Udgravningen til den fremtidige Femern Bælt-forbindelse har kastet et historisk fund af sig: En flintdolk med et velbevaret skæfte af bark.

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster har gjort et enestående fund ved de arkæologiske udgravninger til den kommende Femern Bælt-forbindelse.

Her har man fundet en flintdolk fra bronzealderen (cirka 2000 - 500 f.Kr), der stadig er i rigtig fin stand, skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.

»En skæftet dolk af denne type er aldrig før fundet i Danmark. Vi kender typen, men at finde sådan et skæftet pragteksemplar er helt fantastisk,« siger arkæolog Anders Rosendahl.

»Begejstringen var enorm, da dolken pludselig lå der, efter at gravemaskinen havde fjernet det overliggende lag. Men da vi så fik den op og så, at dele af et barkskæfte næsten var intakt bevaret på den anden side, ville begejstringen ingen ende tage,« siger han.

Flintdolken var ifølge Museum Lolland-Falster mandens foretrukne våben i bronzealderen, og den fulgte ham ofte i graven, men fundet fra Rødbyhavn blev ikke fundet i en grav, men derimod på gammel havbund.

Dolken er cirka 20 centimeter lang og fremstillet i et mørkegråt stykke flint. Omkring skæftet har der været monteret birkebark for at give et bedre greb. Dolken blev samme dag, som fundet blev gjort, sendt direkte til Nationalmuseet, der skal stå for konserveringen af barken.

Flintdolke med bevaret skæfte er aldrig tidligere fundet i Danmark, men er kendt fra eksempelvis Tyskland. Intet tyder dog på, der er forbindelse mellem Danmark og Tyskland ved dette fund.

Museum Lolland-Falster håber nu, at konserveringen og de nærmere undersøgelser af barken kan fortælle endnu mere om dolken.