forvejen. Det er politikerne ikke lydhøre over for, siger Michael Harly.

Ønskede job i Netto

Selvom han gik ind i projektet for at modbevise politikernes påstande, håbede han alligevel, at han ville få et job.

- Jeg havde håbet på det, men havde ikke den store forventning. Min forestilling var at bevise vores påstand, men håbede da, at den var forkert. Jeg gik ind i det med liv og sjæl, og der er ikke noget fordækt og jeg har ikke underspillet noget, siger han. 

Med filmen har Min A-kasse forsøgt, at sætte fokus på jobmanglen blandt de ledige.

- Baggrunden for filmen, er at gøre op med fordommen om, at der altid er job. Det synes vi er en fjollet fordom, både over for folk, der går ledige og for alle andre. Derfor har vi lavet dette eksperiment, fortæller kommunikationschef i Min A-kasse, Simon Bauer, der mener, at filmen udstiller problemet ganske tydeligt.

- Eksperimentet beviser, at der er en eklatant mangel på arbejde og når der er 165.000, der mangler job, så er det fordi, at jobbene mangler. Det er det, vi vil have frem. Vi synes debatten har taget en drejning mod, at der er job for alle og man bare kan få et, siger han.