Nu tilbyder Tryg vordende forældre at tegne en forsikring til deres ufødte barn. Unødvendigt, mener Forbrugerrådet Tænk

Som nybagt forælder er der nok at se til med bleskift og amning, og derfor glemmer mange forældre at få forsikret deres børn. Men det kan vise sig at blive en dyr forglemmelse senere i livet, hvis lille Mads eller Mette falder i børnehaven og skader tænderne.

Den situation vil Tryg Forsikring imødegå, og derfor har selskabet netop lanceret en ny børneulykkesforsikring, der kan tegnes allerede tre måneder før termin.

Forsikringen kan tegnes til børn i alle aldre og er gratis i barnets første leveår, uanset om man i forvejen er kunde i Tryg eller ej.

»I Danmark er den mest udbredte forsikring til børn ulykkesforsikringen, der har en lang tradition herhjemme. Alligevel er der stadig mange danske børn, der ikke er ulykkesforsikrede. I Tryg kan vi således konstatere, at der er næsten dobbelt så mange 4- til 7-årige som 0- til 3-årige, der er ulykkesforsikrede. Og der er tre gange så mange 8-årige, som er ulykkesforsikrede, som børn under et år,« siger Frederik Sjørslev Søgaard, direktør for Pris og Produktudvikling hos Tryg.

Hos de fleste forsikringsselskaber er spædbørn dækket af forældrenes ulykkesforsikring, men dækningen stopper som regel, når barnet fylder et par år. Og det kan blive et problem, hvis en tandskade eksempelvis først kan udbedres, efter barnet er fyldt 18 år, hvor den offentlige tanddækning ikke gælder længere, hvis barnet får hovedskader eller bliver invalid.

Børn er dækket ind

»Ved at gøre det muligt at tegne en børneforsikring allerede inden fødslen håber vi, at færre forældre vil komme ud for det, og at flere vil få det gjort tidligere, end det er tilfældet i dag. Målet er, at det på sigt bliver en naturlig del af forberedelserne på linje med køb af autostol osv., så barnet kan få en sikker start på livet,« forklarer Frederik Sjørslev Søgaard.

Hos Forbrugerrådet Tænk vil man dog ikke råde forældre til at tegne en børneulykkesforsikring.

»Det er vores betragtning, at børn i forvejen er godt dækket ind i det offentlige sundhedssystem, f.eks. tandplejen, hvor man er dækket, indtil man er 18 år. Så det er ikke en basisforsikring, som vi traditionelt har anbefalet børnefamilier at tegne,« siger Lea Markersen, jurist i Forbrugerrådet Tænk.

Den dårlige samvittighed

Hun betegner en børneulykkesforsikring som en slags’plaster på såret’.

»Det kan være rigtig fint at få en engangsudbetaling i tilfælde af, at ens barn har været ude for en ulykke, hvor man f.eks. er nødt til at bygge om i huset. Men overvej, om ikke pengene er bedre brugt på en opsparing el.lign. til barnet i stedet,« siger Lea Markersen.

Hun mener desuden, at forsikringsselskaberne bruger børneulykkesforsikringerne til at pille ved forældres samvittighed og skyldfølelse.

»Jeg kan godt frygte, at selskaberne bruger det her som en skræmmekampagne: at man er en dårlig forælder, hvis man ikke har en børneulykkesforsikring, og sådan må det ikke være,« siger Lea Markersen.

Tryg afviser kritikken fra Forbrugerrådet Tænk:

»Ulykkesforsikring handler om meget mere end tandskader. Det handler f.eks. også om fald- og trafikulykker, der kan forvolde alvorlige skader på hoved og lemmer og give varige mén hos barnet. Den økonomiske erstatning, som disse børn får, er af en størrelse, der er svær at spare op til selv,« siger Frederik Sjørslev Søgaard.