Hvorfor bruge skraldespanden, når man kan smide sit affald på gaden. Landets smukke hovedstad er én stor skraldespand. Gå én tur på Støget, og du ser det, overalt - skodder, burgerpapir, smadrede glas, aviser, ja selv kondomer og brugte underbukser.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Og danskerne er hamrende ligeglade.

- Jeg har flere gange oplevet, at folk smider skrald lige foran mig. Altså … lige foran mig. De har ikke respekt, for det vi laver, fortæller Charlotte Pilemann.

Hver morgen klokken 6 tager hun hul på endnu en krævende arbejdsdag, der med årene bliver værre og hårdere. I over tre år har hun iført sig sit orange reflekstøj og samlet det blonde hår i en hestehale. Udstyret med kost og spuleslange er hendes job i det kommunale Center for Renhold i Københavns Kommune at gøre dét, enhver burde gøre: Rydde op efter sig selv. Hver morgen byder på det samme syn af et ubeskriveligt svineri.

- Hvorfor kan folk ikke bare smide deres affald i skraldespanden, undrer den 40-årige gaderenholder sig.

- Det er jo derfor dén er der.

Hendes mand gør også rent i hovedstaden, hvilket han har gjort i over 15 år.

- Han siger også, det er blevet meget værre med årene, og der kommer mere og mere skrald i gaderne. Det er især slemt i weekenderne. Der kan vi stå og gøre rent på et lille område i over en time og nærmest stå i skrald til knæene, siger Charlotte Pilemann, mens hun spejder efter store stykker affald som efterladte træpaller og mælkekasser, der må opsamles med håndkraft.

Mængden af affald smidt i det fri stiger og stiger, og overalt i København ligger der udtrådte cigeratskodder. Vi rydder ikke op efter os selv, og mens de udendørs skraldebunker vokser, gør hensynsløsheden overfor vores omgivelser det samme. Danskerne er hensynsløse som aldrig før - og ikke kun i København. Ifølge den seneste rapport fra 2007 lavet af organisationen, Hold Danmark Rent, er affald smidt i gaderne, i naturen og på vejene "et betydeligt og stigende problem. Mængderne stiger over hele landet." Det mente 90 procent af landets kommuner og 85 procent af danskerne Og de tal holder stadig, eller rettere, det gør de ikke: Det bliver værre.

- Hvis der er en forandring, så er det i opadgående retning, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent, der er sat til verden af blandt andet Miljøministeriet og arbejder for et renere Danmark.

Forfatter til bogen ’Håndbog i Høflighed’, Ulla Gjedde Palmgren, siger, at danskernes svineri bunder i en indstilling af ’jeg er ligeglad, for det er de andre også’.

- Sådan er det jo også, hvis man bor på kollegium og deler køkken. En enkel gris kan trække et helt køkken ned, siger hun.

På Strøget i det indre København kører Charlotte Pilemann den gule spulevogn ned ad gågaden, mens makkeren, Michael Hansen, spuler skraldet sammen langs butikkerne, som endnu ikke er åbnet. Det er tidligt onsdag morgen, og gaderne er næsten mennesketomme, men overalt flyder det tilgengæld med madpapir, cigeratskodder, knuste glas og kaffekrus. Charlotte Pilemann forstår ikke danskernes ligegyldighed, når det kommer til at smide om sig med affald.

- Tror de, det bare siger ’puf’ og så forsvinder deres skodder og madpapir på magisk vis? spørger hun med et ironisk smil.

- Det gør det ikke. Det er faktisk os, som må rydde op.

I sit daglige møde med københavnerne møder den 40-årige gaderenholder mange mennesker, som værdsætter hendes arbejde, men det er de grove hændelser, som skiller sig ud.

- Jeg har flere gange oplevet, at når folk smider noget på jorden foran mig, og jeg siger, de skal samle det op, så lyder det: ’du skal jo også have noget at lave’. Folk er altså blevet mere hensynsløse, fortæller Charlotte Pilemann.

- Jeg spørger bare mig selv, sviner de også sådan derhjemme? Synes du også, at danskerne sviner som aldrig før? Hvorfor tror du, at danskerne er blevet nogle hensynsløse skraldesvin? Og hvad kan der gøres ved problemet? Deltag i debatten under artiklen eller på vores Facebook-side. Du skal like for at kunne skrive en kommentar. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. mandag. Læs også:
Så meget sviner københavnerne