Tom Andkjær Christensen blev adopteret med succes, men han har også kæmpet sine kampe under sin opvækst

Han er adopteret fra Brasilien, er vokset op i en velfungerende familie og føler sig pæredansk. Men det har ikke været en dans på roser for Tom Andkjær Christensen, at vokse op som adoptivbarn.

- Der er en masse udfordringer ved at være adopteret, også selvom man er vokset op i en familie med fantastiske forældre, siger han.

Han blev ret hurtigt bevidst om, at han ikke var født i Danmark, og det var en udfordring for en lille dreng, at være mørkhudet og anderledes i Kolding.

- Ret hurtigt blev jeg bevidst om, at jeg så anderledes ud. Og det tror jeg var den største udfordring for mig, det der med at være anderledes, fortæller han og fortsætter.

- Det svære ved at være adopteret er, at på den ene måde hører du til og er dansk, men alligevel gør du ikke. Det første folk spørger om når man møder dem er, hvor man kommer fra. Det er sindssygt svært at håndtere. Det gør, at du hele tiden skal retfærdiggøre, at du er dansker over for folk du ikke kender. Og det er altså en udfordring.

Han er taknemmelig over, at hans forældre, fortalte ham om hans baggrund. Det var afgørende for, at han voksede op uden større problemer og at han følte, at han hørte til i Danmark.

- Mine forældre gjorde meget ud af at sige, at jeg var fra et andet land, men at jeg var deres søn. De gjorde også meget ud af at fortælle om Brasilien og give mig en stolthed over, at jeg er fra Brasilien. Samtidig gjorde de det klart, at jeg var dansk og det var her jeg hørte til, fortæller han.

Fatter ikke at folk vil afgive deres barn

Han har ligesom mange andre dansker set Adoptionens Pris på TV 2, og Mashos skæbne har gjort et stort indtryk på Tom Andkjær Christensen.

- Det gør mig utroligt ondt, for jeg ved, hvor mange ting man kan komme ud for som adoptivbarn og skal slås for. Jeg var så heldig, at have en familie, der kunne tage sig af mig. Men at forestille sig at blive kastet rundt i systemet er jo grusomt. Den stakkels pige må jo være ødelagt, for hun har jo mange ting hun skal slås med, siger han.

Han er forfærdet over, at nogle forældre afgiver deres adoptivbørn fordi, at adoptionen ikke blev den lykkelige historie i første omgang.

- Folk har en ide om, at når det er et adoptivbarn, så kan de vælge det fra. Havde det været dit ejet barn kan du jo ikke bare vælge det fra.

Han mener, at forældrene skal gøre op med sig selv om de er klar på den store udfordring, det er at adoptere et barn.

- Det har meget at gøre med forældrene. Man skal tjekkes for alle mulige ting, som økonomi, men i bund og grund handler det om, at man gør op med sig selv, om man vil have et barn eller ej, og vil jeg tage barnet til mig som var det mit eget på godt og ondt.