Her er inspiration til uge 42. Der er aktiviteter og events for familier med børn i alle størrelser og til udflugterne i og uden for København.

 

For de yngste


Legeland i alt slags vejr

Hvis vejret ikke viser sig fra sin bedste side, kan man besøge det nye indendørs legeland i Ishøj, Leos Legeland. Her er det (næsten) umuligt at blive væk fra mor og far, og der er rig mulighed for at brænde masser af krudt af.I Leos Legeland er temaet vilde dyr, og der er et stort udvalg af legeredskaber som f.eks. boldhav, tunneler, trampoliner, klatrestativer, rutsjebaner og meget mere. Derudover har Leos Legeland en skærmfri politik, der opfordrer forældre til at droppe telefonen, når børnene leger, og i stedet være med. Leos Legeland åbnede i juni 2017 lige ved siden af konkurrenten Dinos Legeland og er, ifølge dem selv, nordens største legelandskæde. Voksne og babyer på 0-1 år er Gratis, Børn på 2-17 år koster 145 kroner.

Hvad: Leos Legeland
Hvor: Industribuen 5, Ishøj
Hvornår: Åben alle ugens dage fra kl. 10-19

Dyrepasser for en dag

I efterårsferien er der fokus på dyrepassernes arbejde i Zoologisk Have. Her kan man møde dyrepasserne og høre dem fortælle om dyrene, og som noget helt særligt kan man komme med ind i rovdyrsstaldene og komme tæt på de lidt farlige dyr i Zoo. Zoolab, som er stedet, hvor børn i alle aldre kan lære mere om dyr og selv gå på opdagelse, har også åbent i efterårsferien. Her kan de mindste besøge værkstedshjørner, hvor de bl.a. kan klippe, tegne, støbe gips samt møde mus og krybdyr og lære om pasning af dyr. Billetter koster 100 kr. for børn og 180 for voksne.

Hvad: Mød en dyrepasser i Zoo
Hvor: Zoologisk Have, Roskildevej 32, Frederiksberg
Hvornår: 14. til 22. oktober kl. 10-17

Kunstnerisk familie

På Statens Museum for Kunst kan man bl.a. opleve den nye udstilling »Family Stories« af Gillian Wearing i efterårsferien. Der er nemlig fokus på familien i hele efterårsferien på SMK. Ud over udstillingen er der masser af hygge for de små i Børnenes Værksted, hvor de kan male billeder og lave små skulpturer af deres familier. Værkstedet har åbent mellem kl. 11.30 og 16.30. Ud over masser af sjov på værkstedet er der omvisning for børn fra fire år og op. Her fortælles om familier gennem tiden ud fra de forskellige samlinger og værker, der er udstillet på museet.

Hvad: Mig og min familie på SMK
Hvor: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, København K
Hvornår: 14. til 22. oktober kl. 11.30-16.30

H.C. Andersen på museum

Der er masser af eventyr på Frilandsmuseet i efterårsferien. H.C. Andersens eventyr levendegøres nemlig i museets fynske landsby. Det sker med små, korte teaterstykker, fortællesteder og mulighed for at møde Klods-Hans og Prinsessen på ærten, når de går rundt blandt publikum. Derudover er der også gå-selv-tur, hvor man på egen hånd kan opleve H.C. Andersens barndom på en vandring i de små gader. På Frilandsmuseer er der også masser af dyr, som børnene kan komme helt tæt i løbet af dagen. Derudover kan de små også få en tur i dyrekarrusellen, og hvis sulten melder sig i alt eventyrhyggen, kan man købe mad, der skal fiskes i andedammen. Børn er gratis, billetter til voksne koster 65 kr.

Hvad: H.C. Andersen på Frilandmuseet
Hvor: Kongevejen 100, Kongens Lyngby
Hvornår: Tirsdag til søndag 10-16

På klods hold

På Dansk Arkitektur Center kan også de helt små være med, bare de kan sætte to legoklodser sammen eller skille dem ad. I efterårsferien er der nemlig familieworkshop, hvor der sættes fokus på de danske bygninger. Temaet er »Leg Lego Arkitekt«, og på workshoppen får man sin egen byggeplads og muligheden for at blive inspireret af et væld af smuk arkitektur. De helt små kan med hjælp fra forældrene prøve at bygge en bygning, som ligner en af Københavns bygninger. Det færdige byggeri kan styles med Lego-mænd, cykler og træer, og hvis man har lyst kan man tage et billede af det færdige byggeri. Billetter koster 60 kr. børn under tre år gratis.

Hvad: Familieworkshop, Leg Lego Arkitekt
Hvor: Strandgade 27B, København K
Hvornår: 14. til 22. oktober

For de mellemste


Opera i børnehøjde

Hele familien, med børn fra otte år og opefter, kan få sig en kulturel oplevelse med operaen »Momo og tidstyvene« i Operaen. Forestillingen er bygget på Michael Endes roman af samme navn og handler om pigen Momo, der er helt alene i verden, da hun dukker op i en stille landsby og skaber musik og glæde. Forestillingen synges på dansk og varer ca. to timer, og billetter koster fra 110 kr. på kglteater.dk

Hvad: Momo og tidstyvene
Hvor: Operaen, Ekvipagemestervej 1, 1438 København K
Hvornår: 15. og 22. oktober kl. 15.

