En herboende syrisk flygtning har sat fokus på krigen i Syrien ved hjælp af Pokémon-dillen

Sommerens helt store dille er uden tvivl spillet Pokémon Go, der lader Pokémon-jægere fange de små væsner på deres mobilskærm – ude i virkeligheden.

Hver dag er der en ny historie om spillet, der lokker sommerdovne teenagere til at tilbagelægge mange kilometer til fods, som får personer med social angst til at turde bevæge sig ud i bybilledet og møde andre mennesker, og som dagligt skaber små eller store problemer i trafikken og i private haver, når entusiastiske jægere ikke kan løsrive sig fra deres skærme.

Og nu bliver spillets popularitet brugt til at sætte fokus på et emne, der ellers er knap så ’god’ en historie. Nemlig krigen i Syrien og dens ofre.

Saif Aldeen Tahhan står bag Syria Go
Saif Aldeen Tahhan står bag Syria Go
Vis mere

Et helt andet mål

26-årige Saif Aldeen Tahhan er grafisk designer og stammer fra Damaskus i Syrien. Han blev tvunget til at flygte fra sit hjemland på grund af krigen, der siden 2011 har kostet over en kvart million menneskeliv og som ifølge UNHCR, har sendt mere end fem millioner på flugt.

Det seneste halvandet år har han boet i Nibe.

For nyligt, fandt han på at overføre Pokémon Go-spillet til syriske forhold, og resultatet er både stærkt og hjerteskærende.

For i stedet for at fange små monstre og træne dem, er det helt andre ting, der er målet i den syriske version, som han har døbt Syria Go.

Det kunne være at fange en redningskrans i det oprørte hav. En kuffert med medicin. Eller et fast holdepunkt i form af en tøjbamse i en sønderbombet by.

Syria Go er Saif Aldeen Tahhans udgave af Pokémon Go, der er blevet voldsomt populært på kort tid
Syria Go er Saif Aldeen Tahhans udgave af Pokémon Go, der er blevet voldsomt populært på kort tid
Vis mere

Fokus på hjemlandet

Han håber, at hans billeder kan skabe fokus på situationen i hans hjemland.

»Syrien er hårdt ramt af krig, og menneskeheden fortjener mere opmærksomhed end et spil,« fortæller han til BT og tilføjer, at han ikke som sådan har noget imod Pokémon Go.

»Det er en god idé at smelte den virtuelle verden sammen med den virkelige. Men det burde ikke få os til at glemme de barske realiteter,« forklarer han.

Efter Saif Aldeen Tahhan lagde billederne på sin Facebook-profil i sidste uge, er han blevet kontaktet af folk fra hele verden, og har fortalt historien bag billederne til journalister fra blandt andet BBC, CNN og The Telegraph i håbet om at gøre en forskel.

»Jeg håber, jeg kan skabe mere opmærksomhed på at uskyldiges liv går tabt,« siger han.

En syrisk flygtning i Danmark har udviklet Syria Go for at sætte fokus på forholdene i Syrien
En syrisk flygtning i Danmark har udviklet Syria Go for at sætte fokus på forholdene i Syrien
Vis mere

Han har ikke overskud til at fortælle om sine egne oplevelser fra Syrien, men forsøger at fokusere på at blive endnu bedre til dansk og på at finde et job.

»Det er ikke let, men det er okay, og jeg gør, hvad jeg kan, for at det skal blive lettere,« siger han.

En syrisk flygtning i Danmark har opfundet Syria Go
En syrisk flygtning i Danmark har opfundet Syria Go
Vis mere