Skolevalget, som er de unges Folketingsvalg, er lige oppe over. Danmarks 8.-10. klasseelever skal tage stilling til, hvad der politisk er vigtigt for dem. Især kortere skole- og arbejdsdage er populære emner.

Den mest populære mærkesag hos de danske folkeskoleelever under skolevalget 2017 er kortere skoledage. I alt har de unge kunne vælge mellem 20 mærkesager.

Samtidig viser en undersøgelse foretaget af Gallup, at over halvdelen (59 procent) af de unge er helt eller delvist enige i, at arbejdsugen skal skæres ned til 30 timer.

Unge vil altså i høj grad gerne skrue ned for skole- og arbejdslivet og op for fritiden. Det kunne tyde på dovenskab - eller en stor trang til frihed.

Ungdomseksperten Maria Bruselius mener, at de unge har svært ved at se ud over deres egen næsetip, når de favoriserer kortere skoledag.

»Det er lidt snævertsynet og meget selvfokuseret, som om de mangler et bredere samfundsperspektiv. Det undre mig i en tid, hvor vi hører så meget om flygtninge og Trump« siger Maria Bruselius, der er forsker og specialiserer sig i unges deltagelse i civilsamfundet.

Hendes bud er, at de unge interesserer sig i det nære, og derfor er den øgede fritid populær.

»Deres interesser ligger tæt på dem selv,« siger Maria Bruselius.

Og Maria er ikke alene. Valgforskeren Johannes Andersen er enig i, at de unge har en smal horisont.

»Jeg er ikke blind for, at det er snæversynet at ville forlænge sin egen og sine forældres fritid,« siger Johannes Andersen, der er valgforsker ved Aalborg Universitetscenter.

Han mener dog, at det er positivt, at de unge går op i, hvordan samfundet skal se ud og er åbne over for et anderledes samfundsperspektiv.

»Det er positivt, at folkeskoleeleverne har en idé om et andet verdensbillede, og at de tager afstand fra, at flere voksne bliver stressede over travle job,« siger valgforskeren Johannes Andersen.

Skolevalget 2017 bliver afgjort den 2. februar, hvor folkeskoler over hele landet skal stemme om, hvilket ungdomsparti de synes bedst om.