Advokat Gry Rambusch beskyldte socialrådgiver for racisme

En advokat med speciale i familiesager er igen løbet ind i en serie alvorlige øretæver.

Advokatnævnet har for nylig pålagt advokat Gry Rambusch tre bøder for at være gået langt over stregen.

I offentligheden er hun kendt som børneadvokaten – og det var netop titlen på en serie tv-programmer med hende i hovedrollen sidste år på DR2.

Blandt de seneste disciplinærsager har klagerne i tre forskellige tilfælde fået medhold i, at Gry Rambusch har optrådt i strid med god advokatskik. To af tilfældene er grove, mener nævnet.

Sammenlagt er der tale om bøder på 160.000 kroner.

Straffen i den ene sag er på 80.000 kroner, fordi hun kom med grove ord om en socialrådgiver i en kommune.

Socialrådgiveren har tilsyneladende ’en stærk racistisk holdning’, ligesom der utvivlsomt var tale om en ’massiv forskelsbehandling’, skrev Gry Rambusch i en klage over sagsbehandlingen.

Også en stribe myndigheder og et medlem af Folketinget fik tilsendt de barske ord.

Unødig og grov krænkelse

Men advokatens optræden udgør en unødig og grov krænkelse af socialrådgiveren, fastslår Advokatnævnet.

En anden sag er endt med en bøde på 50.000 kroner. Den drejer sig om, at Gry Rambusch i et opslag på Facebook har krænket en mor i en samværssag.

Facit i den tredje er en bøde på 30.000 kroner. Her er problemet, at advokaten har truet en far med en politianmeldelse for bagvaskelse og injurier.

Dels er advokaten juridisk på glatis, fordi der slet ikke kan indgives politianmeldelse i injuriesager, noterer Advokatnævnet. Og dels har hun optrådt truende.

I de tre sager er der tale om en straf, der lægges oven i andre sanktioner – altså om tillægsbøder. Tidligere i år fik Rambusch således bøder i seks forskellige sager.

Gry Rambusch har afvist at have gjort noget galt i to af de tre nye tilfælde. I det tredje har hun ikke svaret.

I en mail til Ritzau gør advokaten opmærksom på, at hun i en stribe andre klager er blevet frikendt.

Der er flere årsager til sagerne, mener advokaten. Klienterne får ikke altid den rådgivning, de ønsker. Hun giver ren besked. Og så er der visse ’offergrupper’ på Facebook:

»Her er der en sygelig tendens til at klage over advokater med opfundet klageindhold,« skriver Rambusch i mailen.

Hvis hun vil forsøge at få slået en streg over bøderne, har hun mulighed for at gå i retten.

Som 15-årig gennemtrumfede hun sin egen tvangsfjernelse


36-årige Gry Rambusch er ikke, som advokater er flest. Hun er systemkritisk, temperamentsfuld og har ofte følelserne uden på tøjet i retssalen. Hvorfor? Fordi hun kæmper for, at børn får en bedre barndom end den, hun selv fik.

Gry Rambusch voksede op i Esbjerg i en familie med vold, alkohol og omsorgssvigt, og først som 15-årig fik hun gennemtrumfet sin egen tvangsfjernelse fra sin psykisk syge og alkoholiserede mor. Forinden havde der været flere indberetninger, men det var først, da hun insisterede, at hun blev tvangsfjernet.



I dag ejer hun advokatfirmaet Advokat Gry Rambusch og føler et voldsomt svigt fra systemet. Derfor har hun gjort det til sit livs sag at hjælpe udsatte og omsorgssvigtede børn, hvis far og mor ikke selv kan. Og, som hun selv har været, er kommet i klemme hos de sociale myndigheder, som hun er stærkt kritisk overfor.

Gry Rambusch har tidligere forklaret til Berlingske, hvorfor hun har fået bøder af Advokatnævnet for bl.a. at gå ind i sager med børn, som hun ikke har lov til. Og her gjorde hun det klart, at det ligger hende meget på sinde at råbe systemet op for at få bedre vilkår for udsatte børn. Og at hun gerne med vilje provokerer Advokatnævnet for at få det til at ske. Sidste år sagde hun således til avisen:

»Hvad vejer tungest? At jeg som advokat går ind og repræsenterer et barn, jeg ikke har fået tilladelse til at repræsentere? Eller at alle barnets rettigheder er overtrådt? Det er derfor, jeg bevidst pusher for at få opmærksomhed gennem klager i Advokatnævnet.«