Politik for småfolk

På Arbejdermuseet kan man følge i Thorvald Staunings fodspor og opleve, hvad det vil sige at gå fra arbejderdreng til Statsminister. Her kan man prøve sig frem med børnearbejde, som var almindeligt på Staunings tid. Hver dag kan man komme med på rundvisning på tværs af alle udstillingerne. Man kan forsøge sig som taleskriver i hånden eller på skrivemaskine, eller man kan kaste sig ud i cigarsortering og fremstilling af protestskilte. Som noget helt særligt kan man også se Staunings afklippede skæg udstillet.

Hvad: Skæg med Stauning
Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K
Hvornår: 16.-21. oktober . Alle dage 10-16

Historiske historier

Børnenes Museum på Nationalmuseet fejrer i år 25-års-jubilæum, og det bliver med masser af sjov. Her kan man komme tættere på vikinger, middelalderen, Østen og København. Man kan lave vikingesmykker og klæde sig ud som viking. Mere eksotisk kan man prøve hennamaling samt komme i pakistansk urduskole og høre masser af historier fra fjerne lande. Sidst men ikke mindst kan man opleve, hvordan det var at være barn i København for 100 år siden. Her kan man designe sin egen kludedukke og komme en tur i gammeldags skole. Det koster 50 kr. for børn og 60 kr. for voksne.

Hvad: Efterårsferie på Nationalmuseet
Hvor: Nationalmuseet, Frederiksholms Kanal 12, 1471 København K
Hvornår: 14.-22. oktober kl. 10-15.

Halloween midt i byen

Den er svær at komme udenom og er blevet en gedigen klassiker. En tur til Halloween i Tivoli er aldrig en dårlig idé. Mere end 20.000 græskar er sat op i haven, og spindelvæv og skeletter er med til at skabe den helt rette stemning. I år kan man, hvis man tør, besøge det hjemsøgte børnehjem. Historien handler om børnehjemmet Villa Bernadotte, hvor der blev udført hemmelige forsøg. En række skuespillere sørger her for uhyggen. Entre til Tivoli koster 110 kr. Børn under otte år kommer gratis ind.

Hvad: Halloween i Tivoli
Hvor: Tivoli
Hvornår: 13. Oktober -15. november

For de lidt ældre børn


Krig i Københavns havn

Mange teenagere vil som regel hellere sidde med næsen begravet i mobilen end med på museum. Ikke torsdag 19. og fredag 20. oktober. Her vil der nemlig blive udkæmpet et ægte søslag ud for Den Sorte Diamant, hvor tre historiske skibe sejler i formation og skyder bredsider af - og det er så stort, at det kan ses fra både Cirkelbroen og Langebro. Søslaget er en del af Tordenskioldsdage, som Tøjhusmuseet kører hele efterårsferien. Der kan købes billetter, som sikrer en god siddeplads. 0-3 år er gratis, børn op til 17 år koster 150 kr. Og er du over 18, er prisen 200 kr.

Hvad: Søslag som en del af Tordenskioldsdage
Hvor: I havnen foran Den Sorte Diamant
Hvornår: 19. og 20. oktober kl. 18-20

Eventyr og evolutionsteori

På Tycho Brahe Planetarium kan man komme på rejse i regnskoven og lære om dyrearter og evolutionsteori, når den prisbelønnede film »Det gyldne bevis« ruller over kuppellærredet. Dokumentaren fortæller historien om den engelske opdagelsesrejsende Henry Walter Bates, som i 1850erne drog på en farlig færd gennem Amazonas og klassificerede mere end 8.000 hidtil ukendte arter. Prisen er 150 kr. for voksne og 99 for børn.

Hvad: Det gyldne bevis
Hvor: Tycho Brahe Planetarium, Gl. Kongevej 10, København V
Hvornår: Fra 11. Oktober

Gadesport for alle

Der skal knald på i ferien, og hvis det styrter ned, kan man kaste sig ud i indendørs aktiviteter, når Game holder gadedag med masser af fede street-aktiviteter. Her kan man kaste sig ud i street basket, parkour, street dans, street soccer og meget andet. Er man mere til de lidt rolige aktiviteter, kan man kaste sig ud i gadekunst, bordtennis og Twister. Der er kaffe på kanden til de voksne. Alle aktiviteter er gratis, og man kan bare dukke op.

