Lørdag den 3. september er det øllets dag. Egentlig blev den danske øldag efter indstiftelsen i 2003 fejret hvert år den 5. september, men af praktiske(...) årsager er dagen flyttet til at ligge fast på den første lørdag i september.

Selvom de fleste danskere nok kender smagen af øl - hvad end man er til varme dåsebajere, en kølig fra fad eller en specialøl på flaske - så har vi her samlet seks ting, du måske ikke vidste om øl. Du kan jo passende bruge din nye viden til at blære dig over for vennerne, mens I drikker en god bajer i aften.

1. Øl er VIRKELIG gammelt

Det kan ikke siges med absolut sikkerhed, men det antages at øl blev brygget for første gang for 10.000 år siden i Mesopotamien. Den meget gamle og alkoholiske drik menes, at være kommet til Europa for første gang for 6.000 år siden. Både for grækerne og romerne var øl længe en populær drik, inden vinen tog over.

I Skandinavien, hvor det ikke var muligt at dyrke vindruer, blev øllen populær, så markerne blev hurtigt fulde af byg og hvede. De første spor af øl i Norden er fundet i en krukke med spor efter hvedeøl i Egtvedspigen grav. Hun blev begravet i bronzealderen - cirka 1370 år før Kristi fødsel.

2. De første ølbryggere var kvinder

Ølbrygning var længe et kvindeerhverv i flere kulturer. Særligt for vikingerne stod kvinderne i spidsen for tre slags særlig øl: Drømmeøl med valmuekapsler, som også bruges til opium, elskovsøl med hamp, og besærkerøl med rød fluesvamp, der skulle få vikingekrigerne til at rase og hallucinere.

3. Både voksne og børn drak øl

I middelalderen drak en voksen cirka fire til seks liter øl om dagen. Både voksne og børn kunne slupre øl i sig, da vandet fra en brønd ofte var urent, og der var begrænsede mængder af mælk til rådighed. Øl havde også en mættende effekt.

4. Pyramiderne blev bygget på øl

Guden Ra, der er gud for kærlighed, liv og øl, gav eftersigende egypterne øl som en gave. Arbejderne, der var med til at bygge pyramiderne, så øllen som en stor frynsegode, så derfor blev de delvist betalt i øl.

De tidligste aftegninger af en øldrikkende egypter er en 4.000 år gammel stentavle, hvor en mand drikker øl fra en bolle ved hjælp af et sugerør. Egypterne havde også store håb om, at livet på den anden side var fyldt af øl i rigelige mængder. Øl var derfor en vigtig del af egypternes begravelsesritualer.

5. Verdens stærkeste øl

Hvis du virkelig vil slå benene væk under dig selv, så skal du drikke en Snake Venom. Den har en alkoholprocent på 67,5, er produceret i Skotland - og den kan blive din for bare 530 kroner.

6. Verdens dyreste øl

Skal du have gæster på besøg (og har du måske lige vundet i Lotto), kan du imponere dine venner og bekendte med verdens dyreste øl. Den er fra Belgien og hedder La Vieille Bon Secours. Den kan blive din for bare 6.650 kroner - flasken. Øllen har en alkoholprocent på 8.

SKÅL!