Forleden blev 13-årige Jonas overfaldet ved Værløse Station på vej til skole. En ca. 20-årig mand med fuldskæg overfaldt drengen bagfra, sparkede ham og slog ham med knytnæve i ansigtet, mens han lå på jorden, gennemrodede hans lommer og forsvandt igen.

En travl morgen med mange mennesker. Men kun én kvinde ud af 10-15 forbipasserende stoppede og spurgte Jonas, om han var OK. Drengen svarede nej, men kvinden havde ikke tid til at hjælpe, da hun skulle nå en bus.

Furesø Avis skriver om overfaldet, som også er delt på Facebook. Jonas’ far fortæller om sin forundring og frustration over, at folk bare passer sig selv og er ligeglade. Røveriforsøget blev først anmeldt, da Jonas selv nåede frem til skolen, der tilkaldte politiet og sendte drengen på skadestuen med to trykkede ribben.

Det er rystende, at ingen greb ind. Vi må alle spørge, om vi selv ville gribe ind, hvis vi så nogen blive forulempet i parken, indkøbscentret eller toget. Vi skal naturligvis tænke på vores egen sikkerhed, men må som minimum træde til, når ulykken er sket.

Civilcourage er nødvendigt i et demokrati, der ikke kan have politi på ethvert gadehjørne. Vi har et individuelt – og dermed fælles - ansvar for at skabe et samfund, hvor alle kan færdes i tryg forvisning om, at medborgerne ikke vender det blinde øje til, men sørger for hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Jonas har fået en rystende oplevelse for livet. For hvor var medborgerne, da han havde brug for dem. Hans tillid til fællesskabet er svækket, og han tør næppe igen stole på, at andre mennesker i nærheden er lig med tryghed. Den mistillid skaber fjendebilleder, utryghed og ændrer langsomt vores adfærd.

9 af 10 mener ifølge Gallup, at vi bør blive bedre til at gribe ind. Det er så let at lurepasse – at lade, som om vi ikke ser det – men hver gang vi hver især vender ryggen til, øger vi utrygheden for os alle.

For når vi ikke er der for andre, er de der heller ikke for os.

Og så får forbryderne let spil.

Andre læser også