Hvad: Game Gadedag
Hvor: Enghavevej 82 D, 2450 København SV
Hvornår: 18. oktober kl. 12-15

Gåde for snu spioner

Er man rigtig snu, kan man komme på gådefuld skattejagt på Kastellet. Man får tildelt en æske med spil og spilleregler, og så begiver man sig af sted. Undervejs i det ca. to timer lange spil bliver man sendt fra Kastellets ene ende til den anden, mens man skal prøve forskellige discipliner, både mentale og fysiske. Man bliver nødt til at arbejde sammen, men også hele tiden være på vagt overfor en dobbeltagent, som måske kommer med forkerte oplysninger. Det koster fra 200 kr. per person at deltage, og man kan købe billet og læse mere på mysterymakers.dk. Det anbefales, at man er over 12 år for at deltage.

Hvad: Magtens hemmelighed
Hvor: Kastellet, Gl. Hovedvagt, Kastellet 1, 2100 København
Hvornår: Alle dage - men bestil på mysterymakers.dk

Klog på den frække måde

Ja ja, vi ved godt, der er fri fra skole, men derfor kan man godt blive klogere på blæret måde. På Eksperimentarium kan man opleve to helt nye videnskabsshows, der med effekter og lir sætter fut under videnskaben. Man kan opleve to forskellige shows. Det første er Sæbebobleshowet, og her bliver der kigget på størrelser og former for de luftige bobler. Det andet show hedder Forsøgsshowet, og her kan man opleve alt, hvad der kan ske i grænselandet mellem fysik og kemi. Mon ikke det bliver med både ild og mærkelige lugte? Børn i alderen 3-11 år kommer ind for 115 kr. Er man over 12, er prisen 195 kr.

Hvad:Videnskabsshows
Hvor: Eksperimentarium, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup
Hvornår: To gange om dagen hver dag i ferien

Fem udflugter i Efterårsferien


Riddere og renæssance på Kronborg

På Kronborg er der alt fra søslag og ridderturneringer til bueskydning og renæssancedans, når tiden skrues tilbage til 1658, hvor svenskerne holdt Danmark besat. Man kan bl.a. opleve historisk dressur på ridebanen, møde musketerer og gøglere samt spise pandekager på et livligt marked. Prisen er 125 kr. per person. Børn under fire år kommer gratis ind.

Hvad: Riddere i renæssancen
Hvor: Kronborg Slot, Kronborg 2 C, Helsingør
Hvornår: 15.-20. oktober kl. 11-17

Computerkunst i Malmø

Er der en eller flere spilnørder i familien, så er det en god ide at tage over sundet og besøge Malmö Museer. Her åbner en ny udstilling om computerspil i efterårsferien, og det betyder, at man bl.a. kan gå på opdagelse i installationer, værker og interaktive kunstspil, som alle tager udgangspunkt i computerspillets verden. Entré koster 40 svenske kroner for voksne. Børn under 20 år kommer gratis ind.

Hvad: I Hjärta spel
Hvor: Slottsholmen, Malmöhusvägen 6, Malmø
Hvornår: 14. oktober til 8. januar. Alle dage 10-17.

Fantasifuld bogmesse

Herlufsholm Kostskole forvandles til et paradis for læseheste, når der for sjette år i træk er bogmesse med fokus på fantasy-genren. Både forlag, forfattere, bloggere og rollespillere fortæller forunderlige historier i de flotte, gamle lokaler, og der er aktiviteter for børn i alderen seks til 18 år. Billetpriser fra 40 kr. Børn under 12 år kommer gratis ind, hvis de ankommer udklædt i selskab med en betalende voksen.

Hvad: Fantasy Bogmesse
Hvor: Herlufsholm Allé 170, Næstved
Hvornår: 20. oktober kl. 12-17 og 21. oktober kl. 10-17

Kvium for børn

Klovne og gøgl rykker ind på kunstmuseet Arken. Med udgangspunkt i den aktuelle Michael Kvium-udstilling afholdes der sjove workshops i museets værksted fra tirsdag til lørdag i efterårsferien, og her kan børn i alderen 6-12 år og deres voksne give den fuld gas med kreativiteten. Arkens kloge kunsthoveder tager desuden ungerne med rundt i udstillingen, hvor der skal spottes særlige spor i værkerne. Prisen er 30 kr. per barn, og tilmelding skal ske på undervisning@arken.dk.

Hvad: Kvium for børn
Hvor. Arken,Skovvej 100, Ishøj
Hvornår.Tirsdag-lørdag 14.30-16.30

Teknik og telefoner

Smartphonen er i fokus på Danmarks Tekniske Museum, hvor en ny udstilling undersøger, hvordan den blinkende og bippende hverdagsgenstand påvirker vores måde at omgås hinanden på. Her kan man lære om bl.a. fjernsyn, computere og radioer, som har haft stor betydning for udviklingen af den moderne smartphone. Entré koster 90 kr. for voksne, og børn under 18 år kommer gratis ind.

Hvad: Smartphonemania
Hvor: Fabriksvej 25, Helsingør
Hvornår. Åbner 13. oktober. Tirsdag-søndag kl. 11-17