Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En norsk kvindes hjemmelavede trick til at få en ovn ren med salmiakspiritus blev i sidste uge et hit på de sociale medier. Også traditionelle medier viderebragte opskriften - herunder bt.dk. Det har imidlertid vist sig ikke at være den heldigste metode til at få ovnen ren. Det er rent ud sagt farligt.

Hos Giftlinjen har man efter opskriften blev spredt på nettet modtaget en halv snes henvendelser fra folk, der har fået gener efter at have forsøgt sig med opskriften. Det fortæller Niels Ebbehøj, overlæge på Giftlinjen.

- Der er tale om irritative reaktioner i luftveje og hals. Hvis man har astma vil dampene kunne udløse anfald. Salmiakspiritus er så stærkt, at det kan ætse luftvejene, hvis man kommer til at drikke det, fortæller han.

I Viborg er en kvinde blevet lagt i koma efter at have forsøgt at rense sin ovn. Det kunne dagens.dk lørdag aften fortælle. Selvom lægerne ifølge dagens.dk ikke med sikkerhed kan fastslå, om der er tale om et hjertestop som følge af det omtalte ovn-trick, er det en mulighed ifølge Giftlinjens Niels Ebbehøj. Hvis kvinden har haft astmatiske tendenser kan et hjertestop godt udløses af den vej, fortæller han.

- Tredobbelt salmiakspiritus er noget skrapt noget, og man kan diskutere, om det overhovedet er noget, man skal have i hjemmet. Hvis man giver sig i kast med denne fremgangsmåde, burde man i virkeligheden bære ovnen udenfor. Det kræver meget gode udluftningsmuligheder at arbejde med salmiakspiritus på den måde.

Der er flere ting galt med den opskrift, der har floreret. Udover at alle ikke vil have de fornødne udluftningsmuligheder i deres køkken, har opskriften heller ikke været særlig præcis.

- Folk kan læse opskriften og tro, at de kan blande et stærkt rengøringsmiddel i salmiakspiritussen. Så ender de muligvis med at skabe farlige klordampe i køkkenet. Når salmiakspiritussen er hældt op i en åben skål, dannes der hurtigt dampe. Skal det endelig være, skal der bruges sulfo-sæbe, forklarer overlægen.

Andre læser også