Har politikerne mistet forbindelsen til befolkningen? Er Danmark skævt som aldrig før? Det står på dagsordenen, når BT i dag åbner dørene for debatmøde for læserne.

Når Pia Kjærsgaard (DF), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Magnus Heunicke (S) i eftermiddag sætter sig til rette til BTs store læsermøde for at debattere eliten og det skæve Danmark, kan de tre politikere godt forberede sig på, at stolen bliver varm under dem.

For ikke alene sørger chefredaktør Jens Grund og politisk reporter Andreas Karker for at holde dem til ilden. Fra udkants-stemmerne falder der også brænde ned, som de meget gerne vil kaste på det politiske bål.

Se med på livestreamen herunder:

»Det er råddent. Pilråddent hele skidtet. De, der sidder inde på Christiansborg, sidder jo bare og snakker og snakker og laver regler. De har ikke en skid fornemmelse af, hvad der sker herude,« siger 75-årige Karen Komischke, én af de stemmer, der i eftermiddag sidder klar til at riste politikerne.

Karen Komischke med manden Carl Heinz. Foto: Bax Lindhardt
Karen Komischke med manden Carl Heinz. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

De seneste uger har BT i artikelserien ‘Stemmer fra udkanten’ sat ord og billeder på det delte Danmark.

Vi er rejst ud i nogle af de afkroge af landet, som ofte glemmes i det store billede. I medierne og hos politikerne.

Med god grund føler de sig hægtet af. For det er ude i udkanten, at de for alvor mærker konsekvenserne af de store forkromede planer, der tegnes inde i hovedstaden, inde på skrivebordene på Christiansborg.

Følgerne af supersygehuse, af centraliseret ældrepleje og nedskæringer griber ind i deres hverdag.

Som en anden af stemmerne fra artikelserien udtrykker det:

»De skærer i bemandingerne gang på gang og vil samtidig have, at vi skal arbejde, indtil vi er døde. Nogle gange har jeg bare sådan en lyst til at starte bilen og køre ind på Christiansborg og banke i bordet. Sige dem en sandhed eller to.

Politikerne siger, at de vil stikke en finger i jorden. Men der sker ikke en skid. De råber og skriger om, at de vil hjælpe udkantsdanmark. Men så gør det da!«

Som optakt til serien fik BT lavet en stor Gallupundersøgelse. Tallene taler deres eget tydelige sprog:

Kun 46 pct. af danskerne føler sig repræsenteret af politikerne i Folketinget. 55 pct. føler, at politikerne har mistet forbindelsen til befolkningen, 48 pct., at de ikke har fokus på de problemer, som befolkningen oplever i hverdagen, 53 pct., at der ikke lyttes til befolkningens behov.

Derudover fortæller tallene fra Gallup, at 49 pct. føler, at der eksisterer et over- og et underdanmark, at 64 pct. mener, at eliten behandles bedre end andre, at 52 pct. ikke mener, at ældreplejen lever op til forventningerne, 36 pct., at politiet ikke gør det. Og 24 pct. siger, at indvandring er det største problem.

Nu runder vi artikelserien af med et debatmøde for BTs læsere, hvor dansktopgruppen Kandis - som vi i serien fulgte i hælene på - synger for, og hvor tre af seriens stemmer fra udkanten får lejlighed til at blive hørt af nogle af de politikere, som de mærker alt for lidt til i deres hverdag.

Udover tidligere nævnte Karen Komischke, vil også Ammar Hussein Al Ali samt Helga og Esther Bollerslev deltage i debatmødet når der diskuteres henholdsvis indvandring og ældrepleje.

Ammar Hussein Al Ali og broderen Ahmad. Foto: Bax Lindhardt
Ammar Hussein Al Ali og broderen Ahmad. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg synes, at medierne går efter kun at vise det dårlige billede. Kun at fortælle om dårlige ting som hash og vold. Mange af mine venner er danskere, og typisk har jeg i begyndelsen hørt dem overrasket sige: ‘Hold kæft, I er ikke dårlige allesammen’. Altså, jeg elsker det her land. Jeg elsker den danske sommer, de gamle huse med bindingsværk. Lige bortset fra politikere fra bl.a. Dansk Folkeparti har jeg kun mødt sympatiske mennesker i Danmark. Jeg føler, at jeg har fået en ny familie her. Vi kan godt bo sammen. Hvis vi vil,« sagde den syriske flygtning Ammar Hussein Al Ali om sin frustration over, at indvandrere bliver skåret over én og samme kam i debatten, mens Helga og Esther Bollerslev dagligt kæmper for flere varme hænder. Kæmper for, at Helgas far og Esthers mand Hans kan få den pleje, han har fortjent.

Helga Bollerslev og hendes forældre Hans og Esther. Foto: Bax Lindhardt
Helga Bollerslev og hendes forældre Hans og Esther. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Det er da uværdigt...... Politikerne lytter ikke til befolkningen. Det har de faktisk aldrig gjort. Men jeg har ét ønske. Jeg ville ønske, at de politikere, der træffer beslutningerne, prøvede at komme et døgn på plejehjem og fik at vide, at ‘du kan få en ble på kl. syv i morgen tidlig, og så kommer vi og skifter den kl. syv i morgen aften’. Det skulle de prøve.«

Følg debatmødet live på BTs Facebookside mellem kl. 15 og 17.